Διαφημίσεις

Εμπιστευτικό έγγραφο – σοκ του ESM! Καμία ελάφρυνση χρέους και εξοντωτικά πλεονάσματα για… πάντα

– Τα τρια σενάρια για το ελληνικό χρέος που συζητήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup φέρνει στο φως εμπιστευτικό έγγραφο του ESM
– Ο Σόιμπλε επιμένει σε καμία ελάφρυνση και υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα 20 χρόνια
– Φέρνει ως παράδειγμα την Φινλανδία και τη Δανία… προ κρίσης
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αν εξακολουθήσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, φέρεται να αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το έγγραφο, που έφτασε στα χέρια του Reuters, προετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Δευτέρας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για την μελλοντική ανάπτυξη και τα πλεονάσματα της Ελλάδας.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει ότι το αν η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να αποφασιστεί μόνο όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, στα μέσα του 2018.

Αντίθετα, το ΔΝΤ πιστεύει πως η ανάγκη για διάσωση είναι ξεκάθαρη από τώρα. Αν το πρώτο σενάριο προκριθεί, το έγγραφο καταλήγει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση χρέους, αρκεί η Αθήνα να κρατήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ή και περισσότερο μέχρι το 2032 και πάνω από 3% μέχρι το 2038!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι τόσο μεγάλη περίοδος υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι άνευ προηγουμένου: Η Φινλανδία, για παράδειγμα, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για περισσότερα από 11 χρόνια μεταξύ 1998-2008 και η Δανία 5,3% για 26 χρόνια από το 1983 ως το 2008.

Η δεύτερη επιλογή με το πρώτο σενάριο θέλει την Ελλάδα να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους με βάση την συμφωνία του Μάη του 2016. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 τα οποία θα μπορούν έπειτα να μειωθούν στο 2% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και έπειτα στο 1,5% μέχρι το 2048, δίνοντας έναν μέσο όρο 2,2% από το 2023 ως το 2060.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους που θα τεθεί στο τραπέζι είναι μια επέκταση της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης των δανείων κατά 17,5 χρόνια από τα τρέχοντα 32,5 χρόνια, με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080.

Ο ESM θα περιόριζε τις αποπληρωμές δανείων από την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ ως το 2050, θέτοντας πλαφόν στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050, ενώ θα αγόραζε το 2019 τα δάνεια 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα οποία έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό του ESM.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιόριζαν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% ως το 2060, και θα μείωναν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 65,4% το 2060, από περίπου 180% στην παρούσα φάση.

Το ΔΝΤ πιστεύει πως τέτοια οικονομική ανάπτυξη και υποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα είναι μη ρεαλιστικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που οι νομοθετικοί θεσμοί είναι αδύναμοι και η παραγωγικότητα χαμηλή.

Το δεύτερο σενάριο είναι βασισμένο στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1% και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023, έπειτα από 5 χρόνια με 3,5%. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται διαρκώς από το 2022 και έπειτα, αγγίζοντας το 226% του ΑΕΠ το 2060.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τότε να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται στα τέλη της δεκαετίας του 2020 πάνω από το 15% του ΑΕΠ που έχουν υποσχεθεί οι υπουργοί της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας το 50% το 2060. Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα μια βαθύτερη ελάφρυνση από αυτήν που προσέφερε τον Μάιο του 2016, κάτι που οι Ευρωπαίοι υπουργοί απορρίπτουν.

Το σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ακόμα την αντικατάσταση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με φθηνότερη πίστωση της Ευρωζώνης και μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που θα αγοραστούν από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην πίσω στην Αθήνα.

Το τρίτο σενάριο, προσπαθεί να συγκεράσει τα δύο πρώτα, προβλέποντας μέση ανάπτυξη 1,25%, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και σταδιακή υποχώρησή του στο 1,8% για την περίοδο 2023-2060. Στο σενάριο αυτό, το ελληνικό χρέος θα γινόταν βιώσιμο με μια επιμήκυνση των μέσων ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων κατά 15 έτη. Ο ESM θα περιόριζε τις αποπληρωμές δανείων από την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ ως το 2050, θέτοντας πλαφόν στο επιτόκιο των δανείων στο 1% ως το 2050.

ΠΗΓΗ: Reuters

newsit.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Εμπιστευτικό έγγραφο – σοκ του ESM! Καμία ελάφρυνση χρέους και εξοντωτικά πλεονάσματα για… πάντα”
  1. Διδακτικές ιστορίες
    από την αρχαία Ελλάδα για το
    “χρέος”

    Έξι ιστορίες από την
    αρχαία Ελλάδα, που ίσως μας
    παραδειγματίσουν.
    ΙΣΤΟΡΙΑ 1η : Πώς
    “διέγραψε” το χρέος του ο
    Διονύσιος των Συρακουσών

    Λέγεται ότι η
    πρώτη χρεοκοπία στην ελληνική
    ιστορία δεν έχει να κάνει με τη
    “λεηλασία” του ταμείου του ναού
    της Δήλου (που αναφέρουμε
    παρακάτω), αλλά με το δάνειο που
    εισέπραξε από τους υπηκόους του
    ο σπάταλος τύραννος των
    Συρακουσών Διονύσιος. Στην αρχή
    προσπάθησε να μαζέψει χρήματα
    από άλλες πόλεις-κράτη, χωρίς
    όμως να τα καταφέρει. Αφου είδε
    ότι δεν έχει αποτέλεσμα αυτή η
    μέθοδος έδωσε διαταγή, υπό την
    απειλή θανατικής ποινής,
    οι συρακούσιοι να του παραδόσουν
    όλα τα χρήματα τους. Μόλις
    συγκεντρώθηκαν όλα τα νομίσματα,
    μετέτρεψε όλες τις δραχμές σε
    δίδραχμα! Κατόπιν τους τα
    επέστρεψε κανονικά μόνο που
    πλέον άξιζαν το μισό. Με τα
    υπόλοιπα μισά που κράτησε
    ξόφλησε τα χρέη κι έτσι κατάφερε
    να εξαφανίσει τα δημοσιονομικά
    προβλήματα της ηγεμονίας του.
    ΙΣΤΟΡΙΑ 2η: Δήλος 454
    πχ. Η πρώτη χρεωκοπία στο κόσμο

    Η “επίσημη” πρώτη
    πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία
    σημειώθηκε το 454 προ Χριστού στον
    Ναό της Δήλου. Τον 4ο αιώνα π.Χ.
    στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο
    βρίσκονταν οι θησαυροί της
    συνομοσπονδίας των ελληνικών
    πόλεων-κρατών κάτω από την
    ηγεσία της Αθήνας. Εκεί
    φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των
    εισφορών των συμμάχων και εκεί
    γίνονταν οι συναντήσεις των
    αντιπροσώπων.

    Οι πόλεις-κράτη
    συνέβαλαν στο ταμείο με τη μορφή
    οικονομικών πόρων, στρατευμάτων
    και πλοίων, ενώ τα μέλη είχαν
    ισότιμη ψήφο στο συμβούλιο που
    είχε δημιουργηθεί.

    Το ποσό της
    οικονομικής συμβολής
    καθοριζόταν από την Αθήνα, η
    οποία κατάφερε κάποια στιγμή να
    μεταφερθεί το θησαυροφυλάκιο
    της Συμμαχίας από τη Δήλο στην
    Αθήνα, καθώς πολύ σύντομα η
    Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε
    Αθηναϊκή Ηγεμονία.

    Ο Αριστείδης
    καθόρισε πρώτος το ποσό της
    εισφοράς για κάθε πόλη με τόσο
    δίκαιο τρόπο που οι σύμμαχοι τον
    ονόμασαν “τον δικαιότερο από
    όλους τους ανθρώπους”.

    Το 454 π.Χ., λοιπόν, και
    ενώ η περίφημη αθηναϊκή συμμαχία
    έχει ανασυσταθεί, 13 πόλεις-κράτη
    προχώρησαν σε δανεισμό από τον
    Ναό της Δήλου. Οι δέκα
    πόλεις-κράτη, όμως, δεν μπορούσαν
    να αποπληρώσουν τα χρέη τους,
    προχωρώντας έτσι στην πρώτη…
    στάση πληρωμών της παγκόσμιας
    ιστορίας!

    Δύο από τις δέκα
    πόλεις-κράτη, μάλιστα, δεν
    μπόρεσαν τελικά να αποπληρώσουν
    τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιπες
    οκτώ ζήτησαν αυτό που
    αποκαλείται…
    επαναδιαπραγμάτευση χρέους.

    Η στάση πληρωμών στην
    Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν, λοιπόν,
    άγνωστο φαινόμενο, διότι -όπως
    λέγεται- οι αρχαίοι Ελληνες ως
    έμποροι αναγνώριζαν αυτό που
    αποκαλείται σήμερα
    συνυπευθυνότητα χρέους – δηλαδή
    ότι ο δανειστής πρέπει να
    αναλαμβάνει μερίδιο του ρίσκου
    αν κάτι πάει στραβά.

    Το θέμα είναι, πάντως,
    ότι πολλά από τα δάνεια
    χορηγήθηκαν τότε με τη σίγουρη
    πρόβλεψη ότι ο οφειλέτης θα
    αποδειχτεί τελικά ανίκανος να
    εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

    Μετά το “κανόνι” ο
    Περικλής μετέφερε το ταμείο της
    Συμμαχίας στην Ακρόπολη της
    Αθήνας. Εκτοτε οι αποφάσεις
    λαμβάνονταν μόνο από την Αθήνα
    και ο φόρος οριζόταν από την
    Εκκλησία του Δήμου.
    ΙΣΤΟΡΙΑ 3η: Αθήνα
    413 π.χ. Παραχάραξη, κίβδηλα,
    κοπή νομίσματος χωρίς
    αντίκρυσμα

    Ενώ σήμερα το νόμισμα
    έχει συμβολική αξία, σε άλλους
    καιρούς υπήρχε αντιστοίχηση
    στην αξία του και στο βάρος του
    μετάλλου.

    Μετά την αποτυχία της
    Σικελικής Εκστρατείας το 413 π.Χ. η
    Αθήνα βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Οι
    αποστασίες πολλών συμμάχων και η
    συνακόλουθη κατάργηση του
    συμμαχικού φόρου περιορίζουν τα
    έσοδά της. Παράλληλα, η
    αυτομόληση των δούλων των
    μεταλλείων του Λαυρίου στο
    στρατόπεδο των Λακεδαιμονίων
    στη Δεκέλεια συρρικνώνει τα
    αποθέματα σε άργυρο. Ετσι το 407 η
    Αθήνα αναγκάστηκε να κόψει χρυσά
    νομίσματα και ένα χρόνο αργότερα
    τέθηκαν σε κυκλοφορία υπόχαλκα,
    δηλαδή κέρματα με αργυρό
    περίβλημα και χάλκινο πυρήνα

    Πάντως, η παραχάραξη
    ανέκαθεν ήταν αδίκημα. Απόδειξη
    ο Νόμος Νικοφώντος, ένα ψήφισμα
    λίγο μετά την ίδρυση της Β’
    Αθηναϊκής Συμμαχίας που
    προσδιορίζει τα νομίσματα που
    επιτρέπονταν να κυκλοφορούν.
    Λαμβάνεται επίσης μέριμνα για
    τις απομιμήσεις αθηναϊκών
    τετραδράχμων, ενώ αναφέρεται η
    κατάσχεση των κίβδηλων
    νομισμάτων και οι ποινές για
    τους παραβάτες του νόμου.
    ΙΣΤΟΡΙΑ 4η: Σπάρτη
    5ος αιώνας π.χ. Η πρώτη
    περίπτωση καταγεγραμμένης
    δημόσιας δανειακής πράξης που
    γνωρίζουμε

    Γράφει ο Γάλλος
    οικονομολόγος και τραπεζίτης
    Ζακ Ατταλί στο τελευταίο του
    βιβλίο «Παγκόσμια κατάρρευση σε
    10 χρόνια;

    Τον 5ο αιώνα π. Χ., οι
    κυβερνώντες της Σπάρτης και
    πολλών άλλων συμμαχικών πόλεων
    – κρατών, ελλείψει χρημάτων,
    όταν το 431 π. Χ. ξέσπασε ο
    Πελοποννησιακός Πόλεμος, που
    τους έφερε αντιμέτωπους με την
    Αθήνα, δανείστηκαν άτοκα πόρους
    που δεν μπορούσαν να καταλάβουν:
    τις αποταμιεύσεις των ιερών της
    Ολυμπίας και των Δελφών, που
    προορίζονταν θεωρητικά για τις
    τελετές και τη συντήρηση των
    ιερών χωρών».

    Αυτή ήταν μια πρώτη
    προσέγγιση του «θεσμού», η οποία,
    ωστόσο, δεν είχε ακριβώς τη μορφή
    του κρατικού δανείου.
    ΙΣΤΟΡΙΑ 5η: Αθήνα
    426 π.χ. Η πρώτη “τρόικα”

    Οι Αθηναίοι ήταν
    αυτοί στους οποίους
    κατοχυρώνεται και αυτή η
    «ανακάλυψη καθώς, στο αντίπαλο
    στρατόπεδο, η Αθήνα, η οποία
    σταδιακά καταστρεφόταν από αυτό
    τον πόλεμο, έπρεπε κι εκείνη να
    δανειστεί από τους ναούς.
    Eτσι, από το 426 π. Χ. έως
    το 422 π. Χ. οι υπεύθυνοι της πόλης
    συνήψαν τρία δάνεια με τους
    ιερείς των ναών της Αθηνάς
    Πολιάδος, της Αθηνάς Νίκης και
    της Αρτέμιδος (σ. σ. οι οποίοι, υπό
    μία έννοια, θα αποτελούσαν και
    την «τρόικα» της εποχής), έπειτα
    από ιερά από άλλες περιοχές (σ. σ.
    ως γνωστόν, ο δανεισμός φέρνει κι
    άλλον δανεισμό), παροτρύνοντας
    τον λαό να τους δανείσει τους
    πόρους του προσφέροντάς του σε
    αντάλλαγμα κάθε είδους τιμές.
    Ωστόσο», καταλήγει ο Ατταλί, «οι
    κινήσεις αυτές δεν απέτρεψαν το
    τέλος του Xρυσού Aιώνος της
    Αθήνας, εξαιτίας της
    καταστροφικής αυτής σύρραξης».

    Ο πόλεμος τελείωσε,
    όπως τελείωσε, οι κακές
    συνήθειες όμως, όπως αυτή του
    κρατικού δανεισμού, δεν κόπηκαν.

    Και μάλιστα, έγιναν
    χειρότερες, υπό την έννοια ότι οι
    πρόγονοί μας γρήγορα
    «συνέλαβαν» και την… ιδέα της
    αθέτησης υποχρεώσεων.

    Στο ίδιο βιβλίο, λίγο
    παρακάτω, αναφέρεται ότι «έναν
    αιώνα αργότερα, 10 από τις 13
    πόλεις – κράτη της ναυτικής
    συμμαχίας, που είχε δημιουργηθεί
    κατά την ένδοξη εποχή της Αθήνας,
    αθετούν την εξόφληση των δανείων
    που είχαν λάβει από το συμμαχικό
    ταμείο».
    ΙΣΤΟΡΙΑ 6η: 594
    π.χ. Σεισάχθεια – Η πρώτη
    διαγραφή χρέους

    Ο όρος είναι σύνθετος
    από τα αρχαία ελληνικά, από το
    “σείω” (ταρακουνώ) + “άχθος”
    (βάρος, χρέος). Ουσιαστικά
    σήμαινε την “αποτίναξη των
    βαρών”.Πριν την απαγόρευσή της
    από το Σόλωνα, στην Αθήνα ίσχυε ο
    θεσμός της υποδούλωσης για χρέη:
    ένας πολίτης που δεν μπορούσε να
    ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε
    την ελευθερία του

    Τα νομοθετικά μέτρα
    του Σόλωνα ήταν πολύ τολμηρά,
    αλλά και δραστικά. Βασίζονταν
    στην αρχή της δίκαιης ανισότητας
    και όχι της απόλυτης ισότητας,
    ενώ επιδίωκαν να αποτρέψουν την
    εμφύλια διαμάχη και τη διάλυση
    της πολιτικής κοινότητας της
    Αθήνας, διατηρώντας παράλληλα
    την κοινωνική διαστρωμάτωση και
    την προβολή αυτής της
    διαστρωμάτωσης στη νομή της
    εξουσίας.

    Η σεισάχθεια
    εντασσόταν στα μέτρα
    επανόρθωσης που έλαβε ο Σόλων.
    Πιο συγκεκριμένα, καταργούνταν
    τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς
    ιδιώτες και προς το δημόσιο,
    καταργήθηκε ο δανεισμός με
    εγγύηση το “σώμα” (προσωπική
    ελευθερία) του δανειολήπτη και
    των μελών της οικογένειάς του,
    ενώ απελευθερώθηκαν και όσοι
    Αθηναίοι είχαν γίνει δούλοι λόγω
    χρεών στην ίδια την Αθήνα και
    επαναφέρθηκαν στην πόλη όσοι εν
    τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο
    εξωτερικό.

    Είναι γνωστό ότι με
    τη “σεισάχθεια” ο Σόλων έδωσε
    τέλος στην εξάρτηση των φτωχών
    αγροτών στην Αττική. Εκείνο που
    δεν είναι γνωστό και παραμένει
    θέμα διαμάχης ανάμεσα στους
    ερευνητές είναι η διαδικασία που
    ακολούθησε προκειμένου να
    αποκαταστήσει όσους είχαν πέσει
    θύματα της αυθαιρεσίας των
    πλουσίων, ακριβώς γιατί δεν
    υπήρχαν γραπτές διατάξεις (αυτό
    άλλωστε λέει και ο Σόλων σε ένα
    από τα ποιήματά του). Το μέτρο
    άλλοτε συνδέεται με τους
    εκτημόρους, τους εξαρτημένους
    αγρότες που καλλιεργούσαν τη γη
    των προνομιούχων με τη συμφωνία
    να τους δίνουν το 1/6 της
    παραγωγής αντί ενοικίου, ενώ
    άλλοτε με όλους όσους είχαν
    δανειστεί και καλλιεργούσαν την
    γη των πλουσίων και ισχυρών με
    ενέχυρο την προσωπική τους
    ελευθερία.

    Πηγές: Βήμα,
    Καθημερινή, Ελευθεροτυπία,
    Έθνος, Forbes, wikipedia

    antikleidi.com

  2. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ) ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ…ΜΑΑΛΙΣΤΑ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΥΛ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΣΒΗΣΕ ΤΕΤΑΣΤΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ- ΧΡΕΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΒΑΤΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΝΕΑ ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΡΑΤΙΑ ΝΗΝ ΣΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙΔΕΣ Ε; ΖΑ Ε ΖΑΑΑ

  3. Αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη… ποιος ξέρει; Ίσως έτσι οι κάτοικοι της χώρας των Ελλήνων θα καταλάβουν την δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε… ώστε τουλάχιστον στις εθνικές εορτές να μην εύχονται σαν αυτιστικά “χρόνια πολλά” μέσα στην θάλασσα των μνημονίων, αλλά καλή λευτεριά! Αυτά.

  4. Αν σέ καθημερινή βάση σκοτώνεις πέντε ως δέκα γερμανούς στην Ελλάδα, φυσικά, τότε ισοφάρισε το χρέος……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek