Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι, καθώς δυο ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Χουλουσί Ακάρ, ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία όπως δηλώνει, ότι το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά ανάμεσα στην Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο και το Τσεσμέ.
Αυτή είναι η παράνομη navtex:
TURNHOS N/W : 0254/19 (İzmir NAVTEX Station)
(Published Date: 13-02-2019 14:02)
TURNHOS N/W : 0254/19 AEGEAN SEA GUNNERY EXERCISE,
ON 14 FEB 19 FROM 1200Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY; 38 07.00 N – 026 25.00 E 38 00.00 N – 025 58.00 E 37 46.00 N – 025 58.00 E 37 56.00 N – 026 38.00 E CAUTION ADVISED
Δείτε τον χάρτη του hellasjournal
Και όλα αυτά, ενώ υποτίθεται πως σήμερα υπήρχε κλίμα συνεννόησης μεταξύ Ακάρ-Αποστολάκη.
Στις συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και με την Υπουργό Άμυνας των Σκοπίων και γενικότερα των συνομιλιών που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, σε αναλυτικές δηλώσεις του.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες από 13 έως 14 Φεβρουαρίου 2019.
Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιλαμβάνουν:
· Τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty).
· Την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.
· Τον δίκαιο επιμερισμό αμυντικών βαρών στη Συμμαχία (fair burden sharing).
· Την εξέλιξη των επιχειρήσεων ΝΑΤΟ.
· Τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της συνόδου της 13ης Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι:
· Η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες αποφυγής νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Κατά συνέπεια απαιτείται η αναζωογόνηση του διαλόγου ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης στην Ευρώπη.
· Τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.
· Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (‘’Hub for the South’’) θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της.
· Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Συμμαχία.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, την Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Radmila Sekerinska και τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti.
Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
-Στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον οποίο συζητήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Τόνισα στον κ. Stoltenberg ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της.
Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.
-Στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογο μου, κ. Hulusi Akar με τον οποίο συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ 1988.
Επίσης συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
pentapostagma.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice