Το Τόκιο θα χορηγήσει δάνεια ύψους 520 δισεκατομμυρίων γεν (3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο Κίεβο, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Kyodo News την Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το έξι τοις εκατό του σημαντικού δανείου που συμφωνήθηκε από την Ομάδα των Επτά (G7) κρατών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στην Ιταλία τον Ιούνιο.
Κατά τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε συναίνεση για τη χρήση των τόκων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται να βοηθήσει το Κίεβο να αποκτήσει όπλα και να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες υποδομές. (Σχετικό: ΗΕΕ εγκρίνει τη μεταφορά 1,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία).
Οι ιαπωνικές αρχές αναμένεται να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να οριστικοποιήσουν το μερίδιό τους σε αυτή την οικονομική στήριξη μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το Kyodo.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να εγκρίνουν το πακέτο δανείων, στο οποίο οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα παράσχουν από 20 δισ. δολάρια, ενώ η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς θα συνεισφέρουν συνολικά 10 δισ. δολάρια, σε μια σύνοδο της G7 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο αργότερα αυτό το μήνα.
Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα δυτικά έθνη προχώρησαν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η πλειονότητα αυτών των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην ΕΕ, ιδίως στον οίκο καταθέσεων και εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο.
Τον Μάιο, οι Βρυξέλλες ενέκριναν ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το 90 τοις εκατό των εσόδων προορίζεται για ένα ταμείο που διαχειρίζεται η ΕΕ και είναι αφιερωμένο στην ουκρανική στρατιωτική βοήθεια, ενώ το υπόλοιπο 10 τοις εκατό θα διατεθεί για άλλες μορφές στήριξης του Κιέβου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, τη στήριξη των τοπικών κατασκευαστών και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αγορά πυρομαχικών και συστημάτων αεράμυνας.
Η Μόσχα έχει καταγγείλει αυτά τα δυτικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια παρατείνει τη σύγκρουση. Η Ρωσία καταδίκασε επίσης τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, χαρακτηρίζοντας τη χρήση αυτών των κεφαλαίων ως ευθεία «κλοπή». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η απαλλοτρίωση των ρωσικών κρατικών κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο δυτικό οικονομικό σύστημα. Τόνισε ότι η Μόσχα θα προβεί αναπόφευκτα σε αντίποινα, ασκώντας νομική δράση κατά οντοτήτων που έχουν πρόσβαση στα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία.
Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί τη νομιμότητα της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και κάθε επακόλουθης χρήσης των κεφαλαίων αυτών, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τους διεθνείς οικονομικούς κανόνες και αρχές.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει επίσης τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την G7
Η Ιαπωνία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί επικρίσεις για την απόφασή της τον Ιούνιο να υποστηρίξει τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την G7, μια κίνηση που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και να επιβαρύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Το κίνητρο της Ιαπωνίας έγκειται στην εξασφάλιση ισχυρής αμερικανικής υποστήριξης για τα συμφέροντα ασφαλείας της, αλλά το βήμα αυτό εισάγει πολιτικές, στρατηγικές και νομικές επιπλοκές, ιδίως καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις.
Μια πιθανή επίπτωση είναι η ακύρωση του ρόλου της Ιαπωνίας στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαχαλίνης, στο οποίο συμμετέχουν η Gazprom και ιαπωνικές εταιρείες όπως η Mitsui και η Mitsubishi.
Εάν η Ρωσία αποφασίσει να τερματίσει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ειρήνης και τις εδαφικές συζητήσεις που έχουν βαλτώσει.
Η υποστήριξη της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο κλιμακούμενων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίοι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας. Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στάση της Ιαπωνίας σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως πρόσχημα για να εντείνει τις στρατιωτικές απειλές, επηρεάζοντας δυνητικά τα ιαπωνικά συμφέροντα, όπως τα νησιά Ryukyu και η Okinawa.
Επιπλέον, η Ιαπωνία ανησυχεί για την επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, ενώ οι δικές της προσπάθειες αντιπυραυλικής άμυνας υστερούν. Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει κρίση στρατολόγησης στον στρατό της και αντιμετωπίζει υψηλή αποδοκιμασία για τον πρωθυπουργό Fumio Kishida, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει ηγετικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την εξωτερική πολιτική της Ιαπωνίας.
Αυτό το βίντεο είναι από το κανάλι Cynthia’s Pursuit of Truth στο Brighteon.com.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice