Οι πάντες πρέπει να είναι σε επιφυλακή ώστε να αποφευχθεί μια πολεμική αντιπαράθεση στα Βαλκάνια όπου οι εντάσεις αυξάνονται, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
«Δυστυχώς, τα Βαλκάνια έχουν υπάρξει εστία πολύ σημαντικών συγκρούσεων περισσότερο από μια φορά», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Είμαι πεπεισμένος, αν και όπως ξέρουμε η ιστορία διδάσκει ότι δεν διδασκόμαστε από την ιστορία, ότι αυτή τη φορά οι πάντες θα καταλάβουν την ανάγκη να εμποδίσουμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, ακόμα κι εάν οι εντάσεις αυξάνονται εκεί».
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αυτές οι πηγές ανησυχίας δημιουργήθηκαν, σε σημαντικό βαθμό, «από τις πολιτικές που εφάρμοσαν από εκείνους που επιβάλουν τις λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες σε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο μετα-χριστιανικό τρόπο ζωής για όλους τους λαούς των Βαλκανίων». «Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία», τόνισε ο Λαβρόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο περιστατικό με το σερβικό τρένο, που ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και είχε πάνω του γραμμένο σε 21 γλώσσες το σύνθημα «Το Κόσοβο είναι Σερβία», του οποίου απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο από τις κοσοβάρικες Αρχές, πράγμα που θεωρήθηκε από τη σερβική κυβέρνηση (που δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος και το θεωρεί επαρχίας τη) ως πολεμική προβοκάτσια των Αλβανών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ πήρε το μέρος της Σερβίας και είπε ότι υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που εγγυούνται την ελευθερία μετακίνησης και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλβανικές [κοσοβάρικες] υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο βόρειο Κόσοβο όπου ζουν Σέρβοι.
«Θεωρώ ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις συμφωνίες, τις οποίες αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυάται, παραβιάστηκαν σε αυτή την περίπτωση».
Το βαμμένο με τα εθνικά χρώματα σερβικό τρένο ξεκίνησε από το Βελιγράδι με προορισμό την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, μια διαιρεμένη πόλη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων. Οι Σέρβοι είναι συγκεντρωμένοι στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Για ένα διάστημα μετά το Πόλεμο του Κοσόβου (1998-1999) τις γέφυρες στο ποταμό Ιμπάρ, που χωρίζει τον βόρειο σερβικό τομέα της πόλης από τον νότιο αλβανικό, φουρούσαν δυνάμεις της KFOR ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.
Η πόλη έχει γίνει θέατρο πολλών συγκρούσεων ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, όπως το 2004 με συνολικά 19 νεκρούς, με την ύπαρξη εξτρεμιστικών ομάδων και στις δύο πλευρές.
tribune.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Προς το παρόν θα τον αποφύγετε. Αυτά.
Ενταξει. Θα βαλουν και οι ΗΠΑ αντιστοιχες βασεις στην Αλβανια ,με την απειλη οτι θα εξελιχθει μακελειο σε ορθοδοξο εδαφος ,κατι που απευχεται η Ρωσια.
Aν πιαστει απο πανω , πολλα θα παθετε..
Αν πιαστει απο κατω (Συρια) θα την γλυτωσετε..
Ενας κασιδιαρης θα φερει τον ολεθρο..
ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ!