Οι αρχές βρήκαν όμως τα λείψανα άλλου θύματος σε ένα βαρέλι. Πιθανότητα μιας 18χρονης.
Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες βγήκαν αργά το Σάββατο στους δρόμους του Βουκουρεστίου για να διαδηλώσουν, εξοργισμένοι για την καθυστερημένη αντίδραση των αστυνομικών αρχών στις κλήσεις μιας 15χρονης έφηβης, που σύμφωνα με ενδείξεις, δολοφονήθηκε από τον απαγωγέα της.
Η Αλεξάνδρα Ματσεσάνου την Πέμπτη το πρωί κάλεσε τρεις φορές τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 λέγοντας ότι απήχθη από έναν άνδρα καθώς έκανε ωτοστόπ στον δρόμο για το χωριό της, κοντά στην νότια πόλη Καρακάλ. «Έρχεται, έρχεται», φώναξε η Αλεξάνδρα, πριν διακοπεί η τηλεφωνική σύνδεση.
Αφού πραγματοποίησαν έρευνες σε τρεις λανθασμένες διευθύνσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν εν τέλει το σπίτι που περιέγραψε στην κλήση της η 15χρονη, παραπάνω από δώδεκα ώρες μετά από τα τηλεφωνήματα της. Στη συνέχεια, ζήτησαν ένταλμα έρευνας και περίμεναν μέχρι την αυγή πριν εισέλθουν στο σπίτι, επικαλούμενες νομικούς περιορισμούς, ενώ επρόκειτο για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν καταστούσε το ένταλμα απαραίτητο.
Δεκαεννέα ώρες είχαν περάσει έπειτα από την κλήση της Αλεξάνδρας, αφού εισήλθαν στην οικία, βρίσκοντας μέσα σε ένα βαρέλι ανθρώπινα λείψανα.
Η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα λείψανα ανήκουν στην Ματσεσάνου και σε μια 18χρονη από ένα γειτονικό χωριό που είχε δηλωθεί αγνοούμενη τον Απρίλιο. Αναμένεται το πόρισμα των ιατροδικαστών.
Ένας 65χρονος μηχανικός, ο Γκόργκι Ντίνκα συνελήφθη ως ύποπτος νωρίς το Σάββατο και θα παραμείνει προφυλακισμένος για 30 ημέρες εν αναμονή των ερευνών. Στην πολύωρη ανάκρισή του, ο 65χρονος δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την Αλεξάνδρα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι η 15χρονη χρησιμοποίησε το τηλέφωνο του Ντίνκα για να ζητήσει βοήθεια, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του «δεν είχε εξήγηση» για το πώς συνέβη αυτό.
Τελικά ο Ντίνκα ομολόγησε ότι σκότωσε την ίδια κι άλλη μία νεαρή κοπέλα. «Ομολόγησε τα γεγονότα. Πρόκειται για δύο έφηβες» δήλωσε ο δικηγόρος Μπόγκνταν Αλεξάντρου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κατοικία του υπόπτου στο Καρακάλ. Ο ίδιος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Μετά από τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση, ο αρχηγός της αστυνομίας και δύο αξιωματούχοι της περιφέρειας Ολτ αποπέμφθηκαν.
Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο του Βουκουρεστίου, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που οι αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση, κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα που έγραφαν «Η διαφθορά σκοτώνει», «Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα τους», και η «Ρουμανία δολοφονείται».
Στη συνέχεια άφησαν λουλούδια και κεριά έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι διοργανωτές της πορείας είπαν σε ανακοίνωσή τους ότι η διαδήλωση ήταν «ενάντια στην αδιαφορία εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, ενάντια στην ανικανότητα και την έλλειψη συμπόνιας». Διαδηλώσεις με μικρότερη συμμετοχή έγιναν και σε άλλες πόλεις σε όλη την χώρα.
Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ζήτησε διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, και τις «παραιτήσεις όλων όσων χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση που είχε δραματική κατάληξη». Επίσης επέκρινε την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών που απέτυχε να υποδείξει την τοποθεσία από όπου κάλεσε η 15χρονη Αλεξάντρα. Η Ρουμάνα πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα δήλωσε ότι εξετάζει να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα για την επιβολή σκληρότερων ποινών σε βιαστές, παιδόφιλους και δολοφόνους.
Έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του 2016, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Νταντσίλα έχει προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, μέσα από διατάγματα εκτάκτου ανάγκης, είτε μέσω της βουλής, χωρίς να τεθούν οι μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο διάλογο.
Οι τροποποιήσεις του δικαστικού συστήματος και οι εκκρεμείς αλλαγές στον ποινικό κώδικο «ευνοούν εκείνους που έχουν καταδικασθεί για διαφθορά», τόνισε με ανακοίνωσή της χθες μια ένωση δικαστών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι ανατρέπουν δεκαετίες δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αποδυναμώνουν την ικανότητα της χώρας να καταπολεμά τη διαφθορά.
Η Ρουμανία έγινε μέλος της ΕΕ το 2007, αλλά η διαφθορά την έχει κρατήσει έξω από τον χώρο Σένγκεν και η Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί.
huffingtonpost
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice