Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα λευκό βαν να απομακρύνεται, αφού έχει παρασύρει και σκοτώσει πεζούς, όπως ακριβώς συνέβη στην τρομοκρατική επίθεση στη ΒαρκελώνηΣειρά αντιδράσεων προκαλεί ήδη το πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», που είναι αφιερωμένο στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Las Ramblas της Βαρκελώνης, με 15 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.
Το εξώφυλλο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της εφημερίδας στο Facebook την Τρίτη, πριν από την κυκλοφορία της εφημερίδας, την Τετάρτη. Σε αυτό δεσπόζει ένα σκίτσο που υπογράφει ο σκιτσογράφος Juin, όπου απεικονίζεται ένα μικρό φορτηγάκι (σαν το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στη Βαρκελώνη) να απομακρύνεται, αφού έχει παρασύρει και σκοτώσει πεζούς. Η λεζάντα γράφει: «Ισλάμ, θρησκεία της αιώνιας ειρήνης…».
«Το να προκαλείται σύγχυση είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο. Το να λέμε ότι το Ισλάμ στο σύνολό του είναι μια θρησκεία “της ειρήνης”, υπονοώντας μια θρησκεία του θανάτου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» κατήγγειλε ο Γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, Στεφάν Λε Φολ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTV και RMC.
«Όταν κάποιος είναι δημοσιογράφος, πρέπει να έχει αυτήν την αίσθηση της ευθύνης, διότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις συγχύσεις» προειδοποίησε.
«Είναι επαρκώς πολύπλοκη και περίπλοκη η διαχείριση μιας κοινωνίας σήμερα, πρέπει να υπενθυμίζουμε σε όλο τον κόσμο αυτήν την αίσθηση της ευθύνης. Δεν το είδα αυτό το πρωτοσέλιδο. Δεν μπορώ να πω ότι το συμμερίζομαι. Το αμφισβητώ» υπογράμμισε ο Γάλλος βουλευτής.
Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo δεν θέλησε να σχολιάσει.
Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Όσοι εθελοτυφλούν πήγαν διακοπές», ο διευθυντής έκδοσης Riss, που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση δύο τζιχαντιστών τον Ιανουάριο του 2015, με 12 νεκρούς, διατυπώνει τη λύπη του, διότι «σήμερα, σχεδόν κανείς δεν διερωτάται για τον ρόλο του Ισλάμ στην ιδεολογία του Νταές. Η πλύση εγκεφάλου κατάφερε να μας κάνει να παραδεχθούμε ότι το “θρησκευτικό ζήτημα” δεν πρέπει να συζητείται».
Στο Twitter, το εξώφυλλο του Charlie Hebdo βρέθηκε μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων στη Γαλλία: περισσότερα από 15.000 ήταν τα tweet υπέρ ή κατά της επιλογής της εφημερίδας.
«Το πρωτοσέλιδο του #CharlieHebdo είναι πολύ καλό. Την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό πρέπει να πολεμήσουμε κι όχι μια εφημερίδα» σχολίασε ο Πατρίκ Πελού, που εργάστηκε στη Charlie.
Από την πλευρά του, κάνοντας retweet το εξώφυλλο, ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, που πρόσκειται στο Εθνικό Μέτωπο, Ρομπέρ Μενάρ, σχολίασε «η Αριστερά υποκλίνεται μπροστά στην πραγματικότητα».
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice