Διαφημίσεις

Μια ελπιδοφόρα τεχνολογία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις

Σε κάποιους η ιδέα μπορεί να ακούγεται ως σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» και σε άλλους να προκαλεί αποστροφή. Φανταστείτε ένα γεύμα όπου το φαγητό δεν θα προέρχεται από φυσική πηγή, αλλά θα είναι δημιούργημα εργαστηρίου. Το τεχνητό κρέας φαίνεται πως μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι», ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις διατροφικές συνήθειες και δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της παγκόσμιας πείνας και των δικαιωμάτων των ζώων.

Μπορεί τα εν λόγω κρίσιμα ζητήματα να είναι σύνθετα και πολυπαραγοντικά, ωστόσο το τεχνητό κρέας, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προσφέρει επάρκεια τροφήςμείωση στη χρήση καλαμποκιού για ζωοτροφέςμείωση των εκπομπών από τη βιομηχανία κρέατος, ακόμη και περιορισμό στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που «ποντάρει» στο τεχνητό κρέας

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε εκτενές αφιέρωμά του, υπογραμμίζει πως η κατανάλωση τεχνητου κρέατος ενδεχομένως να μην είναι τόσο μακρινά και παρουσιάζει την πρώτη -και μοναδική- χώρα στον κόσμο, όπου το κρέας εργαστηρίου διατίθεται στο εμπόριο. Πρόκειται για τη Σιγκαπούρη και η κυβέρνησή της ευελπιστεί πως η χώρα θα μπορούσε να γίνει η έδρα των τεχνολογιών των τροφίμων του μέλλοντος. Μια «χρυσοφόρα» βιομηχανία με επενδυτές από όλο τον κόσμο που θα διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στο νέο τομέα τροφίμων.

Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένου και του τεχνητού κρέατος, αποτελεί σήμερα μόλις το 2% της παγκόσμιας αγοράς κρέατοςΜέχρι το 2035 εκτιμάται πως το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πενταπλάσιο. Οι τραγικές συγκυρίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να ενισχύσουν αυτή την προοπτική: Οι τιμές των τροφίμων λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εκτοξευτεί, επιπτώσεις που ήρθαν να προστεθούν στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα και στη περιβαλλοντική κρίση που ήδη μαστίζουν τον κόσμο.

Με αυτά τα δεδομένα, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως το τεχνητό κρέας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τεχνολογική επανάσταση με τις προσπάθειες να εστιάζουν στην παραγωγή κρέατος, ψαριού, θαλασσινών, ακόμη και γάλατος από βλαστοκύτταρα.

Πώς παράγεται το κρέας εργαστηρίου

Εν συντομία, αναφέρει το Spiegel, η ιδέα είναι η εξής: «Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από ζώα μέσω βιοψίας και στη συνέχεια καταψύχονται σε υγρό άζωτο, στους μείον 196 βαθμούς κελσίου, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια. Για την παραγωγή κρέατος, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε βιοαντιδραστήρα. Εκεί αναπαράγωνται μυικά και λιπώδη κύτταρα, τα οποία σταδιακά αναπτύσσονται και περνούν από μια υγρή μορφή σε μια παχύρρευστη φάση που θυμίζει τον κιμά. Οι τεχνολογικές δυνατότητες για μαζική παραγωγή είναι σε αυτή τη φάση περιορισμένες, ωστόσο, θεωρητικά, μια και μόνο βιοψία θα ήταν αρκετή για να παραχθούν εκατοντάδες τόνοι κρέατος».

«Είναι 100% κρέας. Φανταστείτε το σαν λαχανικά που καλλιεργούνται σε ένα θερμοκήπιο αντί στη φύση. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά η διαδρομή που ακολουθείται δεν είναι φυσική, είναι τεχνολογική», υπογραμμίζει η Σάντια Σρίραμ, ερευνήτρια βλαστοκυττάρων και ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής τεχνητού κρέατος, Shiok Meats. Σημειώνει ακόμη πως το τεχνητό κρέας ικανοποιεί και τα «θέλω» των χορτοφάγων που απέχουν από την κρεατοφαγία εξαιτίας της θανάτωσης και της εκμετάλλευσης ζώων και των ρύπων που εκλύονται από τη βιομηχανία κρέατος. «Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το κρέας εργαστηρίου, ένας κρέας χωρίς βιαιότητα», υποστηρίζει.

Τα προβλήματα και η σύγκρουση συμφερόντων

Στην ανθρώπινη ιστορία οι εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων, υπογραμμίζει το Spiegel, άλλαζαν καθοριστικά τον τρόπο ζωής. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η καινοτομία να είναι προσιτή και διαθέσιμη σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων. Παρότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τεχνολογία, οι αμφιβολίες για το εργαστηριακό κρέας είναι ισχυρές. Βασικά προβλήματα είναι η τιμή και η κλίμακα παραγωγής, αλλά και η κατανάλωση της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του: Τεράστιοι ενεργοβόροι βιοαντιδραστήρες, εξελιγμένα μηχανήματα και μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής.

Τις εν λόγω ανησυχίες συμμερίζεται και η Σαντία Σρίραμ. «Βασιζόμαστε σε εξαιρετικά ακριβές τεχνολογίες και συσκευές της φαρμακευτικής βιομηχανίας για την παραγωγή τροφίμων. Θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσουμε να παράγουμε επαρκές κρέας εργαστηρίου, ώστε να μπορούμε να πούμε πως θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες δισεκατομμυρίων ανθρώπωνΕπίσης θα χρειαστούν φθηνότεροι βιοαντιδραστήρες. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά τα βήματα είναι μικρά».

Πριν από μερικά χρόνια η τιμή ενός κιλού κρέατος γαρίδας από τη Shiok Meats κόστιζε 10.000 δολάρια. Σήμερα η εταιρεία έχει μειώσει την τιμή στα 50 δολάρια το κιλό. Αναμφισβήτητα χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος για να μπορέσει το κρέας εργαστηρίου να ανταγωνιστεί το κρέας από την παραδοσιακή βιομηχανία. Ωστόσο η Σρίραμ εκτιμά πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν προς πώληση. Μια τέτοια διαδικασία αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολη ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μεμονωμένα τα κράτη μέλη ενδεχομένως θα θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εγχώριων βιομηχανιών κρέατος. Για αυτόν το λόγο η Ασία εκτιμάται πως θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην τεχνολογική επανάσταση του τεχνητού κρέατος. Πολλές χώρες στην Ασία είναι σίγουρα πολύ πιο ανοιχτές σε αυτές τις τεχνολογίες από τα ευρωπαϊκά κράτη, υπογραμμίζει το Spiegel, ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις συναρτώνται με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ηπείρου, όπως η πείνα και η κλιματική αλλαγή. Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη τροφή δεν ακούγεται καθόλου κακή ιδέα.

 

newsbeast.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Τεχνητό Κρέας: Από το εργαστήριο στο πιάτο μας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek