Ένα έγγραφο -φωτιά που αποκαλύφτηκε νωρίτερα στο ΑΡΤ και στην εκπομπή Πολιτική Αρτηρία από τον δημοσιογράφο Χρ. Χαλαζιά προκαλεί πολιτική θύελλα και απαιτεί άμεσες απαντήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το προϊστάμενο Υπ. Οικονομικών. Με απλά λόγια, με έγγραφο του, το Υπουργείο έδωσε παραθυράκι για ένα μόλις 24ωρο (30/6/2015 με 01/07/2015) να βγάλει όποιος θέλει χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού με τρόπο που θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνες τις ημέρες είχαν ήδη επιβληθεί τα capital controls και οι πολίτες περίμεναν σε ατελείωτες ουρές για να λάβουν 60 μόλις ευρώ.
Ειδικότερα:
Ισχύουν τελικά τα capital controls για όλους;
Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αν κάποιος έλεγε στους έλληνες πολίτες μία μέρα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ότι σε πέντε μήνες οι τράπεζες θα έκλειναν υποχρεωτικά, και πως θα επιβάλλονταν αυστηροί κεφαλαιακοί έλεγχοι στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, το πιθανότερο θα ήταν να τον είχαν χαρακτηρίσει τρελό.Σήμερα όμως, τα capital controls, οι ουρές στα ATM, οι «παγωμένες» συναλλαγές στην αγορά, είναι πλέον καθημερινότητα.
Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό;
Μία σημαντική παρενέργεια των capital controls είναι ότι οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζεται η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις οποίες χορηγεί ειδική άδεια. Ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.
Μία απόφαση που προκαλεί ερωτήματα
Σύμφωνα όμως με την 21/ΕΞ/2015 της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία είναι υπεύθυνη να εγκρίνει συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό, δόθηκε αναδρομικά προέγκριση των συναλλαγών που θα διενεργούντο από την 30.6.2015 έως και την 1.7.20158, δηλαδή για ένα 24ωρο, συγκεκριμένων επενδυτικών συναλλαγών από τις τράπεζες!
Η απόφαση αυτή πάρθηκε στις 30.6.2015, δηλαδή αφού είχαν επιβληθεί τα capital controls και είχαν κλείσει τις τράπεζες. Μιλάμε ουσιαστικά για μία εκ των υστέρων ενημέρωση της Επιτροπής, για συναλλαγές οποίες, μάλιστα, θα «περνούσαν στο σύστημα» μετά την ισχύ της τραπεζικής αργίας!
Ποιες είναι οι… «τυχερές» συναλλαγές;
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η προέγκριση συναλλαγών αφορά την εκπρόθεσμη ( το τονίζουμε) εκκαθάριση παραγώγων προϊόντων στο εξωτερικό, κλείσιμο-άνοιγμα θέσεων σε συμβόλαια ξένου νομίσματος, διατραπεζικές συναλλαγές κλπ. και τους λογαριασμούς που τηρούν οι τράπεζες για τις μεταξύ τους πράξεις και συναλλαγές (Nostro – Vostro Accounts).
Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η αγορά των Παραγώγων λειτουργεί με προκαταβολές margin για συμβόλαια εμπορικής συνεργασίας. Οποιοσδήποτε αγοράσει αντίστοιχα προϊόντα μπορεί να κρατήσει τα συμβόλαια η να τα μεταπωλήσει προσδοκώντας κέρδη ή ζημίες (επί της προκαταβολής), αλλά οπωσδήποτε το ποσό έχει «φύγει» σε ξένες τράπεζες. Έχει δηλαδή εξαχθεί από τη χώρα, παρά τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.
Από την άλλη, οι λογαριασμοί nostro-vostro, είναι στην ουσία τραπεζικοί λογαριασμοί που κρατάνε οι τράπεζες σε άλλες τράπεζες. Μπορεί δηλ. κάποιος που γνωρίζει καλά τα τραπεζικά, να μεταφέρει κάποιος χρήματα από λογαριασμό του στη Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό πάλι της Εθνικής Τράπεζας αλλά σε μια άλλη, ξένη τράπεζα. Μετά μπορεί να απαιτήσει τη μεταφορά από αυτό το λογ/μό σε προσωπικό του στην ίδια τράπεζα του εξωτερικού πάντα. Η μεταφορά γίνεται γρήγορα, καθαρά και χωρίς κανένα κόστος.
Πως λειτουργεί το σύστημα;
Δεν το καταλάβατε; Να το κάνουμε πιο λιανά.Αν κάποιος γνωρίζει τον λογαριασμό που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα πχ στην Eurobank, τότε κάνει μια μεταφορά χρημάτων από το προσωπικό του λογαριασμό στη Εurobank στο λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας,πάλι στη Εurobank.Μετά παίρνει την απόδειξη της κατάθεσης και πηγαίνει στη Εθνική Τράπεζα και τους λέει:«Σας έβαλα 100.000 ευρώ στο λογαριασμό σας στην eurobank, πιστώστε μου τώρα τον λογαριασμό μου στη Εθνική με το αντίστοιχο ποσό».Αυτός ο τρόπος ήταν πολύ πιο γρήγορος και δεν χρειάζεται μερικές μέρες για να γίνει η μεταφορά.
Όμως τέτοιους λογαριασμούς έχουν και οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα. Η απόφαση λοιπόν, επέτρεπε να εκκαθαριστούν αυτές οι πράξεις παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί περιορισμοί. Με λίγα λόγια αν ήξερε κάποιος τον λογαριασμό που διατηρούσε η BNP Paribas στην Εθνική τράπεζα, μπορούσε να μεταφέρει εκεί 1εκ ευρώ, διότι ήταν συναλλαγή από έναν λογαριασμό της Εθνικής σε έναν άλλο ,και μετά να στείλει το αποδεικτικό στην BNP Paribas, πχ του Παρισιού ή της Ζυρίχης, και να ζητήσει να του καταθέσουν το αντίστοιχο ποσό στο λογαριασμό του εκεί!
Όλες λοιπόν οι παραπάνω συναλλαγές εκκαθαρίστηκαν εκπρόθεσμα. Και το ερώτημα που κυκλοφορεί στην αγορά είναι, ποιοι είναι εκείνοι που ενδεχομένως μπορεί να ευνοήθηκαν από αυτή την απόφαση, και μπόρεσαν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό, υπό το «κάλυμμα» των παραγώγων,των επενδυτικών συμβολαίων συναλλάγματος ή των λογαριασμών nostro-vostro, μέσα σε μόλις 48 ώρες, και μάλιστα με τις τράπεζες κλειστές.
Διαβάστε παρακάτω την σχετική απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice