Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο δείκτης ποιότητας του αέρα από τα εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα, οι αρχές άρχισαν να σπέρνουν σύννεφα για να βρέξει στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, τη Λαχόρη.
Όπως αναφέρει η Guardian, η πόλη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πνιγεί από μια αμείλικτη κουβέρτα αιθαλομίχλης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα ήταν τόσο χαμηλά που η πόλη αναγκάστηκε να κλείσει σχολεία, αγορές και πάρκα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ολοένα και πιο άσχημη κατάσταση, η κυβέρνηση του Παντζάμπ έστειλε ένα μικρό αεροπλάνο Cessna να πετάξει πάνω από την πόλη, ψεκάζοντας ένα διάλυμα επιτραπέζιου αλατιού πάνω από τα υπάρχοντα σύννεφα για να παράγει βροχή.
Ως αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στον Guardian ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος Μπιλάλ Αφζάλ, ο τοπικός δείκτης ποιότητας του αέρα έπεσε από πάνω από 300 σε μόλις 189.
Αλλά απέχει πολύ από το να είναι μια μόνιμη λύση: το αποτέλεσμα διήρκεσε μόνο μερικές ημέρες προτού ο δείκτης εκτοξευθεί και πάλι στα προηγούμενα επίπεδα.
Το Πακιστάν δεν είναι η μόνη χώρα που πειραματίζεται με την αλλαγή του καιρού. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το καλοκαίρι του 2021, οι αρχές δήλωσαν ότι καθάρισαν με επιτυχία τον ουρανό πάνω από το Πεκίνο για να μειώσουν τη ρύπανση με τη χρήση διαλύματος ιωδιούχου αργύρου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης επιχειρήσει να προκαλέσουν βροχοπτώσεις πετώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα σύννεφα και προκαλώντας τους ηλεκτρισμό.
Παρά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στη Λαχόρη, ο Αφζάλ είναι αισιόδοξος.
“Αν μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον αέρα μας με το κόστος των καυσίμων για ένα μικρό αεροπλάνο, η άσκηση θα άξιζε τον κόπο”, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο θα παρήγαγε τις ίδιες εκπομπές με δύο έως τρία αυτοκίνητα που λειτουργούν για περίπου τέσσερις ώρες.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΟΜΆΔΕΣ, ΩΣΤΌΣΟ, ΈΧΟΥΝ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΉΣΕΙ ΌΤΙ Η ΣΠΟΡΆ ΤΩΝ ΝΕΦΏΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΈΧΕΙ ΑΠΡΌΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΑΚΌΜΗ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΊ ΠΛΉΡΩΣ.
Μάλιστα, ο Ghulam Rasul, επικεφαλής του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, δήλωσε στην Guardian ότι μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε ακόμη πιο ξηρές συνθήκες και πιο επίμονη αιθαλομίχλη.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Πρωτεύουσα του Πακιστάν η Λαχώρη, έτσι; Ναι, κι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Λάρισα.