Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνών, που δημοσιεύονται στο British Medical Journal (BMJ).
Τα νεότερα αυτά στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας.
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α.) αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι αυτό το είδος των τροφών σχετίζεται με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, ορισμένα είδη καρκίνων κ.α.
Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία και στη Βραζιλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από ημερολόγια γευμάτων έξι 24ώρων 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν για δέκα χρόνια τους συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνεται η πιθανότητα κάθε είδους καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%, ειδικότερα στεφανιαίας νόσου κατά 13% και εγκεφαλο-αγγειακής νόσου κατά 11%.
Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους εγχώριων πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τη διατροφή. Και πάλι, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας τους και οι θάνατοι μετρήθηκαν κατά μέσο όρο στα επόμενα δέκα χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα πολλαπλά οφέλη των φρέσκων τροφών (διαθεσιμότητα, τιμή, προσβασιμότητα) και να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συγχρόνως, όπως είπαν, περαιτέρω έρευνες οφείλουν να διερευνήσουν πώς αυτές οι τροφές επηρεάζουν το σώμα και επομένως ποιός είναι ο παράγοντας που τις διαμεσολαβεί, ώστε να οδηγούν στην ασθένεια.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice