Ενώ τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι είμαστε προστατευμένοι τώρα προετοιμάζουν την κοινή γνώμη ότι τα κρούσματα ελονοσίας θα πολλαπλασιαστούνΣτην παραδοχή ότι αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα αλλά και ότι υπήρξε πρόβλημα με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Αριστοτέλους με αφορμή τη συνολική διαχείριση των θεμάτων της ελονοσίας και της αιμοδοσίας. Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από σχέδια… επί χάρτου για την αιμοδοσία, την e-αιμοδοσία, ώστε να ενισχυθεί η μειωμένη εθελοντική προσφορά και το εθνικό απόθεμα στο μέλλον.
Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών πως έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα αναφορικά με την πρόληψη των κρουσμάτων ελονοσίας, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος αναδιπλώθηκε και παραδέχτηκε τις ελλείψεις και τις παραλείψεις. «Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες» ανέφερε ο κ. Μπασκόζος. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε αλλαγές στην υλοποίηση και τον έλεγχο του βασικού μέτρου της πρόληψης, των ψεκασμών σε πληθυσμούς κουνουπιών, παραδεχόμενος έμμεσα τα κενά της εφετινής περιόδου.
Αυξημένες ανάγκες για αίμα, αλλά e-αιμοδοσία υπόσχεται ο Ξανθός Οι αυξημένες ανάγκες για μονάδες αίματος που καταγράφηκαν εφέτος τον Αύγουστο, λόγω της μείωσης εθελοντών αιμοδοτών, παρότι τείνουν να έχουν εποχικό χαρακτήρα, κινητοποίησαν με καθυστέρηση τους αρμόδιους φορείς και το πρόβλημα τέθηκε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη για την ελονοσία και την αιμοδοσία.
Τα δύο θέματα δημόσιας υγείας είναι αλληλένδετα, καθώς ο εντοπισμός εγχώριου κρούσματος ελονοσίας οδηγεί αυτομάτως σε αποκλεισμό για έναν χρόνο της αιμοδοσίας από την επίμαχη περιοχή. Συνολικά αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αυτόν τον αποκλεισμό 12 περιοχές της χώρας – το σημείο εντοπισμού του εγχώριου κρούσματος και οι γύρω περιοχές σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη. Είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ- που έχει την ευθύνη του συντονισμού και της ενιαίας διαχείρισης αυτού του κρίσιμου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το αίμα- να ξέρει σε real time χρόνο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός., χωρίς να αποσαφηνίσει ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της e-αιμοδοσίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κυρία Χάρις Ματσούκα ανέφερε πως παρά τις αυξημενες απαιτήσεις σε αίμα, δεν υπάρχει έλλειψη και ότι η σύσκεψη ήταν προληπτικού χαρακτήρα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας.
«Αναμένουμε να αυξηθούν. Στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα, είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως προσωπικά απορεί με την έκταση που έχει λάβει το θέμα καθώς «είχαμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις από τις σημερινές και όμως τώρα τίθεται το ζήτημα».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice