10:55 - 07/12/2020

Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα από τον Έλον Μασκ

Διαφημίσεις

Γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ για όλους φέρνει στην Ελλάδα ο Έλον Μασκ. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές η κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink της SpaceX αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ήδη στελέχη του project βρίσκονται σε επαφές τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται κατά τι ακριβότερα, εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και επομένως και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθίσταται αντιληπτός ο αντίκτυπος που θα έχει η απόβαση της θυγατρικής του Μασκ.

Ο επίγειος σταθμός αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στη Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες.

Οι χρήστες για να συνδεθούν χρειάζονται ένα δορυφορικό πιάτο όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες.

Ο επίγειος σταθμός με τη σειρά του συνδέεται με τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου διαδικτύου.

To Starlink είναι ένα σύστημα δορυφόρων που κατασκευάστηκε από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου. Δορυφορικό Διαδίκτυο (Internet over Satellite) είναι η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με υψηλές ταχύτητες. Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς). Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX εκτιμάται περίπου στα 10 δις. δολ.

Η ανάπτυξη του Starlink ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκόσμιος έως τα τέλη του 2021- 2022. Η SpaceX παρέχει σταδιακά δοκιμαστικές υπηρεσίες σε χρήστες που κατοικούν σε περιοχές που καλύπτει.

Πηγές με γνώση των κινήσεων της SpaceX ισχυρίζονται πως το internet της Starlink στην Ελλάδα θα επιτυγχάνει ταχύτητες σύνδεσης έως και 150 Megabit/sec . Κάτι που σημαίνει τριπλάσιες ταχύτητες από τις ανώτατες (ονομαστικές) ταχύτητες που δίνουν οι υπάρχοντες σήμερα πάροχοι σε πάρα πολλές περιοχές ακόμα και στην Αττική.

Τυπικά, το Starlink όπως και άλλες βραδύτερες όμως υπηρεσίες (HughesNet, Exede). λειτουργούν ως πάροχοι διαδικτύου τελευταίας λύσης πχ σε αγροτικούς χρήστες που δεν μπορούν να έχουν καλώδιο ή οπτική ίνα στην περιοχή τους ή όπου αυτές δεν έχουν ακόμα αναπτυχτεί. Οι ταχύτητες της Starlink όμως την τοποθετούν σε άμεσο ανταγωνισμό με τους υπάρχοντες παρόχους στην Ελλάδα, όπου οι σχετικές υποδομές παραμένουν συχνά παρωχημένες ακόμα και σε κεντρικές περιοχές που δεν μπορούν να έχουν ταχύτητες άνω των 50mbs Megabit/sec.

moneyreview.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Ιωλκαίος 12/07/2020 @ 2:11 ΜΜ

    Εκείνα που δεν λέει το άρθρο, είναι:
    (1) (Ημιμάθεια γάρ) Η επίγεια σύνδεση είναι για uplink (αιτήσεις να δείς ιστοσελίδες), ενώ απ’ τον δορυφόρο σου έρχεται το Διαδίκτυο στον υπολογιστή σου (downlink). Κανονικά δεν χρειάζεται η επίγεια, πάς κατευθείαν στον δορυφόρο, αλλά με την επίγεια τον ξαλαφρώνεις λίγο στο bandwidth.
    (2) Υπάρχει και ζωή εκτός Διαδικτύου, ξέρετε! Έχουμε ένα σωρό πρόβλήματα άλυτα, δεν μας μάραναν οι μεγαλύτερες ταχύτητες στο Ίντερνετ. Καλές είναι κι αυτές εδώ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*