Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μία έκδοση του διαβόητου πλέον Stuxnet- ενός ιού υπολογιστών που θεωρείται «υπερόπλο» στην κατηγορία των μέσων που χρησιμοποιούνται στον κυβερνοπόλεμο- εναντίον του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, χωρίς επιτυχία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση πάνω στη συγκαλυμμένη επιχείρηση.
Όπως αναφέρεται, η επιχείρηση άρχισε σε συνδυασμό με την επίθεση του Stuxnet εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το 2009 και το 2010, με αποτέλεσμα την καταστροφή συσκευών που χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό ουρανίου, η οποία αποδίδεται από πολλούς στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι δημιουργοί του Stuxnet δημιούργησαν έναν παρεμφερή ιό που θα ενεργοποιούνταν όταν ερχόταν αντιμέτωπος με settings γραμμένα στα κορεάτικα, σε μολυσμένες συσκευές.
Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι πράκτορες των ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεντρικές συσκευές που «έτρεχαν» το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας, με αξιωματούχο να εκτιμά ότι η επιχείρηση, την οποία είχε σχεδιάσει η NSA, «σκόνταψε» στις συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και την απόλυτη απομόνωση των συστημάτων επικοινωνίας της Βόρειας Κορέας. Επίσης, τρίτος αξιωματούχος, επίσης πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι είχε ακούσει για την ανεπιτυχή κυβερνοεπίθεση, αλλά δεν γνώριζε λεπτομέρειες.
Η Βόρεια Κορέα έχει κάποια από τα πλέον απομονωμένα δίκτυα επικοινωνίας του κόσμου. Απλά και μόνο η κατοχή ενός υπολογιστή απαιτεί άδεια από την αστυνομία, ενώ η πρόσβαση στο ανοικτό Ίντερνετ επιτρέπεται μόνο σε μια μικρή ελίτ, και αυτή γίνεται μόνο μέσω της Κίνας. Εν αντιθέσει, τα πράγματα στο Ιράν είναι πολύ πιο «ανοιχτά», με τους Ιρανούς να έχουν επαφές και πρόσβαση σε υπηρεσίες και εταιρείες του χώρου του Ίντερνετ από όλο τον κόσμο.
Εκπρόσωπος της NSA αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί να σχολιάσει και τα περί της επίθεσης με το Stuxnet κατά του Ιράν.
Ειδικοί σε πυρηνικά προγράμματα αναφέρουν ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, ενώ θεωρείται ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε θέματα στρατιωτικής τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η χρήση συσκευών φυγοκέντρισης P-2, που είχαν αποκτηθεί από τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Α.Κ. Χαν, που θεωρείται επίσης ως ο «πατέρας» του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ισλαμαμπάντ. Επίσης, όπως και το Ιράν, εκτιμάται ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί λογισμικό της Siemens για τον χειρισμό τους, που τρέχει σε Windows. Σημειώνεται ότι το Stuxnet εκμεταλλεύτηκε τρωτά σημεία τόσο στο λογισμικό της Siemens, όσο και στα Windows.
news247.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
https://www.youtube.com/watch?v=hDhfUKnAeCM&feature=youtu.be
http://anekshghta.blogspot.gr/2015/05/blog-post_492.html