– Πάμε με το σενάριο της «καλής» και «κακής τράπεζας»
– Θα αναλάβει ο εκκαθαριστής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
– Προσπαθούν να δεσμεύσουν τα μισά χρήματα από ημικρατικού και τράπεζες
– Θα ζητήσουν από τον κόσμο να προσφέρει ότι μπορεί για να αποφύγουμε το κούρεμα
Ανησυχία επικράτησε στην αγορά, με το άκουσμα της είδησης για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. Η κυβέρνηση ακολουθεί την πρόταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη και προχωρεί στη δημιουργία της «κακής Λαϊκής Τράπεζας».
Ουσιαστικά αυτό που γίνεται, είναι η δημιουργία μίας νέας τράπεζας, όπου θα μεταφερθούν οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η παλιά Λαϊκή Τράπεζα (κακή τράπεζα) θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία είσπραξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ανάλογα με τα ποσά που θα εισπραχθούν θα αρχίσει και η αποπληρωμή των καταθετών, πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ , δηλαδή των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Τα υπόλοιπα θα δοθούν με την εκποίηση των υποθηκών των δανείων και οι τις που θα γίνουν μετά το διορισμό εκκαθαριστή εισπράξεις απο μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Σε ότι αφορά το προσωπικό της Λαϊκής, ένα ποσοστό των εργαζομένων θα περιληφθεί στο σχέδιο πλεονασμού που θα ανακοινώσει απο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επιμένουμε στη συνεισφορά των ταμείων προνοίας
Το ζητούμενο είναι στην εξίσωση που επιχειρεί να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, να αποφευχθεί πάση θυσία το κούρεμα καταθέσεων.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για δέσμευση των ταμείων ημικρατικών και τραπεζών με ένα ποσόν που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 2,8 δις, εξαιρώντας τα ιδιωτικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι θα σημειωθεί πλήγμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω κλυδωνισμό της αγοράς .
Ως αντάλλαγμα θα δοθούν κρατικά ομόλογα συνδεδεμένα με μελλοντικά κέρδη, από το φυσικό αέριο.
Ο εργαζόμενος λαός έτοιμος να προσφέρει
Ακολουθώντας την πιο πάνω εξίσωση διασφαλίζονται μέχρι στιγμής τα 4,8 δις ευρώ και παραμένει ακόμη ο προβληματισμός για το υπόλοιπο 1 δις ευρώ που απαιτείται για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση εθνοομολόγου, συνδεδεμένο με ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί και θα περιλαμβάνει τα μελλοντικά έσοδα απο το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας, ίσως και της εκκλησιαστικής.
Η τάση που διαμορφώνεται για ένα τέτοιο σενάριο, μέσα από τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται σε οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα, είναι θετικές , καθώς οι πολίτες παρουσιάζονται πρόθυμοι να ενώσουν δυνάμεις, ώστε να μην περάσουν οι επιταγές του Eurogroup και της Τρόικα, οι οποίες επιβάλλουν κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice