Σαν κεραυνός έπεσε στην Άγκυρα η δήλωση από τον Μασούτ Μπαρζανί, τον πρόεδρο των Κούρδων του Β. Ιράκ, ο οποίος είπε σε συνεντευξή του σε σαουδαραβικό ΜΜΕ ότι δεν αναγνωρίζει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.
Το δεύτερο χτύπημα για την Τουρκία ήρθε αμέσως μετά.
Οι Κούρδοι ή αλλιώς το PKK όπως το ονομάζει η Τουρκία ανακήρυξε το Σινζάρ του Ιράκ ως αυτόνομη δημοκρατική περιοχή.
Καθώς η Άγκυρα είναι στριμωγμένη στα σχοινιά από τις κινήσεις των Κούρδων αναγκάστηκε να έρθει σε στρατηγική συμφωνία – συνεργασία με το Ιράν. Υψηλόβαθμη στρατιωτική αντιπροσωπεία του Ιράν επισκέφθηκε την Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν.
Αποφασίστηκε κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα εναντίον των Κούρδων.
Αμέσως μετά υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ υπό τον υπουργό Άμυνας Μάτις επισκέφθηκε την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ερντογάν ώστε να αποτραπεί η τουρκική εισβολή στο Ιράκ αλλά και στη Βόρεια Συρία.
Οι ΗΠΑ δια στόματος Μάτις έδωσαν γη και ύδωρ στην Τουρκία ώστε να μην απομακρυνθεί περαιτέρω από το Δυτικό στρατόπεδο ξεχνώντας οποιεσδήποτε κινήσεις εναντίον του ΝΑΤΟ όπως S-400.
Είναι αναπόσπαστος συνεργάτης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ειδικός στρατηγικός εταίρος στην αντιπυραυλική άμυνα στο Αφγανιστάν και αλλού.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του εμφανίστηκε πολύ πιο σκληρός και φέρεται να έθεσε τελεσίγραφο στις ΗΠΑ ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ τότε θα υπάρχει κουρδοαραβικός πόλεμος όπου η Τουρκία θα έχει τον πιο σημαντικό ρόλο εξαιτίας των Τουρκμένων του Ιράκ.
Όντως οι Τουρκμένοι του Ιράκ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία είπαν ότι επαφίενται στην Τουρκία ως τον αιώνιο προστάτη τους σε περίπτωση δημοψηφίσματος, απόσχισης και ανεξαρτησίας των Κούρδων.
Στο παρασκήνιο όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μία είδηση βόμβα η οποία αν όντως πραγματοποιηθεί θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της Μ. Ανατολής, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.
Το ποια είναι αυτή η πραγματικά ανατρεπτική εξέλιξη θα το δούμε σε νέο άρθρο.
Εφιάλτη για την Άγκυρα αποτελεί πιθανό κουρδικό κράτος με πιθανή έξοδο στη θάλασσα.
Εντονη ανησυχία προκαλεί και σε Τεχεράνη, Βαγδάτη, Δαμασκό και Ουάσιγκτον το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που σχεδιάζουν οι Κούρδοι του Ιράκ για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις -ενίοτε εξαπολύοντας και απειλές- προσπαθούν να πείσουν την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), δηλαδή την ηγεσία της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Βορείου Ιράκ να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της, αλλά οι Κούρδοι εμφανίζονται -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ανυποχώρητοι.
Η κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί έχει διαμηνύσει ότι το δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία απόσχισης από το Ιράκ, εφόσον ταχθεί, όπως αναμένεται, η πλειοψηφία των πέντε εκατομμυρίων ψηφοφόρων υπέρ της ανεξαρτησίας.
Άγνωστο παραμένει πώς θα μπορέσει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη η ελεγχόμενη από τους σιίτες ιρακινή κυβέρνηση, τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν ανοικτό μέτωπο με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».
Εκτός από την διάσπαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ τη Βαγδάτη απασχολούν οι διαφιλονικούμενες περιοχές στα όρια της επαρχίας, και ιδίως η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή του Κιρκούκ την οποία διεκδικούν οι Τουρκομάνοι και οι Άραβες.
Η μόνη βοήθεια που μπορεί να περιμένει η ιρακινή κυβέρνηση είναι από ισχυρούς γείτονες όπως το Ιράν, ο γενικός επιτελάρχης του οποίου, στρατηγός Μοχάμαντ Μπακερί, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Άγκυρα -στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το Σάχη- προκειμένου να συζητήσουν την αντίθεσή τους στην ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ.
Η προοπτική αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει την όρεξη και στους Κούρδους της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ομογενών τους -κάτι που θα σημάνει εδαφικό ακρωτηριασμό των κρατών αυτών.
Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος (MHP)της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπατσελί δήλωσε προχθές ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει «αιτία πολέμου» για την Τουρκία, εάν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίαζε ένα 24ωρο αργότερα:
«Μεταξύ ποιων να ξεσπάσει πόλεμος; Πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ ενός κράτους και ένος άλλου κράτους. Δεν τους αναγνωρίζουμε ως κράτος. Σε κάθε περίπτωση αυτή η απόφαση [για δημοψήφισμα] θα έπρεπε να ακυρωθεί».
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει πρόσθετους λόγους να απεύχεται μια κουρδική ανεξαρτησία καθώς οι Κούρδοι του Ιράκ ελέγχουν στρατηγικής σημασίας περιοχές στη μεθόριο με το Ιράν και τη Συρία, μέσα από τις οποίες οι Ιρανοί θέλουν να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς τη Μεσόγειο μέσω Ιράκ, Συρίας και Λιβάνου.
Ωστόσο οι πανίσχυροι Φρουροί της Επανάστασης αποφεύγουν -προς το παρόν τουλάχιστον- να συζητούν για την πιθανότητα συγκρότησης ενιαίου μετώπου με την Άγκυρα καθώς οι αναφορές αυτές θα υπονόμευαν τις προσπάθειές τους να συνεργαστούν με διάφορες κουρδικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας.
Αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραστικά σ’ ένα μήνα με το δημοψήφισμα.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον θα μπορέσει να επιβιώσει, περίκλειστο όπως είναι, ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Για να μπορεί να εξάγει το πετρέλαιό του θα πρέπει να κλείσει κάποιου είδους συμφωνίες με τα γειτονικά του κράτη, τα οποία, όμως, αντιτίθενται στην ανεξαρτησία των Κούρδων.
Εκτός αν δεν είναι περίκλειστο..
#Turkey starts close cooperation with #Iran, especially in the military sphere. Also Turkish operation against #YPG in #Afrin on the table. pic.twitter.com/4TFZPie9WO
— Ali Özkök (@A_Ozkok) August 17, 2017
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ήλθε ο καιρός να δημιουργηθεί το κράτος των Κούρδων, το Κουρδιστάν. Η επιλογή των κούρδων να συμμαχήσουν , με ΗΠΑ και Ισραήλ και η προσφορά του Κουρδουστάν στον αγώνα Ισραήλ ΗΠΑ κατά του Ιράν, ανοίγει τον δρόμο … Βέβαια με ανταλλάγματα «βαριά» αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για αυτόνομο Κουρδιστάν χωρίς συμμαχία με τους δαίμονες …
Από ότι φαίνεται οι Ρώσοι, παρόλο ότι προσεγγίζουν τους Τούρκους, δεν είναι διατεθειμένοι να το παρατραβήξουν το σκοινί … Έτσι πρώτα θα ανεξαρτητοποιηθεί το Βόρειο Ιράκ …. μετά το Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 …. Θα ακολουθήσει μετά από αγώνα των Κούρδων για να ενωθούν τα Συριακά, Τουρκικά τεμάχια και τέλος του Ιράν έτσι ώστε να αποτελέσουν το ενιαίο κράτος των Κούρδων, το Κουρδιστάν!!! …. το οποίο μάλιστα θα αποκτήσει και πρόσβαση στην Μεσόγειο, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για τα πλοία και το Φυσικό Αέριο τους !!! … Η αναφερόμενη σύμπραξη Κούρδων, Αράβων, Τουρκμένων των νέων ελεύθερων μουσουλμάνων με διαφορετικό «εθνοτικό» υπόβαθρο, αποσκοπεί στην απόσπαση του κομματιού της διαλυόμενης Τουρκίας στην πολυεθνική Αλεξανδρέττα που θα δώσει έξοδο του Κουρδιστάν στην Μεσόγειο ….. Η ενσωμάτωση του Ιρανικού κομματιού των Κούρδων θα είναι πιο επεισοδιακό
με την συμμετοχή Ισραηλινών και αμερικάνων … σε ένα αναμενόμενο ανελέητο αγώνα Σιωνιστών Αμερικής με χωροφύλακα το Ισραήλ εναντίον του …. Ιράν … με την Ρωσία να αναμένει την έκβαση χωρίς απώλειες …
Κοντός ψαλμός αλληλούια….
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9320.html
Μα ο Μασούντ Μπαρζανί είναι άνθρωπος των Η.Π.Α. σίγουρα οι Κούρδοι δικαιούνται κράτος, μιας και δεν είναι φυλετικό κατασκεύασμα, αλλά με τον τρόπο που προσπαθούν οι Η.Π.Α. να το επιβάλλουν στην περιοχή εις βάρος 4άρων άλλων κρατών, όπως του Ιράν, Ιράκ, Τουρκίας και Συρίας, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να ενώσουν έστω και πρόσκαιρα αυτά τα κράτη, πολύ πιθανών υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ανάλογο φαινόμενο όπως του Κουρδιστάν, θα μπορούσε να εξελιχθεί και στην Χερσόνησο του Αίμου με ένα κράτος που θα λέγεται “Μακεδονία”…. με ισάριθμα εμπλεκόμενα κράτη, όπως της Σερβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Ελλάδας. Το γράφω αυτό γιατί δεν πρέπει να νομίζουν κάποιοι ότι τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, είναι πολύ μακριά από εμάς… δεν είναι! Ο κόσμος μας είναι πολύπλοκος και οι παλαιές συμμαχίες είναι ρευστές… όσο και αν τα αγόρια των Αθηνών κάνουν ότι δεν είναι. Αυτά.
Καμιά σχέση Κουρδιστάν και του φτιαχτού εκτρώματος “Μακεδονία”. Στην πρώτη περίπτωση ένας λαός παλεύει εναντίον των κατακτητών … Όσον αφορά την Ρωσία θα είναι μόνο λόγια γιατί δεν είναι διατεθειμένη να μπλέξει … βλέπεις ο Ρώσος έχει και την πείρα … Αφγανιστάν ….
Αντίθετα η “Μακεδονία” πολλών λαών όπως Αλβανών, Σλάβων, Βούλγαρων, Ελλήνων Μιγάδων καθώς και άλλων μικρών αλλά προβληματικών μειονοτήτων όπως Dohnmeh Εβραίων … που τώρα κάνουν κουμάντο, το μόνο που θα πετύχουν είναι να διανεμηθει το έκτρωμα “Μακεδονία” στα όμορα κράτη … Είδομεν …
Νομίζω ότι έγραψα …”οι Κούρδοι δικαιούνται κράτος, μιας και δεν είναι φυλετικό κατασκεύασμα”… από την άλλη όμως κατασκευάζονται κρατίδια για τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων. Για να διανεμηθεί το έκτρωμα των Σκοπίων επί των ημερών μας, όπως και την Μέση ανατολή, έτσι και στην Χερσόνησο του Αίμου θα εμπλακούν 4 κράτη. Το είδος της εμπλοκής των κρατών στην Χερσόνησο του Αίμου θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις αυτές που έστησαν το Κόσοβο και τα Σκόπια. Η ιστορία μας λέει ότι ο πόλεμος θα επικρατήσει… και ότι πολιτικά η πολεμικά φαινόμενα βλέπουμε στην Μέση Ανατολή, θα τα δούμε και εδώ, ειδικά από τους “συμμάχους” μας! Έστω και αν τα βαφτίζουν ως λάθος. Αυτά.
Δεν αντιλέγω, έχει δίκιο … Μπορεί όμως να συμβεί και η “εξαίρεση” να τα βρουν τα όμορα Κράτη και με την έστω και ελεγχόμενη από τους “Μεγάλους” Αδελφούς Διπλωματία …