Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ έχει προσδεθεί το σούπερ γιοτ ενός Ρώσου ολιγάρχη βραζιλιανικη κουζινα που τελεί υπό δυτικές κυρώσεις, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Το Χονγκ Κονγκ αρνείται να συλλάβει ή δεσμεύσει με οποιοδήποτε τρόπο το γιοτ του Ρώσου. Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Λι ανέφερε σε δήλωσή του ότι το Χονγκ Κονγκ θα είναι υπόλογο στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά όχι στις «μονομερείς» κυρώσεις που επιβάλλονται από «μεμονωμένες δικαιοδοσίες».
Το σκάφος των 521 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στον Αλεξέι Μορντάσοφ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Το γιοτ του έφτασε στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα αφού έπλευσε από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο κ. Μορντάσοφ θεωρείται ότι δεν βρίσκεται στο γιοτ. Στον δισεκατομμυριούχο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν πτοείται και με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από αυτές τις κυρώσεις. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους και τις επιχειρήσεις τους. Η Κίνα, ωστόσο, παρέμεινε σύμμαχος της Ρωσίας και μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του κ. Μορντάσοφ ανέφερε ότι ο μεγιστάνας του χάλυβα βρισκόταν στη Μόσχα. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία 29,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χτίστηκε μέσω της εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης Severstal.
Το Nord πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του. Το γιοτ μήκους 141 μέτρων είναι μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και περιγράφεται ως ένα από τα πιο εξωφρενικά σκάφη στον κόσμο. Ο δισεκατομμυριούχος είχε ήδη χάσει ένα από τα μικρότερα σκάφη του, το 215 πόδια Lady M, λόγω κυρώσεων από τη Δύση τον Μάρτιο, μετά την κατάσχεσή του από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Imperia.
Αρκετά σκάφη Ρώσων ολιγαρχών κατασχέθηκαν ή απαγορεύτηκε η είσοδος σε ευρωπαϊκά λιμάνια φέτος, υπό τις δυτικές κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό οδήγησε τη μετακίνηση τέτοιων σκαφών σε περιοχές σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται πέρα από την εμβέλεια των δυτικών κυρώσεων – συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών γύρω από την Ασία, την Τουρκία και την Καραϊβική.
Πηγή: Gobeawesome
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice