Conceptual image of human DNA illustrating targeted alteration, manipulation or modification. 3D rendering artwork
Διαφημίσεις

US National Library of Medicine – Genetics Home Reference

Η επεξεργασία γονιδιώματος ή γονιδιακή επεξεργασία είναι μια ομάδα τεχνολογιών που δίνουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αλλάξουν το DNA ενός οργανισμού. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν την προσθήκη, αφαίρεση ή τροποποίηση γενετικού υλικού σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο γονιδίωμα. Έχουν αναπτυχθεί αρκετές προσεγγίσεις για την επεξεργασία γονιδιώματος. Μία πρόσφατη είναι γνωστή ως CRISPR-Cas9, που σημαίνει σύμπλεγμα μικρών παλινδρομικών αλληλουχιών τακτικής χωροκατανομής και CRISPR πρωτεΐνη 9. Το σύστημα CRISPR-Cas9 έχει δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα επειδή είναι ταχύτερο, φθηνότερο, περισσότερο ακριβές και πιο αποτελεσματικό από άλλες υπάρχουσες μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος.

Το CRISPR-Cas9 έχει προσαρμοστεί από ένα φυσικό σύστημα επεξεργασίας γονιδιώματος σε βακτήρια. Τα βακτήρια συλλαμβάνουν αποσπάσματα DNA από ιούς εισβολείς και τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τμήματα DNA γνωστά ως συστοιχίες CRISPR. Οι συστοιχίες CRISPR επιτρέπουν στα βακτήρια να «θυμούνται» τους ιούς (ή άλλους στενά συνδεδεμένους με αυτούς). Εάν οι ιοί επιτεθούν ξανά, τα βακτήρια παράγουν τμήματα RNA από τις συστοιχίες CRISPR για να στοχεύσουν το DNA των ιών. Τα βακτήρια στη συνέχεια χρησιμοποιούν το Cas9 ή ένα παρόμοιο ένζυμο για να αποκόψουν το DNA, το οποίο απενεργοποιεί τον ιό.

Το σύστημα CRISPR-Cas9 λειτουργεί παρόμοια στο εργαστήριο. Οι ερευνητές δημιουργούν ένα μικρό κομμάτι RNA με μια σύντομη ακολουθία «οδηγού» που προσκολλάται (συνδέεται) σε μια συγκεκριμένη και στοχευμένη αλληλουχία DNA σε ένα γονιδίωμα. Το RNA συνδέεται επίσης με το ένζυμο Cas9. Όπως στα βακτήρια, το τροποποιημένο RNA χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της αλληλουχίας DNA και το ένζυμο Cas9 κόβει το DNA στην στοχευμένη θέση. Αν και το Cas9 είναι το ένζυμο που χρησιμοποιείται συχνότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ένζυμα (για παράδειγμα το Cpf1). Μόλις κοπεί το DNA, οι ερευνητές χρησιμοποιούν το μηχανισμό επιδιόρθωσης DNA του ίδιου του κυττάρου, για να προσθέσουν ή να διαγράψουν κομμάτια γενετικού υλικού ή να κάνουν αλλαγές στο DNA αντικαθιστώντας ένα υπάρχον τμήμα με μια προσαρμοσμένη ακολουθία DNA.

Η επεξεργασία γονιδιώματος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόληψη και τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών. Επί του παρόντος, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την επεξεργασία γονιδιώματος γίνονται για την κατανόηση ασθενειών, χρησιμοποιώντας κύτταρα και ζωικά μοντέλα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν εάν αυτή η προσέγγιση είναι ασφαλής και αποτελεσματική για χρήση σε ανθρώπους. Η επεξεργασία γονιδιώματος διερευνάται σε έρευνες για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ενός γονιδίου, όπως η κυστική ίνωση, η αιμοφιλία και η δρεπανοκυτταρική νόσος. Είναι υποσχόμενη και για τη θεραπεία και την πρόληψη πιο περίπλοκων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι ψυχικές ασθένειες και η λοίμωξη από τον ιό HIV.

Ηθικές ανησυχίες προκύπτουν όταν η επεξεργασία του γονιδιώματος, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως το CRISPR-Cas9, χρησιμοποιείται για την αλλαγή των ανθρώπινων γονιδιωμάτων. Οι περισσότερες από τις αλλαγές που εισήχθησαν με την επεξεργασία του γονιδιώματος περιορίζονται σε σωματικά κύτταρα, τα οποία είναι διαφορετικά κύτταρα από τα κύτταρα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο ορισμένους ιστούς και δεν μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη. Ωστόσο, οι αλλαγές που γίνονται σε γονίδια των κυττάρων ωαρίων ή σπερματοζωαρίων (κύτταρα βλαστικής σειράς) ή στα γονίδια ενός εμβρύου θα μπορούσαν να μεταδοθούν στις μελλοντικές γενιές. Η επεξεργασία των κυττάρων της γενετικής γραμμής και του γονιδιώματος του εμβρύου δημιουργεί μια σειρά ηθικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα επιτρέπεται η χρήση αυτής της τεχνολογίας για την ενίσχυση των φυσιολογικών ανθρώπινων χαρακτηριστικών (όπως το ύψος ή η νοημοσύνη). Με βάση τις ανησυχίες σχετικά με την ηθική και την ασφάλεια, η επεξεργασία των γεννητικών κυττάρων και των εμβρυϊκών γονιδίων είναι επί του παρόντος παράνομη σε πολλές χώρες.

oaskhths



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Τι είναι η επεξεργασία γονιδιώματος και το CRISPR-Cas9;”
  1. Οι αλλαγές που γίνονται στα γονίδια της γαμετικής σειράς είναι αυτονόητο ότι επηρεάζουν τις μελλοντικές γενιές, με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζονται και όλα τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει φυσιολογικά. Οι αλλαγές στο γονιδίωμα είναι μεγάλο ζήτημα. Η τεχνική πάντως, ξεκίνησε για τις κληρονομούμενες ανίατες ασθένειες και τις λεγόμενες “ορφανές” ασθένειες.

    1. Είναι γεγονός οτι ξεκίνησε για τις ορφανές ασθένειες.
      Και φυσικά επηρεάζονται οι επόμενες γενιές – αλλά όπως είπατε και εσείς ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.
      Τώρα όμως, να ρωτήσω.
      Ένας εμβολιασμός ισοδυναμεί με μια γενετική τροποποίηση. Το εμβόλιο είναι για “ανοσία” ενός έτους τουλάχιστον. Ο κάθε ετήσιος εμβολιασμός πόσες γενετικές τροποποιήσεις φέρνει;
      Να μη ξεχνάμε οτι ο εμβολιασμός αυτός είναι υποχρεωτικός γιατί μιλάμε για τα εμβόλια της MODERNA κτλ. που φέρνει ο Κοροναϊος και δεν έχουν δοθεί ποτέ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ. Υπάρχουν και άλλα άρθρα που μετέφρασε η ίδια πηγή και μπορείτε να τα δείτε.
      Καλό αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek