Τον Φεβρουάριο θα λάβει χώρα η πλέον καθοριστική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, καθώς το 2011 χαρακτηρίζεται «κλειδί» για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανατρέψει τις αρνητικές προβλέψεις και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Η επόμενη αποστολή στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο» τόνισε στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΔΝΤ σκιαγραφώντας το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης από τους επικεφαλής του Ταμείου και της Ε.Ε. της πορείας των διαρθρωτικών αλλαγών, η απρόσκοπτη υλοποίηση των οποίων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές και προϋπόθεση για την εκταμίευση της κρίσιμης τέταρτης δόσης του δανείου, τον Μάρτιο.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων πιέσεων που προέρχονται από τις αγορές, προωθείται η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., την οποία το Ταμείο έχει ουσιαστικά εγκρίνει και αναμένει την ανάλογη απόφαση του Eurogroup για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία. Με δεδομένο το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και εν αναμονή των εκτιμήσεων των οίκων αξιολόγησης, στο Ταμείο θεωρούν απαραίτητη την επιμήκυνση, ενώ κάποιες «ρεαλιστικές» φωνές στους κόλπους της τρόικας σημειώνουν ότι αυτή δεν αρκεί για να θωρακίσει την ελληνική οικονομία από περαιτέρω πιέσεις στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Αναγνωρίζεται, πάντως, η μέχρι τώρα προσπάθεια. Στην τελευταία έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι «μετά από έξι μήνες έντονων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών υπάρχουν σημάδια πως η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται».
Πάντως, αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το επιδεινούμενο περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι θα χρειασθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ενα ζήτημα που προκάλεσε τριβές ήταν η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση. «Σε γενικές γραμμές όλες αυτές οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται σε όσα έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί πώς εφαρμόζονται όλα αυτά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές για να προχωρήσουμε στην εκταμίευση και της τέταρτης δόσης».
Η τρόικα θεωρεί ότι τα περιθώρια επιβολής νέων φόρων έχουν εξαντληθεί, και επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και, κυρίως, στην αλλαγή της δομής και λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα. Αναγνωρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «επιδεικνύει πολιτική βούληση», αλλά υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι «αυτή είναι η ώρα των συγκρούσεων με τα κατεστημένα», με τον επικεφαλής του προγράμματος από την πλευρά του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική που είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης».
Του Αθανασιου Eλλις
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice