Διαφημίσεις

Στην ποινική νομοθεσία της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών, η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση δεν περιλαμβάνει το στοιχείο του οικονομικού οφέλους.

Ο γαλλικός Ποινικός Κώδικας τιμωρεί και τη σύσταση εγκληματικής συμμορίας (association des malfaiteurs, άρ. 450-1[3]) και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (bande organisée, άρ. 132-71[4]) χωρίς καμία αναφορά στο οικονομικό κριτήριο.

Στην Αγγλία, το πρώτο άρθρο του Criminal Law Act του 1977 ορίζει την έννοια του conspiracy (έννοια που παραδοσιακά στις χώρες του common law καλύπτει την αντίστοιχη έννοια της εγκληματικής οργάνωσης στις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές έννομες τάξεις) κατά παρόμοιο τρόπο[5].

Η γερμανική προσέγγιση του ζητήματος, στην οποία προφανώς έχει στηριχθεί και ο συντάκτης των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, διακρίνει μεν μεταξύ εγκληματικής (kriminelle Vereinigungen, §129 StGB[6]) και τρομοκρατικής ομάδας (terroristische Vereinigungen, §129a StGB[7]), αλλά φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική διάστασή του θέματος (βλ. άρ. 9 Grundgesetz[8]), ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στο οικονομικό στοιχείο.

Παρόμοια είναι και η προσέγγιση του Ισπανού ποινικού νομοθέτη, ο οποίος εξετάζει περισσότερο τη φύση παρά το (ενδεχομένως οικονομικό) κίνητρο της δράσης της ομάδας τιμωρώντας τόσο τη σύσταση συμμορίας (άρ. 515, το οποίο έχει ενταχθεί στο Κεφάλαιο περί εγκλημάτων που διαπράττονται κατά την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών που εγγυάται το Σύνταγμα[9]) όσο και τη σύσταση εγκληματικών οργανώσεων και ομάδων (άρ. 575 bis επ.[10]).

Ο αυστριακός Ποινικός Κώδικας με τη σειρά του, διακρίνει ανάμεσα σε εγκληματική ομάδα (kriminelle Vereinigung, § 278 StGB[11]) και εγκληματική οργάνωση (kriminelle Organisation, § 278a StGB[12]), χωρίς ωστόσο και αυτός να αναφέρεται στο οικονομικό κίνητρο.

Δύο χώρες, η Ιταλία και το Βέλγιο, έχουν εισαγάγει στη νομοθεσία τους το οικονομικό όφελος ως στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ακολουθώντας την προσέγγιση των σχετικών διεθνών[13] αλλά και ενωσιακών[14]κειμένων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δράση της μαφίας, έχει προσθέσει ένα άρθρο στον Ποινικό της Κώδικα, όπου περιγράφει τη «μαφιόζικου τύπου οργάνωση» (associazione è di tipo mafioso) ως μια κατ’ουσίαν εγκληματική οικονομική επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιεί ειδικά μέσα για την εξυπηρέτηση των στόχων της (άρ. 416 bis[15]).

Επίσης, το Βέλγιο στο άρθρο 324 bis του Ποινικού Κώδικα ορίζει ως εγκληματική οργάνωση την ομάδα η οποία, πέρα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, στοχεύει, άμεσα ή έμμεσα, στον προσπορισμό οικονομικού οφέλους[16].

Σε κάθε περίπτωση πρέπει ωστόσο να υπογραμμισθεί ότι, και στα δύο αυτά κράτη, η σύσταση ομάδας ή οργάνωσης με διαφορετικά κίνητρα τιμωρείται με βάση άλλες διατάξεις (άρ. 416 παρ. 1-5 ιταλικού ΠΚ και άρ. 322 βελγικού ΠΚ), οι οποίες προβλέπουν εξίσου αυστηρές ποινές.
Συμπερασματικά, η ύπαρξη οικονομικού κινήτρου δεν θεωρείται απαραίτητο στοιχείο ποινικού χαρακτηρισμού μιας ομάδας ως εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με όσα προβλέπει η ποινική νομοθεσία της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα δεν θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης με την εισαγωγή του στοιχείου του προσπορισμού οικονομικού οφέλους, γιατί αυτό θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την ουσιαστική ατιμωρησία ατόμων που συμμετέχουν σε ομάδες οι οποίες διαπράττουν εγκλήματα από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλης κατάστασης.

Συνεπώς, προτείνουμε είτε το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα να παραμείνει ως έχει, είτε να προστεθεί ένα νέο άρθρο που θα στοχεύει ειδικά στην αντιμετώπιση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος ενσωματώνοντας τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης που περιλαμβάνει η Συνθήκη του Παλέρμο.

Σκόπιμη, επίσης, κρίνεται η αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπει το άρθρο 187 παρ. 5 του Ποινικού Κώδικα περί σύστασης συμμορίας[17].

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ποινική νομοθεσία πρέπει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να επιδεικνύει σχετική ευελιξία, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί κενά νόμου και να αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα που πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Νομική Επιτροπή ΙΜΔΑ
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2014

πηγή: aegeanhawk


Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
Μια σκέψη στο ““Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης”…τι λέτε; σας αφορά; Μήπως θα σας αφορά σε λίγο;”
  1. Εν κατακλείδι,

    εάν υπάρχει τέτοιο έγκλημα, ένοχος δεν είναι μόνον η πυραμίδα της υψηλής ιεραρχίας της εγκληματικής οργάνωσης που οργανώνει και διευθετεί αυτό το έγκλημα, αλλά και οι μυριάδες «υποτιθέμενοι (λαθρο)μετανάστες και (δήθεν) πρόσφυγες» που αποδέχονται να γίνουν μέρος του εγκλήματος της «σιωπηλής ύπουλης εισβολής σε μια ξένη χώρα»…

    ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ,
    ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ.
    ΟΜΩΣ ΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΦΟΒΟ , Η΄ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ,ΤΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ; ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ;. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ,ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ,ΑΡΘΡΟ 120 /1/2/3/4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ,
    ΟΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ 3/:Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ,ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑ .
    ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;ΤΟ ΕΙΔΙΚΕΥΕΙ ΚΑΠΟΥ;
    ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:OIKEIOΠOIOYMAI ΔΙ’ΑΘΕΜΙΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΨΥΧΗ ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek