Πέρασε και από τη Γερουσία των ΗΠΑ η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, γεγονός που εξοργίζει την Άγκυρα. Την είδηση μετέδωσε μέσω twitter ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μπλοκάρει μέσω προσκείμενων στον ίδιο Γερουσιαστών το ψήφισμα, παρόλο που η αναγνώριση της γενοκτονίας είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το ψήφισμα είχε θέσει ο ίδιος ο Ερντογάν στον Τραμπ στην πρόσφατη συνάντησή τους.
BREAKING: Our resolution to recognize and commemorate the #ArmenianGenocide just passed the United States Senate. pic.twitter.com/TVbaneuOaq
— Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) December 12, 2019
Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε συγκεκριμένα με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.
Λιγότερο από έναν μήνα μετά, τον Νοέμβριο, και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εισήλθε προς ψήφιση και στη Γερουσία. Όμως ο “πιστός” στον Τραμπ Γερουσιαστής Γκρέιαμ, μπλόκαρε την ψήφισή του.
Υπενθυμίζετια πως ο Γκρέιαμ ήταν ο ένας από τους 5 Γερουσιαστές που είχε πάρει μαζί του στη συνάντηση με τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στις δηλώσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν είχε τότε υποστηρίξει ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».
«Είπα στον κ. Πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Δεν χρειαζοταν η αναγνωριση μιας γενοκτονειας-που αναμφισβητητα συντελεστηκε- ποτε παρα μονο οταν στοχοποειται η χωρα που την εκτελεσε για να γινει πολιτικη εκμεταλευση(εχουμε προσφατα παραδειγματα)Αυτο σημαινει καμπανακια για την τουρκια απτο δειγμα οτι αργα η΄γρηγορα ενδεχεται!!? να γινει αποκοπη κυριαρχειας (ισως…και εδαφους)