«Μετεξεταστέο» έμεινε το οικονομικό επιτελείο στο… τεστ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με θέμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου, ολοκληρώνοντας μέσα στην εβδομάδα τις επαφές του με γενικούς γραμματείς και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συνέταξε σημείωμα στο οποίο δίνονται επτά… εντολές για το κυνήγι των φοροφυγάδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.
Ετσι, ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβουν δράση οι πέντε ομάδες κρούσης για τη φοροδιαφυγή, στις οποίες πλέον θα μετέχουν και στελέχη του ΔΝΤ, να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια, να ψηφιστεί δημοσιοϋπαλληλικός νόμος για τις φορολογικές υπηρεσίες με στόχο ένα πιο ευέλικτο σύστημα διορισμών και προαγωγών, να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων η δομή των εφοριών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Επίσης συστήνουν άρση των νομικών εμποδίων που βάζουν προσκόμματα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων και θέσπιση διαδικασίας-εξπρές -το πολύ 90 ημερών- για τη διοικητική προσφυγή στη γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ διαπίστωσαν πως:
- Το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής «δεν θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα έσοδα εντός του 2011, αν δεν αρθούν τα εμπόδια που ανακόπτουν τις εισπράξεις».
- Οι κίνδυνοι που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του Σεπτεμβρίου παραμένουν. «Κάποια βήματα έγιναν αλλά απαιτούνται πολλά περισσότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως πλέον με τους νέους διευθυντές στις θέσεις τους οι εφορίες έχουν αναπτύξει… ταχύτητα και αναφέρουν ως παράδειγμα τα έσοδα από ΦΠΑ που μετά τη σημαντική υποχώρηση στο πρώτο εξάμηνο, στη συνέχεια ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία. Ετσι, καλύφθηκαν οι αρχικές απώλειες και στο 9μηνο έφθασαν τα 8,75 δισ. ευρώ, όσες ακριβώς ήταν οι εισπράξεις και στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος το ΔΝΤ συστήνει:
1 Επιτάχυνση υλοποίησης των σχεδίων δράσης για τις πέντε ομάδες κρούσης κατά της φοροδιαφυγής με το σκεπτικό ότι «υστερούν έναντι του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί». Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των φορολογουμένων, των ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν, των πόρων που θα διατεθούν και των στόχων απόδοσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στις πέντε ομάδες θα συμμετάσχουν και στελέχη του ΔΝΤ καθώς θεωρείται πως από την απόδοσή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των φορολογικών εσόδων εντός του 2011.
2 Πραγματοποίηση εξαντλητικών ελέγχων για τον ΦΠΑ και τα εικονικά τιμολόγια με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και να επέλθει μεγαλύτερος βαθμός συμμόρφωσης ως προς τον φόρο εισοδήματος μέσα στον επόμενο χρόνο.
3 Κατάρτιση ειδικού δημοσιοϋπαλληλικού νόμου για τις φορολογικές υπηρεσίες έως το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Οπως τονίζεται στο σημείωμα του ΔΝΤ, με τον νόμο αυτό θα πρέπει να καθιερώνεται μία πιο ευέλικτη διαδικασία διορισμών και προαγωγών ώστε να αναδεικνύονται οι πιο αποδοτικοί υπάλληλοι με βάση την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.
Επιπλέον, ο νόμος πρέπει να εστιάζει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου της αποδοτικότητας των εφοριακών και των τελωνειακών υπαλλήλων και στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς.
4 Εκλογίκευση της δομής των ΔΟΥ. Το επιτελικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Μεταξύ των άλλων προτείνεται η καθιέρωση σύγχρονων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η εκ βάθρων ανασυγκρότηση των φορολογικών ελέγχων και η θέσπιση ειδικής υπηρεσίας για τους φορολογουμένους με υψηλά εισοδήματα (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις).
5 Αμεση ανάγκη για την άρση των εμποδίων νομικής φύσεως που βάζουν εμπόδια στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
6 Θέσπιση μίας ταχύρρυθμης, το πολύ 90 ημέρες, διαδικασίας διοικητικής προσφυγής στη γενική γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων προκειμένου να βελτιωθεί η διοικητική διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών. Με τον τρόπο αυτό δεν θα… χρονίζουν οι αποφάσεις για τα πρόστιμα.
7 Δημιουργία εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμός ειδικευμένων δικαστών στην ισχύουσα διάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων ώστε να ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικές υποθέσεις.
Ευρω – κόσκινο για τα Greek Statistics
Η Eurostat θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα μεγέθη για τα ελλείμματα και το χρέος των ετών 2006 – 2009, έως τις 15 Νοεμβρίου
Φύλλο και φτερό κάνουν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία οι εμπειρογνώμονες της Eurostat εν όψει της ανοδικής αναθεώρησης ελλείμματος – χρέους για το 2009.
Μάλιστα για να έχουν εικόνα από πρώτο χέρι για τα «greek statistics» πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα υπουργεία, τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και τα νοσοκομεία.
Τους συνοδεύουν στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι έλεγχοί τους θα ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, καθώς στις 15 του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη η… ετυμηγορία της Eurostat για το εύρος της αναθεώρησης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική επεξεργασία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας της προέλευσης των στατιστικών δεδομένων, από δημόσιους λογαριασμούς, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή».
Και αυτό γιατί απεύχονται το ενδεχόμενο να βρουν στο μέλλον νέες «μαύρες τρύπες», κυρίως στους λογαριασμούς φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Κατά τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ενδεχόμενη αρνητική έκπληξη από τους ΟΤΑ, καθώς δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία. Βέβαια, όπως διαβεβαιώνουν οι ελληνικές αρχές, τα μεγέθη για τα ελλείμματά τους γίνονται με εκτιμήσεις που ακολουθούν το μοντέλο μεθοδολογίας της Eurostat. Ετσι, με δεδομένο ότι τα στοιχεία σε ταμειακή βάση μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και παρωχημένα, οι υποχρεώσεις τους υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τακτική αυτή της Eurostat έχει προκαλέσει δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών, με το σκεπτικό πως οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, να είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα και να ανακοινώνονται και για την Ελλάδα τα στοιχεία στις 22 Οκτωβρίου χωρίς… αστερίσκους.
Πλέον στόχος του υπουργείου και της ΕΛΣΤΑΤ είναι να διασφαλιστεί πως αυτή είναι η τελευταία ανοδική αναθεώρηση τέτοιου εύρους και ότι από εδώ και εμπρός οι όποιες αστοχίες στον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών θα περιορίζονται στα όρια του στατιστικού λάθους, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η ΤρόικαΠιο αναλυτικά, μετά το πέρας των εξονυχιστικών ελέγχων, η Eurostat θα προβεί στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων μεγεθών για τα ελλείμματα και το χρέος των ετών 2006 – 2009, το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου. Πιθανότατα η ανακοίνωσή τους θα συμπέσει με την άφιξη στην Αθήνα των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα εξετάσουν αν εφαρμόζεται πιστά το μνημόνιο, ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου του μηχανισμού στήριξης. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα αντλήσει 9 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, το έλλειμμα του 2009 διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15,4% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερα και το χρέος στο 127,6%. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πως θα ξεπεράσει το 15%.
Σε απόλυτους αριθμούς, η ανοδική αναθεώρηση υπολογίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ μεγαλύτερο έλλειμμα και 28,8 δισ. ευρώ υψηλότερο χρέος.
Το ζητούμενο για την τρόικα είναι να οριστικοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2009 και να υπολογιστεί με ακρίβεια η επίπτωση της αναθεώρησης στο 2010, ώστε να καταρτισθεί σε αξιόπιστη βάση ο προϋπολογισμός του 2011…
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι για φέτος η αρνητική επίδραση στο έλλειμμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,5% και 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο για αποκλιμάκωσή του στο 7,8% του ΑΕΠ.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice