Ο φυσικός Silas Beane από το Πανεπιστήμιο της Βόννης θεωρεί πως έχει την απάντηση
Ζούμε σε ένα προσομοιωμένο σύμπαν; Ή μήπως εγώ έχω δει πολύ Fringe;
Πάντως αν η ερώτηση είναι: «Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι το σύμπαν που ζούμε δεν αποτελεί μια προσομοίωση τύπου Matrix;», έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Silas Beane.
Η διατριβή του με τίτλο «Οι περιορισμοί στο σύμπαν ως αριθμητική προσομοίωση» υποβλήθηκε στο περιοδικό Physical Review D – και ο ίδιος μίλησε στον Justin Mullins του Slate.
Η ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση είναι απλά επιστημονική φαντασία, έτσι δεν είναι;
Υπάρχει ένα διάσημο επιχείρημα ότι κατά πάσα πιθανότητα ζούμε σε μια προσομοίωση. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι στο μέλλον, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να προσομοιώνουν ολόκληρα σύμπαντα με μεγάλη ευκολία. Και δεδομένης της απεραντοσύνης του χρόνου, ο αριθμός αυτών των προσομοιώσεων είναι πιθανό να είναι τεράστιος.
Έτσι, αν θέσουμε το ερώτημα: «Ζούμε στην αληθινή πραγματικότητα ή σε μία από τις πολλές προσομοιώσεις» η απάντηση, στατιστικά μιλώντας, είναι ότι είναι πιο πιθανό να ζούμε σε μια προσομοίωση.
Πώς καταλήξατε να εργάζεστε πάνω σε αυτό το θέμα;
Στην καθημερινή μου δουλειά ασχολούμαι με προσομοιώσεις υψηλής απόδοσης δυνάμεων της φύσης και ειδικά με την πυρηνική δύναμη. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ χρησιμοποιούμε ένα πλέγμα για να αναπαραστήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του χώρου και του χρόνου. Βάζουμε όλες τις δυνάμεις σε αυτόν τον μικρό κύβο και προσπαθούμε να υπολογίσουμε τι θα συμβεί.
Στην πραγματικότητα προσομοιώνουμε μια πολύ μικρή γωνία του σύμπαντος.
Πόσο ακριβείς είναι οι προσομοιώσεις σας;
Είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε τις ιδιότητες των αληθινών πραγμάτων όπως είναι πχ. ένας απλός πυρήνας. Αλλά η διαδικασία παράγει αντικείμενα που δεν εμφανίζονται στον αληθινό κόσμο, τα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε. Έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι είδους αντικείμενα θα εμφανίζονταν αν ζούσαμε σε προσομοίωση.
Τι ανακαλύψατε;
Στο σύμπαν μας οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι προς κάθε κατεύθυνση. Αντίθετα σε ένα πλέγμα αυτό αλλάζει από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια χωροχρονική συνέχεια άρα οι νόμοι της φυσικής θα εξαρτούνταν από την κατεύθυνση. Οι προσομοιωτές είναι σε θέση να κρύψουν αυτή την ασυνέχεια – αν και όχι να την ξεφορτωθούν εντελώς.
Από πού μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζούμε σε μια προσομοίωση;
Χρησιμοποιώντας υψηλής ενέργειας σωματίδια. Τέτοια σωματίδια, που γνωρίζουμε, είναι οι κοσμικές ακτίνες και υπάρχει σε αυτές μια πολύ μεγάλη φυσική απώλεια ενέργειας της τάξης των 1020 ηλεκτρονιοβολτ.
Υπολογίσαμε ότι εάν οι προσομοιωτές χρησιμοποιούνται ένα μέγεθος πλέγματος περίπου 10-27 μέτρων, τότε η απώλεια ενέργειας θα διαφέρει ανάλογα με την κατεύθυνση. [Βέβαια] οι κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας είναι πολύ σπάνιες.
Ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Γη πλήττεται από μια τέτοια ακτίνα κάθε εκατό χρόνια γι’ αυτό δεν πρόκειται να χαρτογραφήσουμε την κατανομή τους εύκολα. Και ακόμα και αν το κάνουμε, θα είναι δύσκολο, να αποδείξουμε ότι αυτό αποτελεί βεβαιότητα του ότι ζούμε σε μια προσομοίωση.
Ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τις δικές μας προσομοιώσεις;
Το μέγεθος του σύμπαντος που προσομοιώνουμε είναι ένα κουτί με πλευρές 10-15 μέτρα μήκος. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νόμο του Moore για να φανταστούμε με ποιο τρόπο θα προσομοιώνουμε στο μέλλον.
Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της πληροφορικής, θα είμαστε σε θέση σε έναν αιώνα να προσομοιώνουμε ένα σύμπαν στο μέγεθος ενός ανθρώπου και μέσα σε πέντε αιώνες θα μπορούμε να προσομοιώνουμε ένα κουτί 1026 μέτρων. Αυτό είναι το μέγεθος του παρατηρήσιμου σύμπαντος.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις πάνω στο έργο σας;
Έδωσα μια διάλεξη πάνω σε αυτό το θέμα την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη. Οι μισοί με κοιτούσαν σα να ήμουν διαταραγμένος και οι υπόλοιποι με κοιτούσαν με ενθουσιασμό…
Τwilight Zone 1985: The Matrix
LIFO [Απόδοση για το LIFO.gr: Σοφία Ζυγούμη.]
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ [ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ]….ΥΓ. ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΙΦΙΚΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΟΥ ΕΛΙΩΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ…ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ…ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΡΑΙΝΩΝ…ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ…- ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ …ΚΑΙ ΤΟ ΑΝ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ – …[ ΠΩ ΠΩ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΒΓΑΖΩ Ο ΠΟΥΣΤΗΣ]…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
Και σε σενα οταν σε μαζεψουν ανημπορη οδηγοντας σε εκει πανω και σε ξεζουμισουν τα λεμε ποιος ειχε δικιο και ποιος οχι…
Ζουμε σε πολυ συπαντα. Ο καθε ανθρωπος εχει απειρα συμπαντα προσωπικα.
Το καθε ενα που ειναι κοντα στο αλλο, μοιαζουν αναμεταξυ τους και δεν τρεχει καποιες φορες τιποτα.. Για παραδειγμα: Σηκωνετε καποιος απο το τραπεζι, και ριχνει απροσεκτα ενα ποτηρι. Το ποτηρι πεφτει κατω σπαει κτλ.
Στο παραλληλο συμπαν που ζει ο ιδιος ανθρωπος, το ποτηρι ναι μεν εχει πεσει αλλα δεν εχει σπασει.
Σε καποιο αλλο συμπαν, δεν εχει πεσει καθολου το ποτηρι στο πατωμα.
Ισως σε καποιο αλλο συμπαν, αυτος ο ανθρωπος να μην παρευρισκοταν καν στο τραπεζι εκει.
Και ακομα σε καποιο αλλο μακρινο, να μην ειχε καν γεννηθει.
Αυτό που είπες (και είναι και δική μου πεποίθηση) ξέρεις τι σημαίνει ε; Είναι η τέλεια εξήγηση για όσους αμφισβητούν τα ταξίδια στον χρόνο. Παραβιάζουν λένε την σχέση αιτιότητας και αιτιατού. Και όμως δεν την παραβιάζουν καθόλου! Ξέρεις γιατί; Κάνω εγώ ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και σκοτώνω τον παππού μου. Αν ο παππούς μου δεν έχει προλάβει να γίνει πατέρας τού πατέρα μου, εγώ λογικά δεν θα έπρεπε να υπήρχα. Αν είχε προλάβει και τον είχε κάνει, ο πατέρας μου θα είχε κάνει εμένα, οπότε και αν τον σκότωνα ίσως και να μην είχε σημασία. Αν όμως τον σκότωνα πριν προλάβει να κάνει τον πατέρα μου (άρα κι αυτός εμένα), τότε λογικά θα είχαμε μια παραβίαση τής σχέσεως αιτίου και αιτιατού. Ωραία ως εδώ; Ε λοιπόν δεν θα είχαμε καμία παραβίαση γιατί το ταξίδι μου στον χρόνο θα ήταν σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου το άτομο που θα ήταν ο παππούς μου δεν θα είχε καμία σχέση με μένα αφού δεν θα είχε ενεργήσει έτσι ούτως ώστε να είχε κάνει τον πατέρα μου και εν συνεχεία αυτός εμένα. Θα είχε ακολουθήσει μια διαφορετική γραμμική ροή χωροχρόνου, όπως κι εγώ θα είχα μεταβεί σε κάποια άλλη. Ίσως κάποιοι να μπερδεύτηκαν, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα…μπερδεψιάρικα.
Και συμπληρώνω φίλε μου, θα είχα σκοτώσει ένα αντίγραφο τού παππού μου από τα άπειρα αντίγραφά του που θα υπήρχαν στα διάφορα χωροχρονικά νήματα. Είναι τόσο απλό αν το καλοσκεφτεί κάποιος. Είναι σαν την ανάγνωση ενός κειμένου ή μιας ακολουθίας μουσικών νοτών. Στην αρχή φαίνεται στον πρωτόπειρο ως κάτι αδιανότητα δύσκολο, αλλά με την συνεχόμενη εκπαίδευση και ενασχόληση αρχίζει και τού φαίνεται ως κάτι βατό, για να μην πω πανεύκολο…
Και γιατι να κανεις ολοκληρο ταξιδι για να σκοτωσεις καποιον ασχετο,αφου δεν θα επηρεαζε το δικο σου συμπαν.Ασε λεω να του την χαρισεις του παππου.
Απλά ανέφερα ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Η ουσία είναι ότι όταν προσπαθείς να παρέμβεις στην σχέση αιτίου και αιτιατού, αυτομάτως μεταφέρεσαι σε κάποιο διαφορετικό χωροχρονικό νήμα που δεν επηρεάζει αυτήν την σχέση. Πώς γίνεται αυτή η αυτόματη μεταφορά; Μακάρι να ήξερα. Δεν είμαι Θεός για να γνωρίζω.
Αδελφε μου μου αρεσει αυτο που εγραψες αλλα σε καποια σημεια εχω διαφορετικη αποψη, χωρις να θελω να διαφωνησω εντονα μαζι σου.
Πιστευω οτι ταξιδια στον χρονο δεν γινονται, ακομα τουλαχιστον, απο το ανθρωπινο γενος, παρολαυτα αν γινοτανε δεν θα επηρεαζε καθολου, την πραξη αυτην που εγραψες με την τωρινη, εαν γυρνουσε πισω αυτος που την πραγματοποιησε.
το μονο πραγμα που θα ητανε, ας πουμε αιθσητο.
Θα ηταν το γεγονος οτι καποιος εξαφανιστηκε και ξαναβρεθηκε..
χωρις να γνωριζω βεβαια αν καποις ταξιδεψει 1 μερα πισω στον χρονο, οταν θα γυρισει ποσες μερες θα αντιστοιχουν στο παρον.
Οσον αφορα ολο αυτο το θεμα, ακομα παντως και η λεπτομερια,
για παραδειγμα: εαν το ποτηρι σπασει, αυτος γλυτωσε απο μοιραιο θανατο. Γιατι εαν δεν το εσπαγε δεν θα ηταν μεσα στο ταξι που τρακαρε, γιατι θα μαζευε τα σπασμενα, κι ετσι δεν θα επερνε το συγκεκριμενο ταξι.
Και αν το παμε ακομα ποοιο λεπτομερεστατα, εαν δεν εριχνε το ποτηρι κατω, και το ποτηρι στεκοταν στην ακρη του τραπεζιου ισως να εβλεπε φευγοντας καποιο ταξι να τρακαρει λογο παραβιασης κοκκινου σηματοδοτη. Στο ταξι το οποιο σε ενα αλλο συμπαν, θα βρισκοταν αυτος μεσα στο ταξι το συγκεκριμενο λογου χρονου και θα ηταν νεκρος.
Σωστός, η πραγματική ζωή αρχίζει όταν πεθάνουμε.
Ζουμε μέσα στην κολ*τρυπίδα
Και σε σένα θα λυθούν πολλές απορίες να ξέρεις… Και θα χάσεις “το έδαφος κάτω από τα πόδια σου” όταν πλέον θα καταλάβεις ότι βίωσες μια ενσάρκωση στην οποία πίστευες πράγματα τελείως εκτός πραγματικότητας…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΔΙΟΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ!
Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΕΩΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ (ΦΩΤΟΣ).ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΙΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΣΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ .
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
{ ΕΒΑΖΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΕΧΘΑΝΟΝΤΕ}
ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΘΕΩΡΕΙEΣ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΒΙG BANG.Η ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ(ΧΑΙΔΕΜΑ , ΚΟΛΑΚΕΙΑ ,ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΝΟΗΣΗΣ).
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ?
ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ.ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ Η ΟΝΤΟΤΗΤΑ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ Κ.Ο.Κ.ΑΡΑ ΤΙ?ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ,
ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ,ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ,ΕΝΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Φυσικά ζούμε στο σύμπαν του Σατανά. Λατρέψτε και αγαπήστε τον Διάβολο ως τον Εαυτό σας, αυτός σας παρέχει την ίδια σας τη ζωή! Δόξα σε Αυτόν. Πείτε τώρα και φωνάξτε δυνατά: Hail, Satan! Ave, Luciferi! Saraf Adonai Samael!
https://www.youtube.com/watch?v=qzjeU-gTqpA
Ζούμε στο Εικονικό, Ολογραμματικό, Φρακταλικό, αλληλοκαθρεπτιζόμενο σύμπαν του Σατανά! Το δημιούργησε με πολύ αγάπη για όλους εμάς! Αυτός είναι ο Αληθινός Τετραγράμματος Θεός. Hail, Satan!