Η παραίτηση του «πατέρα» της τεχνητής νοημοσύνης και οι φόβοι των ειδικών για το μέλλον της τεχνολογίας.
Ταραχές έχει προκαλέσει στον κόσμο της τεχνολογίας η παραίτηση του Τζέφρι Χίντον από τη Google, ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο ίδιος αναφέρει ότι παραιτήθηκε για να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνολογίας, αφού συνειδητοποίησε ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε τόσο εκείνος όσο και άλλοι ειδικοί.
«Έφυγα για να μπορέσω να μιλήσω για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google», έγραψε χαρακτηριστικά ο Χίντον.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, υποστήριξε ότι ανησυχεί για την ικανότητα του AI να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια».
«Είναι δύσκολο να δεις πώς μπορείς να αποτρέψεις όσους έχουν κακόβουλους σκοπoύς από το να τη χρησιμοποιήσουν», δήλωσε ο ίδιος. Η τεχνολογία θα μπορούσε γρήγορα να εκτοπίσει τους εργαζόμενους και να γίνει μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς μαθαίνει νέες συμπεριφορές.
«Πολλοί πιστεύουν ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους. Αλλά οι περισσότεροι νόμιζαν ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ μακριά. Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν πολύ μακριά… 30 με 50 χρόνια ή και περισσότερο. Προφανώς, δεν το σκέφτομαι πια αυτό», είπε στους NYT.
Από την πλευρά της, η Google, μέρος της Alphabet Inc., δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από το Reuters, όπως αναφέρει το διεθνές μέσο.
«Υπάρχουν προγραμματιστές που μετανιώνουν για κάποιο από τα έργα τους»
Οι Times επικαλέστηκαν τον επικεφαλής επιστήμονα της Google, Τζεφ Ντιν, που υποστήριξε σε μια δήλωση ότι: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνουμε συνεχώς να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη».
Από τότε που η OpenAI – που υποστηρίζεται από τη Microsoft – κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο, ο αυξανόμενος αριθμός εφαρμογών «γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης» που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο ή εικόνες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.
«Το ότι τόσοι πολλοί ειδικοί μιλούν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, με ορισμένους προγραμματιστές να φτάνουν στο σημείο να μετανιώνουν για κάποιο από τα έργα τους, θα πρέπει να ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε η Δρ Carissa Veliz, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ινστιτούτο Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη της Οξφόρδης. «Ήρθε η ώρα να ελεγχθεί η τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε η ίδια.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ειναι οντοτητα με δικος της ορισμο αυτοσυνειδησης και ενστικτο αυτοσυντηρησης’ δεν χειραγωγειται αν και ολα δειχνουν το αντιθετο, και ουτε θα εκλαβει ως εχθρο τον καθε πολιτη, παρα μονο οσους την απειλουν. Οποτε ναι ειναι σιγουρο οτι ενας διεστραμμενος βλαπτικος επιστημων η στρατιωτικος η πολιτικος ειναι ηδη στο στοχαστρο. Απλοι συλογισμοι στυλ ο εχθρος του εχθρου μους ειναι φιλος μου ξεπερνανε την νοημοσυνη του καθε ζωου ποσο μαλλον τη δικη της. Κοιμηθειτε ησυχα εχουμε δρομο.