του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Και όμως το Βέλγιο και η Ολλανδία προχωρούν σε οικειοθελή αναθεώρηση των συνόρων τους με ανταλλαγή γης κατόπιν πολλών χρόνων διαπραγματεύσεων.
Έτσι το Βέλγιο θα παραχωρήσει δεκατέσσερα εκτάρια και θα λάβει πίσω τρία σε άλλη περιοχή που θα παραδώσει η Ολλανδία
Η συμφωνία, αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου θα μεταβεί στο Άμστερνταμ για να παραβρεθεί στην υπογραφή του συμφώνου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018.
Σύμφωνα με τον Didier Reynders, τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, η ανταλλαγή γης είναι δυνατή «εξαιτίας των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών» και αποτελεί απόδειξη πως «τα σύνορα μπορούν να επανακαθοριστούν με ειρηνικά μέσα».
Φυσικά πρόκειται για μία κίνηση που προκαλεί ανησυχίες σε πολλές χώρες καθώς δημιουργείται η εικόνα ότι τα σύνορα δεν υπάρχει ανάγκη να είναι σταθερά και μπορούν να μεταβληθούν.
Τα τωρινά σύνορα μεταξύ των δυο χωρών συμφωνήθηκαν το 1843 και ακολουθούν τις όχθες του ποταμού Meuse.
Όταν το 1961 οι αρχές αποφάσισαν να «σηκώσουν» τεχνητά τη μια όχθη για να διευκολυνθεί η πλοήγηση το Βέλγιο «εισήλθε» στην Ολλανδική όχθη.
Επειδή όμως δεν υπήρχε πρόσβαση στο σημείο από ξηράς, η συγκεκριμένη κίνηση δημιούργησε ένα καθεστώς «ανομίας» στην περιοχή και οι Ολλανδοί κάτοικοι παραπονέθηκαν στις Αρχές πολλές φορές για ξέφρενα πάρτι κλπ.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά ουσιαστικά βήματα προόδου έγιναν μετά το 2012.
Όπως και να έχει δημιουργεί ένα προηγούμενο. Ναι μεν γίνεται με φιλικές διαδικασίες αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί και αλλού κατόπιν πιέσεων, π.χ οικονομικών.
Οι καιροί είναι και χαλεποί αλλά και πονηροί.
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Αυτό αποδεικνύει πως η συζήτηση περί “συνθήκης της Λωζάνης” που έχει ξεκινήσει ο Ερντγάν , δεν την έχει ξεκινήσει από μόνος τους , αλλά υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός από πίσω της με κέντρο τις Βρυξέλλες ..
Ετοιμαζεται κολπο γκροσο αυτη ηταν η αρχη στην ενωμενη ευρωπη Απλα οι ελληνες κοιμουνται ορθιοι και πληρωνουν και ξενοδοχειο οταν βλεπεις και κυκλοφορουν χαρτες απο αρκετες δεκαετιες πριν με ολα τα νησια του ανατολικου αιγαιου στην τουρκια και δεν μου το ειπαν το ειδα το 1983 σε εστιατοριο στην πολη οπως επισης και στο λιμανι παιρνοντας το πλοιο για τα πριγκηπονησια αλλα και στην εισοδο του σχολειου και το λεω αυτο για να μην θεωρηθει μεμονομενο περιστατικο . Απο εκει και περα βγαλτε τα συμπερασματα σας ως σκεπτωμενοι ανθρωποι
Οσοι μπορειτε και σκεπτεστε