Τον Ιούλιο του 2017 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Όπλων, που περιλαμβάνει σειρά απαγορεύσεων σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια. Έπρεπε να συγκεντρωθούν 50 υπογραφές για τεθεί σε ισχύ.
Η Συνθήκη για την απαγόρευση πυρηνικών όπλων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021 καθώς έλαβε τις 50 υπογραφές που απαιτούνταν, μετά την επικύρωση από την Ονδούρα το Σάββατο και από τις Τζαμάικα και Ναουρού την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).
Η Μη Κερδοσκοπική διεθνής εκστρατεία, που βοήθησε να υλοποιηθεί η συνθήκη, εξήγησε ότι η ενεργοποίησή της θα σημάνει ότι τα πυρηνικά όπλων θα μπουν στην κατηγορία απαγόρευσης «όπως ακριβώς τα χημικά και βιολογικά όπλα».
Can we have your attention? 📢 WE GOT IT! 🙌 The UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons just reached 50 ratifications. On 22 January 2021, the ban on nuclear weapons will come into force. The #nuclearban is here. pic.twitter.com/8aM1JAlpjb
— ICAN (@nuclearban) October 24, 2020
«Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημα αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Πριν την υιοθέτηση της συνθήκης, τα πυρηνικά όπλα ήταν τα μόνο όπλα μαζικής καταστροφής που δεν απαγορεύονταν από το διεθνές δίκαιο, παρά τις καταστροφικές συνέπειές τους για την ανθρωπότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ICAN. «Πλέον, με την ισχύ της νέας συνθήκης, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα πυρηνικά όπλα αυτό που είναι: απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά και βιολογικά όπλα».
Η εκτελεστική διευθύντρια της ICAN, Μπεατρίς Φιν χαιρέτισε την επικύρωση της συνθήκης από 50 χώρες, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή και «νέο κεφάλαιο στον πυρηνικό αφοπλισμό».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλωσόρισε την έγκριση της συνθήκης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που την επικύρωσαν.
Η συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 από τον ΟΗΕ, ενώ οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν την υπογραφή της.
Τον Οκτώβριο του 2018, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσαν από κοινού ότι αντιτίθενται στη συμφωνία και αρνούνται να την υπογράψουν. Οι διαφωνούντες με τη συμφωνία υποστήριξαν ότι η συνθήκη δεν συνεκτιμά βασικά προβλήματα που πρέπει πρώτα να επιλυθούν για την επίτευξη βιώσιμου πυρηνικού αφοπλισμού σε παγκόσμια κλίμακα και επίσης αντιτίθεται στη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, κάτι που μπορεί να καταστήσει τον περαιτέρω αφοπλισμό πιο περίπλοκο.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τι βλακειες διαβαζω και εαν καποιος θελει να ριξει μια πυρινικη θα υπακουση στο ΟΗΕ ειμαστε καλα?η το εχουμε χασει?