Το σπάνιο άγαλμα του θεού Απόλλωνα, τεράστιας πολιτιστικής και οικονομικής αξίας που ανακαλύφθηκε στη Λωρίδα της Γάζας από ένα ψαρά εδώ και περίπου έναν χρόνο, σήμερα αγνοείται. Ο Απόλλωνας παραμένει όμηρος της διπλωματίας αφού κανείς δεν διαπραγματεύεται με την παλαιστινιακή Χαμάς, γιατί η Δύση αρνείται να την αναγνωρίσει και την χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Το μπρούτζινο άγαλμα του Θεού Απόλλωνα είναι σε φυσικό μέγεθος, ζυγίζει περίπου 450 κιλά, είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών και η αξία του ενδέχεται να αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικοί λένε ότι για να σωθεί το αριστούργημα πρέπει να υποβληθεί αμέσως στις απαραίτητες για την αποκατάστασή του εργασίες τις οποίες έχουν ήδη προσφερθεί να εκτελέσουν πολλά μουσεία της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και το Λούβρο, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας. Ο Απόλλωνας, λένε πολλοί ιστορικοί της τέχνης κινδυνεύει να «εξαφανιστεί» ώστε να πουληθεί σε κάποιον ζάπλουτο συλλέκτη με στόχο να βγει η ισλαμιστική οργάνωση από την τραγική οικονομική της κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το δουν και έχουν αναγκαστεί να αρκεστούν σε μερικές θολές φωτογραφίες του αγάλματος του θεού, που είναι ξαπλωμένο πάνω σε μια κουβέρτα με Στρουμφάκια.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε, πιθανότατα, μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα π.Χ και είναι μόλις το 4ο που έχει βρεθεί με το πρόσωπο του θεού του φωτός, της ποίησης και της μουσικής. Ο Απόλλωνας του Πειραιά εντοπίστηκε το 1959, ο Απόλλωνας του Πιομπίνο που βρέθηκε στην ομώνυμη ιταλική πόλη το 1832 και σήμερα φιλοξενείται στο Λούβρο, και ο Απόλλωνας της Πομπηίας που ανακαλύφτηκε το 1977.
Ο Παλαιστίνιος ψαράς Τζουντάτ Γραμπ είδε μια ανθρώπινη μορφή στα ρηχά, περίπου 100 μέτρα από την ακτή βόρεια των συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας. Αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για πτώμα ανδρός, όμως όταν βούτηξε για να δει καλύτερα συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα άγαλμα. Ο ίδιος είπε ότι του πήρε τέσσερις ώρες για να το βγάλει στην ακτή με τη βοήθεια συγγενών του.
Θέλοντας να μάθει πόσο αξίζει το εύρημά του, ο 26χρονος Παλαιστίνιος έσπασε ένα από τα δάχτυλα του Απόλλωνα και το πήγε σ’ έναν ειδικό για να το αξιολογήσει. Ομως την ύπαρξη του αγάλματος αντιλήφθηκαν και κάποιοι άλλοι συγγενείς τού ψαρά μέλη πολιτοφυλακής της Χαμάς, οι οποίοι αποφάσισαν να το διαθέσουν προς πώληση στον ιστότοπο δημοπρασιών eBay με τιμή εκκίνησης μόλις 500.000 δολάρια. Ωστόσο, το σχέδιό τους απέτυχε καθώς η κυβέρνηση της Χαμάς, έχοντας πληροφορηθεί τα πάντα σχετικά με τον Απόλλωνα, διέταξε την κατάσχεσή του. Εκτοτε το χάλκινο άγαλμα της Γάζας αγνοείται.
Η ιστορία του ψαρά αρχίζει να αμφισβητείται έντονα αφού η όψη του αγάλματος δεν αποδεικνύει ότι παρέμεινε στη θάλασσα για πολλά χρόνια. Η διάβρωση και ο αποχρωματισμός του θα ήταν εντονότερα. Ακόμη πιο έμπειροι αρχαιολόγοι επικαλούνται αντίστοιχες περιπτώσεις μπρούτζινων ευρημάτων που αν και είχαν χρονολογηθεί μεταγενέστερα, έχουν λιγότερο καθαρή και αψεγάδιαστη όψη. Οι ίδιοι αρχαιολόγοι αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί πως ίσως το άγαλμα δεν βρέθηκε στη θάλασσα, αλλά σε κάποια παράνομη ανασκαφή της οποίας η τοποθεσία αποσιωπάται. Εκεί ίσως να κρύβονται και άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί μιας άλλης Ελλάδας, του ένδοξου παρελθόντος.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
….απο παλια και οι τοτε λεγομενοι χριστιανοι λεηλατες-ασιατες τιποτα δεν αφησαν ελληνικο να ”φαινεται”…
Καλιοπη η ελληνιδα βασιλισα του ινδοκαυκασου
https://greekasia.blogspot.com/2019/07/queen-calliope-of-hindu-kush-kingdom.html
άγαλμα κούρου ως προς τη σωστή πρώτη προσέγγιση για το τι είναι.