Διαφημίσεις

“Υποστηρίζω ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε περισσότερο από το συμφέρον του ισχυρότερου” λέει ο Θρασύμαχος στον Σωκράτη. Και συνεχίζει:

 

“…οι διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης κάνουν δημοκρατικούς, αριστοκρατικούς και τυραννικούς ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους – και αυτοί οι νόμοι, που γίνονται απ’ αυτούς για τα συμφέροντά τους, είναι η δικαιοσύνη που αποδίδουν στους υπηκόους τους, και όσους τους παραβαίνουν τους τιμωρούν ως παραβάτες των νόμων και ως άδικους. Κι αυτό εννοώ όταν λέω ότι σε όλες τις πολιτείες υπάρχει η ίδια αρχή της δικαιοσύνης, δηλαδή το συμφέρον του κράτους. Και καθώς οφείλουμε να υποθέσουμε ότι το κράτος πρέπει να έχει εξουσία, το μόνο εύλογο συμπέρασμα είναι πως παντού υπάρχει μία και μόνη αρχή δικαιοσύνης: το συμφέρον του ισχυρότερου”.

 

 

Ένα μικρό κομμάτι από τη πολιτεία του Πλάτωνα το ανωτέρω.

 

 

Η άποψη του Θρασύμαχου δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο άνθρωπος δεν άλλαξε. Στο πέρασαν του χρόνου η νοοτροπία έχει μείνει ίδια. Μπορεί να λένε ορισμένοι ότι εξελίχθηκε ο άνθρωπος βγήκε από τις σπηλιές ανέπτυξε τεχνολογίες αλλά η νοοτροπία είναι ίδια.

 

 

Δηλαδή βλέπει τα πάντα με το συμφέρον. Αφού εγώ είμαι ισχυρός θα γίνει αυτό που λέω εγώ. Ισχύει κάτι διαφορετικό στις μέρες μας; Θα ήταν πολύ καλό να λέγαμε ότι ζούμε σε ένα Θρασύμαχο κράτος, γιατί με αυτό τον τρόπο απλά θα φεύγαμε και θα πηγαίναμε αλλού. Δυστυχώς ζούμε σε έναν Θρασύμαχο πλανήτη.

 

 

Τι και αν ο Σωκράτης προσπαθούσε μάταια να αποδείξει το δικό του σωστό. Τι και αν ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί να βρει το δίκαιο του. Τα αποτελέσματα στις μέρες μας θα είναι ακριβώς τα ίδια με τότε. Ο Σωκράτης παλεύοντας μέχρι τέλους για τις απόψεις του έχασε τη ζωή του. Στις μέρες όποιος παλεύει μέχρι τέλους για αυτά που θεωρεί βάση νομοθεσίας, οποιασδήποτε χώρας, μπορεί να μην χάνει τη ζωή του αλλά οι κυρώσεις είναι υπαρκτές και θα λέγαμε όσο περνάνε ο χρόνος κλιμακώνονται. Επομένως αν δώσουμε αρκετό χρόνο στον Θρασύμαχο πλανήτη μπορεί να έχει ο καθένας αντιρρησίας τη τύχη του Σωκράτη.

 

 

Στις μέρες μας τώρα νομικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι ακόμα και μεμονωμένα πολίτες ψάχνουν σε κάποιο νόμο το δίκαιο τους, αλλά δυστυχώς έχουν απέναντι τους ένα Θρασύμαχο σύστημα που λέει ακριβώς το ίδιο που έλεγε πριν χιλιάδες χρόνια στο Σωκράτη ο ίδιος ο Θρασύμαχος. Δίκαιο είναι το δικό μου δίκαιο, αφού είμαι ο ισχυρός θα με υπακούσεις. Με κάποιο τρόπο, με κάποιο νόμο , με κάποια διάταξη αυτό θα γίνει πράξη.

 

 

Δεν υπήρχαν όμως Θρασύμαχες συνθήκες και αλλού; Θρασύμαχοι δεν ήταν οι Φαραώ που έπρεπε ο κάθε υποτακτικός να πράττει αυτά που τον διέταζε;

 

 

Θρασύμαχοι δεν ήταν οι βασιλείς σε όλες τις εποχές σε όλες τις χώρες της ιστορίας; Θρασύμαχες διαταγές σε κάθε έναν του βασιλείου, που οποιαδήποτε αμφισβήτηση τιμωρούνταν και με θάνατο.

 

 

Θρασύμαχα δεν ήταν τα ιερατεία όλων των θρησκειών; Θρασύμαχες προφητείες, Θρασύμαχες αποφάσεις και Θρασύμαχες ερμηνείες δεν έδιναν ανάλογα με το σκοπό που έπρεπε να εξυπηρετηθεί; Πόσοι ήταν αυτοί που σφαγιάστηκαν επειδή αγνόησαν όσα τα Θρασύμαχα ιερατεία είπαν. Ισως αν ήταν τυχερός να γλίτωνε με τη στάμπα του αιρετικού, μάγου , αλλόθρησκου, ειδωλολάτρη και άλλων.

 

 

Θρασύμαχη δεν είναι η ιατρική από τότε που τη γνωρίσαμε, μέσα από γραπτά της ιστορίας έως και σήμερα. Θρασύμαχες διαγνώσεις και θεραπείες που όποιος δεν υπακούσει πάλι βρίσκεται στο στόχαστρο. Πότε με χαρακτηρισμούς κομπογιαννίτης, με μαντζουνια και πόσα άλλα. Αλλες πάλι φορές με φυλακίσεις έως και θανατικές ποινές, σε διάφορες στιγμές της ιστορίας.

 

 

Τώρα αν εγώ δεν ψάχνω να βρω δίκαιο στο Θρασύμαχο νόμο, ούτε αναζητώ υγεία στη θρασύμαχη ιατρική, αλλά και δεν ελπίζω στη σωτηρία της ψυχής μου από τα Θρασύμαχα ιερατεία γιατί να έχω έναν Θρασύμαχο κάθε φορά απέναντι μου που προσπαθεί με όλους τους τρόπους να επιβάλει το δίκαιο του κάθε φορά ισχυρού.

 

 

Το να προσπαθείς να βρεις δίκαιο σε Θρασύμαχα συστήματα ιατρικά, θρησκευτικά, πολιτικά , νομοθετικά είναι δικαίωμα του καθενός. Θα προσπαθήσει και να αποτύχει, όπως έχουν όσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν με κορυφαίο το Σωκράτη που στη “δημοκρατία” φονεύθηκε για τα πιστεύω του.

 

 

Δεν βάζω στην ανωτέρω κατηγορία το Χριστό με τον προσωρινά θάνατό του, καθώς Εκείνος είπε ότι «Σας τα είπα αυτά ώστε μέσω εμού να έχετε ειρήνη. Στον κόσμο θα έχετε θλίψη, αλλά πάρτε θάρρος! Εγώ έχω νικήσει τον κόσμο». Κατά Ιωάννην 16

 

 

Βέβαια μετά ο Θρασύμαχος πάπας Φραγκίσκος είπε :

“Ο Σταυρός μας δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο μέτρησης της επιτυχίας. O δικός μας είναι να φυτέψει τους σπόρους. Ο Θεός κοιτάζει για τους καρπούς των κόπων μας. Και αν κατά καιρούς οι προσπάθειες και τα έργα μας φαίνεται να αποτυγχάνουν και δεν παράγουν καρπούς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, του οποίου η ζωή, ανθρώπινα μιλώντας, κατέληξε σε αποτυχία, την αποτυχία του σταυρού.”

 

 

Σύμφωνα με το δίκαιο του Θρασύμαχου αν δεν ακολουθείς το νόμο, την ιατρική, υπακοή στον ιεράρχη και δεν κυνηγάς τα αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ τότε είσαι ένας αποτυχημένος.

 

 

Αν είσαι με το δίκαιο του Χριστού τότε δεν σε ενδιαφέρει να βρεις δίκαιο μέσα στο Θρασύμαχο κόσμο, γιατί σου είπε ξεκάθαρα να τον απορρίψεις.

 

Πάντα θα υπάρχει ένας Θρασύμαχος για κάθε έναν που προσπαθεί να μιλήσει για κάτι διαφορετικό από το Θρασύμαχο δίκαιο.

 

 

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον Θρασύμαχο πλανήτη γιατί πολύ απλά αυτός που έφταιξε τις ψυχές σας σας είπε να τον απορρίψετε.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
Μια σκέψη στο “Ένα Θρασύμαχο κρύβουμε μέσα μας “δίκαιον το του κρείττονος συμφέρον””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek