Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρά τις διαδικασίες για τη μετατροπή βιομηχανικών κτιρίων που έχει μισθώσει σε όλη την ελληνική επικράτεια σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «λόγω ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των πρόχειρων καταυλισμών, με την κατά το συντομότερο δυνατό μεταφορά των εκεί διαμενόντων σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας». Μελέτες για τη διαμόρφωση των χώρων αυτών, πιστώσεις για συντήρηση και επισκευή των βιομηχανικών συγκροτημάτων και αγορές υλικοτεχνικής υποδομής «τρέχουν» τις μέρες αυτές με συνεχείς αποφάσεις της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Εργων.
Ποιοι «τρώνε» από το φαγητό των μεταναστών;
5,87ευρώ κοστίζει η ημερήσια μερίδα του μετανάστη τιμή που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή
Στις αρχές του χρόνου οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όταν ανέλαβαν να σιτίσουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.
Οι σημαντικές καθυστερήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων στη διεξαγωγή διαγωνισμών για την καθημερινή σίτιση αυτών των ανθρώπων μετέθεσαν την ευθύνη στο στράτευμα, το οποίο εκτός από την παροχή του προσωπικού ανέλαβε και το σημαντικό κόστος της προμήθειας των υλικών και της παρασκευής του φαγητού. Να σημειωθεί ότι η διατροφή προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε hot spots και κάμπινγκ στην Αττική, όπως στο Λαύριο, στο Σχιστό, στον Σκαραμαγκά, στον Ελαιώνα και τη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με πληροφορίες κόστιζε στο Ναυτικό 60.000 ευρώ την ημέρα.
Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει. Ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν το κέτερινγκ μέσω διαγωνισμών, οι οποίοι εκτιμάται ότι έγιναν στο πόδι και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οποιος κατέθετε μία ρεαλιστική τιμή έπαιρνε τη δουλειά χωρίς ιδιαίτερα παζάρια. Το πρόβλημα της σίτισης όμως δεν μπορούσε να περιμένει για να επιλυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι άνθρωποι έπρεπε να τρέφονται καθημερινά. «Θα διενεργηθεί διαγωνισμός με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, με ενσφράγιστες έγγραφες προσφορές, για την κάλυψη κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη των λόγων εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά έγγραφο της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας για τη σίτιση μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημοσιεύεται προκήρυξη σημειώνεται ρητώς ότι «τα γεύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται με τη μέθοδο διατήρησης cook & freeze». Και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτός ο όρος περιορίζει σημαντικά τους υποψήφιους αναδόχους, καθώς οι εταιρείες που έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Οπως όμως αποδεικνύεται, όλες αυτές οι παλινωδίες εκτόξευσαν το χρηματικό αντίτιμο της ημερήσιας διατροφής. Το κόστος για την ημερήσια σίτιση του μετανάστη και του πρόσφυγα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5,87 ευρώ. Σαφώς και δεν συναγωνίζεται τις τιμές γκουρμέ εδεσμάτων, αλλά, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το κόστος αυτό κρίνεται υψηλό, ενώ παράλληλα δημιουργούνται εύλογες απορίες για το πού πραγματικά πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα. Ειδικότερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι αρκετές φορές το γεύμα που προσφέρεται δεν είναι φρέσκο αλλά κατεψυγμένο και ενίοτε ύποπτο ως προς τις υγιεινές προδιαγραφές του, δεδομένου του περιστατικού που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα με θύματα 80 άτομα από τον χώρο φιλοξενίας του Πειραιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αττικόν με οξεία τροφική δηλητηρίαση.
Ενδεικτικό, πάντως, του υψηλού αντιτίμου για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών είναι ότι η επιχορήγηση του υπουργείου Παιδείας για την ημερήσια διατροφή κάθε φοιτητή στις φοιτητικές εστίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανέρχεται σήμερα μόλις σε 1,80 ευρώ, ποσό δυσανάλογο με το υπερτριπλάσιο τίμημα για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα για το ίδιο θέμα, το 2013, ο τότε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σήμερα και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ είχε καταθέσει επερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «γκουρμέ» το γεύμα του μετανάστη.
226 ευρώ ο ναύλος του μετανάστη, αντί 45
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι εξωφρενικές είναι και οι τιμές για τη μεταφορά μεταναστών με πλοία. Οπως κατήγγειλε σχετικά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 5,296 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ 23% για τη ναύλωση τεσσάρων πλοίων που μετέφεραν 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς το λιμάνι του Πειραιά και μεταξύ Φαρμακονησίου – Λέρου. Δηλαδή, κατά τον κ. Θεοχάρη, «το κόστος ανήλθε στα 226 ευρώ το άτομο, όταν «τη θερινή περίοδο το εισιτήριο για απλή μετάβαση από Λέσβο για Πειραιά κοστίζει 45,50, από Χίο για Πειραιά 41,40 και από Λέρο για Πειραιά 33,00 ευρώ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice