Στη λίστα με τις 7 φονικότερες πυρκαγιές, η Ελλάδα καταλαμβάνει δύο θέσεις
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, είναι οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
1. Η Αυστραλία το 2009
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι πεθαίνουν στις πυρκαγιές που ξεσπούν σε θάμνους στη νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως στην πολιτεία Βικτόρια, θύμα το Σαββατοκύριακο της 7ης Φεβρουαρίου του 2009 του συνδυασμού εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
Ολόκληρες πόλεις και περισσότεροι από 2.000 σπίτια ισοπεδώνονται.
Η φωτιά μαίνεται για πολλές εβδομάδες προτού περιοριστεί χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και εθελοντών.
2. Η Ελλάδα το 2018
Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.
3. Η Ελλάδα το 2007
Στα τέλη Αυγούστου του 2007, πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν 2.500.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια προκαλώντας 77 θανάτους στο πέρασμά τους.
Πολλά θύματα πεθαίνουν στην προσπάθεια να φύγουν μέσα στον πανικό από χωριά που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ απειλείται η περιοχή της Ολυμπίας.
4. Η Πορτογαλία το 2017 και το 2003
Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 250 τραυματίζονται στη διάρκεια μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο Πεντρογκάο Γκράντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επεκτείνεται στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές.
Ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες.
Μέσα σε πέντε ημέρες, η φωτιά κατακαίει περίπου 460.000 στρέμματα δάσους και θάμνων.
Η Πορτογαλία είχε πληγεί και το 2003 από τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονταν για εβδομάδες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλώντας 20 θανάτους. Σχεδόν 4.250.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.
5. Το Ισραήλ το 2010
Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Ισραήλ προκάλεσε 44 θανάτους στις 2 Δεκεμβρίου 2010. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά σε ένα λεωφορείο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η φωτιά θα καταστρέψει σχεδόν 50.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου του λόφου Καρμέλ (βόρεια).
6. Η Ρωσία το 2015 και το 2010
Τον Απρίλιο του 2015, 34 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στα μέσα Απριλίου σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία.
Ξεκινώντας από την Χακάσια (στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας) οι πυρκαγιές, που κατέστρεψαν 2.000 σπίτια, έφθασαν μέχρι τη Μογγολία, περίπου 200 χλμ. νότια, και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με το ρωσικό τμήμα της Greenpeace.
Πέντε χρόνια πριν, το 2010, το δυτικό τμήμα της χώρας, που αντιμετώπιζε πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία, είχε καταστραφεί από πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βάλτων και θάμνων καταστράφηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν.
7. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003
Είκοσι δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο στο Μεξικό, χάνουν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 2003. Μέσα σε δύο εβδομάδες, 3.000.000 στρέμματα βλάστησης καίγονται, 3.576 σπίτια καταστρέφονται και 100.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους.
Πιο πρόσφατα στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 19 πυροσβέστες χάνουν τη ζωή τους την 1η Ιουλίου 2013 ενώ δημιουργούσαν αντιπυρική ζώνη για να σταματήσουν την επέκταση μιας τεράστιας πυρκαγιάς.
Πυρκαγιές που έμειναν στην Ιστορία
Η πιο φονική δασική πυρκαγιά στον κόσμο φαίνεται να ήταν εκείνη του Οκτωβρίου 1871 στο Πέστιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ, που προκάλεσε από 800 έως 1.200 θανάτους. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα, κατέστρεψε μέσα σε μερικές ώρες αυτή την κωμόπολη των 1.700 κατοίκων και κατέστρεψε και άλλα χωριά σε μια έκταση 5.000.000 στρεμμάτων.
Τον Μάιο του 1987, η πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας προκάλεσε τουλάχιστον 119 θανάτους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πενήντα μία χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Με τον βαρύ απολογισμό της των 82 θανάτων, η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1949 στις Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, εξακολουθεί να παραμένει στη μνήμη. Τα θύματα, πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιωτικοί, εγκλωβίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα σύννεφο καπνού που προκάλεσε μια απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
huffingtonpost.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΒΑΛΑΝΕ ……………….. ΣΤΟ ΜΑΤΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ ΤΩΡΑ !!! ΜΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΙΜΙΩΝ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΔΙΕς ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΓΗ» – FAZ: Στο Μάτι τα σπίτια είχαν χτιστεί χωρίς άδειες!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:FacebookTwitter Google +Email
mati-katoikies-708
«Αν και προσεκτικά, χθες Τετάρτη, ακούστηκαν για πρώτη φορά ερωτήματα, που σε κάποιους, τόσο σύντομα μετά την τραγωδία, φάνηκαν ασεβή. Υπήρξαν υπεύθυνοι;» διερωτάται ο ανταποκριτής της FAZ στην Αθήνα Michael Martens αναφορικά με την τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
«Θα μπορούσε η τραγωδία να είναι μικρότερη ή να είχε αποτραπεί; Η εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες. Η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να αποτρέπονται εντελώς πυρκαγιές εν μέσω του θερμού και ξηρού καλοκαιριού είναι παράλογη. Επιπλέον οι δυνατοί άνεμοι της Δευτέρας έκαναν ακόμη δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Επίσης, έγινε λόγος και για το γεγονός ότι στον οικισμό Μάτι σχεδόν όλες οι κατοικίες είχαν χτιστεί κατά το παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια, μέσα στο δάσος. Όταν κοπάσει κάπως η φρίκη, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συζήτηση που συνδέεται με την κατεδάφιση τέτοιων παράνομων οικισμών.
Τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς όμως να λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα. Ο Αλέξης Ρουτζούνης, επικεφαλής έρευνας του διακεκριμένου αθηναϊκού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Kapa Research τονιζει:
«Εθνικές τραγωδίες σαν αυτήν απαιτούν μια προσεκτική και διακριτική απάντηση των πολιτικών ηγετών. Μέχρι τώρα, τόσο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και η αντιπολίτευση αντέδρασαν με ταπεινότητα και κατανόηση στην κατάσταση. Ωστόσο, κι ο ίδιος εκτιμά ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει σκληρή δημόσια συζήτηση για τις αιτίες και τους υπευθύνους», σημειώνει.
Der Tagesspiegel: Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή
«Οι πρώτες κατηγορίες ακούγονται πλέον ηχηρά. Οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της Ελλάδας στη χώρα, βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο», γράφει η Tagesspiegel.
«Το 2014 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της τότε συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης είχε μειώσει το προσωπικό της Πυροσβεστικής κατά 30%. Καταγγελίες για προβληματισμό εξοπλισμό και απαρχαιωμένα οχήματα υπήρχαν συνεχώς. Το ίδιο και διαδηλώσεις λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Κρίσιμο ρόλο παίζει το πόσο έγκαιρα αντιμετωπίζεται η φωτιά, τόνισε Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου, εξειδικευμένος σε θέματα φυσικών καταστροφών.
Ο Κώστας Συνολάκης έκανε λόγο για ελλείψεις στα θέματα που αφορούν τις εκκενώσεις περιοχών που φλέγονται από τους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να προειδοποιεί τους πολίτες για τη φωτιά σε απειλούμενες περιοχές, έγραψε ο καθηγητής σε άρθρο του σε εφημερίδα. Πράγματι η φωτιά φαίνεται ότι βρήκε απροετοίμαστους τους κατοίκους και τους παραθεριστές στο Μάτι και στην Κινέτα. Στο Μάτι οι πολίτες προσπάθησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους, πολλά οχήματα όμως εγκαταλείφθηκαν μέσα στον πανικό στους στενούς δρόμους του παραθεριστικού θέρετρου.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, κατηγόρησε χτες, Τετάρτη, τους πολεοδόμους της περιοχής. «Δεν υπήρχαν οδοί διαφυγής, δεν υπήρχαν διασταυρώσεις, υπήρχαν μόνο δρόμοι που έγιναν παγίδες»», καταλήγει το δημοσίευμα της Tagesspiegel.
http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91-%CE%A4%CE%99%CE%A3-%CE%A6%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%A3-%CE%95%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%99-%CE%97-%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%97-faz-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%9C/