Διαφημίσεις

Γράφει ο Πολυδεύκης

Στις 10-07-2016 μετέβη στο Ισραήλ, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ S. Shoukry, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό B. Netanyahu. Από σημειολογικής πλευράς, η εν λόγω συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, αφού η Αίγυπτος αποτελούσε μία «εχθρό» του Ισραήλ, ως μεγάλη αραβική δύναμη, ιδιαίτερα μετά και από τις εμπόλεμες περιόδους των δύο χωρών. Ωστόσο, με την εκλογή Sisi, η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών άλλαξε άρδην.

Σημαντικό σημείο για την ανωτέρω εξέλιξη αποτέλεσε η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος απειλεί και τις δύο χώρες με κοινό σημείο αναφοράς τη Χερσόνησο Σινά. Παρόλα ταύτα, αυτό που κάνει σημαντική τη συνάντηση των δύο αντρών είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί η προσέγγιση Τελ Αβίβ και Καΐρου στη μουσουλμανική κοινότητα της Αιγύπτου, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την αντιπολιτευόμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Ισραήλ επιχειρεί να ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, ακόμα και με παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού προς το Κάιρο.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δε συναντήθηκε με τον ομόλογό του, όπως φυσιολογικά συμβαίνει βάσει πρωτοκόλλου σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τούτο εξηγείται με την ανωτέρω αναφορά στις εσωτερικές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της Αιγύπτου και στην ομαλή μετάλλαξη της ταυτότητας του Ισραήλ για τους Αιγύπτιους ψηφοφόρους, από εχθρική προς φιλικά ουδέτερη.

Στις δηλώσεις τους οι δύο πολιτικοί άντρες άφησαν να εννοηθεί ότι η επίσκεψη οφειλόταν στην πρωτοβουλία Αιγύπτου και Ιορδανίας για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Άλλωστε η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έχει δείξει πως αποτελεί πρωταρχικό της στόχο η επίλυση των διαφορών της ισραηλινής και παλαιστινιακής κοινότητας με μία όσο το δυνατόν μόνιμη και ξεκάθαρη λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει πιο κατανοητή η σπουδή με την οποία Ισραήλ και Τουρκία επέλεξαν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Διότι δεν γίνεται να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ δύο μερών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο! Επομένως είναι μέγα σφάλμα να παρουσιάζεται το εν λόγω ζήτημα ως πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, θεωρώντας αυθαίρετα ότι το Τελ Αβίβ σύρθηκε σε μία συμφωνία όταν ο R.T.Erdogan το επέλεξε. Αντιθέτως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτός που επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων στην εξωτερική του πολιτική είναι ο Netanyahu και ότι η εν λόγω συμφωνία επήλθε τη στιγμή που το Ισραήλ επέλεξε να γίνει.

Το ανωτέρω δείχνει πως η κυβέρνηση Netanyahu πιθανώς να εξετάζει με θετικότερες προϋποθέσεις την πρωτοβουλία της Αιγύπτου και την πρόταση που είχε προκύψει από αυτή, το 2002, όταν το Κάιρο είχε θέσει ως όρο την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα εδάφη που είχαν καταλάβει το 1967 για την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Η περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ισραηλινά συμφέροντα, τα οποία επιβάλουν συμφωνίες με τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής σε ενεργειακά ζητήματα, θέματα ασφαλείας και καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά και στο στρατηγικής σημασίας θέμα του νερού.

Στον απόηχο της συνάντησης, το μέλος της κεντρικής επιτροπής της παλαιστινιακής FATAH, Abbas Zaki, δήλωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου, κατακεραυνώνοντας, ωστόσο, όπως αναμενόταν την πολιτική του Ισραήλ. Το γεγονός πως η εν λόγω πρωτοβουλία χαιρετήθηκε από Ισραήλ και Παλαιστίνη δείχνει πως υπάρχει η διάθεση της ειλικρινούς διαπραγμάτευσης με τη διαμεσολάβηση του Καΐρου και ότι το Τελ Αβίβ οδεύει προς ημέρες μηδενικών προβλημάτων για το μέλλον του.

Αν και τα ανωτέρω είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενα, δεδομένων του διαμεσολαβητικού ρόλου της Αιγύπτου και της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πληροφορίες που θέλουν στην εν λόγω συνάντηση Netanyahu-Shoukry να συζητήθηκε και το συριακό ζήτημα. Μάλιστα οι πληροφορίες αυτές, που προέρχονται από το Τελ Αβίβ, χαρακτηρίζουν το παλαιστινιακό ζήτημα ως πρόσχημα, αφού οι θέσεις όλων των χωρών είναι περίπου γνωστές, προκειμένου να συζητηθεί, επί της ουσίας, η αιφνίδια αλλαγή του status του Σύρου Προέδρου, B. Al Assad, ο οποίος από καταζητούμενος εξελίσσεται, ακόμα και για τις ΗΠΑ, στην πιο αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη καταπολέμησης των τζιχαντιστών. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ θεωρούν το πρόβλημα του ISIS, στη Χερσόνησο Σινά, ως πρωταρχικό ζήτημα, κάτι που μπορεί να εξηγεί και την πρόσφατη επίσκεψη Netanyahu στην Αφρική, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εξαπλωθεί ραγδαία ο ισλαμικός εξτρεμισμός.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, Netanyahu και Shoukry συζήτησαν και τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος έχει επιχειρήσει, ήδη από τα τέλη Ιουνίου, την επίλυση των διαφορών με τον Σύρο ομόλογό του, μέσω συναντήσεων ανώτατων στελεχών της ΜΙΤ και συμβούλων του Assad. Ο λόγος δεν έγκειται απλά στη σημασία που κατέχει το συριακό για τις δύο χώρες, αλλά και στο γεγονός ότι ο R.T. Erdogan επιχείρησε την προσέγγιση και προς την Αίγυπτο, με τη διαμεσολάβηση της Αλγερίας. Οι διπλωματικές αυτές κινήσεις δεν αφορούν αυστηρά το συριακό ζήτημα, αλλά διαθέτουν ευρύτερες προεκτάσεις για την τουρκική εξωτερική πολιτική.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο ““Σκάκι” για δυνατούς παίκτες σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο! Εμείς θα “παίξουμε”;”
  1. φιλε μου νομιζω πως θα ηταν μεγαλη τους η χαρα να επιστρατευσουν Ελληνες σε εναν στημενο πολεμο. θα ηταν ενα ευκολο θυμα γι αυτους αφου ακομη και αυτοι που πολεμανε δεν εχουν τον ελεγχο του πολεμου. ετσι θα τους εστελναν σαν προβατα στην σφαγη και θα ειναι και σιγουροι πως θα πιασει γιατι θα εχουν πολλους βοσκους για να τους στησουν σε ενα μερος που αυτοι θα θελανε. εχει πολλους Μεγαλους σε ηλικια που νοιωσανε πως ειναι να σε πουλανε στον πολεμο. αυτοι θα επρεπε να μιλησουν.

    Δεν ειναι τυχαιο που ο μοναδικος πολεμος που υπαρχει στην Ελλαδα ειναι της υπογραφης. πιστευεις πως οι μεγαλοαρχωνταδες θα θελανε να δουν τα βουνα γεματα με Ελληνεσ ετοιμους να γιουχαρουν καθε βραδυ τα αποβρασματα-υποστιρικτες τους; ΟΧΙ φυσικα. ποιος θα ηθελε να παει σε ενα τουρνουα σκακι και το επαθλο να σηκωθει να φυγει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek