Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απείχε παντελώς από αγορές κρατικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το Μάιο, όταν τέθηκε σε ισχύ το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα που στόχο είχε να στηρίξει δοκιμαζόμενες χώρες της Ευρωζώνης, όπως Ελλάδα και Ιρλανδία.
Ομως, η είδηση αυτή ανακοινώνεται σε μία χρονική στιγμή νέας έντασης ανάμεσα στον κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας, Αξελ Βέμπερ, και στους υπόλοιπους αξιωματούχους της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου βεβαίως και του διοικητή Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σχετικά με το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Αναλυτές προβληματίζονται για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, επειδή ακόμη και πριν από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ παρέμεναν σε στάσιμα επίπεδα από τις αρχές καλοκαιριού. Από τα κρατικά ομόλογα αξίας 63,5 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ από το Μάιο όταν άρχισε να παρεμβαίνει στις αγορές, τα ομόλογα 60 δισ. ευρώ είχαν αγοραστεί έως τις αρχές Ιουλίου.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κούρσα διαδοχής του Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ αρχίζει να κορυφώνεται και οι τελευταίοι διαξιφισμοί επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ερωτήματα κατά πόσο αποτελεσματικός θα μπορούσε να είναι ο Αξελ Βέμπερ με τον επιθετικό του τρόπο ως επικεφαλής ενός οργάνου που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της WSJ.
Η αντιρρήσεις του Βέμπερ ενδεχομένως να καταστήσουν πιο δύσκολο για τη Γερμανία να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη για την υποψηφιότητα του διοικητή της Μπούντεσμπανκ.
Εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για την ανάδειξη άλλου υποψηφίου, του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, το επικοινωνιακό και διπλωματικό προφίλ του οποίου ταιριάζει περισσότερο με αυτό του Τρισέ.
Η αντίθεση του Βέμπερ στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έγινε εμφανής στις 10 Μαΐου, την ίδια ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το σχέδιό της. Οι αντιρρήσεις του δεν φαίνεται να εστιάζονται στους μελλοντικούς πληθωριστικούς κινδύνους, που αποτελεί τη συνήθη ανησυχία κάθε φορά που κεντρικοί τραπεζίτες αγοράζουν ενεργητικό.
Αντιθέτως, οι ανησυχίες του φαίνεται να είναι μάλλον φιλοσοφικού χαρακτήρα – έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η αγορά κρατικών ομολόγων ενέχει τον κίνδυνο να περιπλέξει τις διάφορες ευθύνες ανάμεσα στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice