έλεγχος περιοχών Ουκρανίας
Διαφημίσεις

Από τότε που η Ουκρανία πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1991, καθώς κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, σταδιακά στράφηκε προς τη Δύση – τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας στοχεύει να το αντιστρέψει αυτό, θεωρώντας την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ως «διάσπαση της ιστορικής Ρωσίας».

Ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός. «Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιου κράτους», υποστήριξε, αρνούμενος την ιστορία της Ουκρανίας.

Το 2013 πίεσε τον φιλορώσο ηγέτη της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να μην υπογράψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας διαδηλώσεις που τελικά ανέτρεψαν τον Ουκρανό τον Φεβρουάριο του 2014.

Η Ρωσία αντέδρασε το 2014 καταλαμβάνοντας τη νότια περιοχή της Ουκρανίας, την Κριμαία και πυροδοτώντας μια εξέγερση στα ανατολικά, υποστηρίζοντας αυτονομιστές που έχουν πολεμήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν οκταετή πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Υπήρξε μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ το 2015 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ – και από τις δυο χώρες. Λίγο πριν από την εισβολή του, ο Πρόεδρος Πούτιν διέλυσε την ειρηνευτική συμφωνία και αναγνώρισε δύο κράτη (που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία) ως ανεξάρτητα από την Ουκρανία. Τις Luhansk και Donetsk.

Καθώς έστελνε τα στρατεύματα, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απειλεί «το ιστορικό μας μέλλον ως έθνος», ισχυριζόμενος ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ήθελαν να προκαλέσουν πόλεμο στην Κριμαία.

Επομένως, πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση η οποία ασκοπεί τόσο στον έλεγχο της γειτονικής χώρας και των πόρων της, όσο και ως “παραδειγματισμός” στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Μια επίδειξη δύναμης με ένα σαφέστατο μήνυμα: “ακόμη κι αν ανατρέψετε φιλορωσικές κυβερνήσεις, ακόμη κι αν στραφείτε στη Δύση… η Ρωσία δεν κάνει βήμα πίσω!”

Πηγή: Gobeawesome



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

3 σχόλια στο “Πούτιν: για ποιο λόγο θέλει να ασκεί επιρροή στην Ουκρανία”
  1. Από το 2014 το Ντονιετσκ ποτέ δεν έγινε κατάπαυση πυρός οι μάχες συνεχίζονται από το 2014 έως και σήμερα Ο σκοπός του ουκρανικό στρατού είναι να εκδιώξουν και να κάνουν Εθνική εκκαθαρίσεις συγκεκριμένες περιοχές για τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν οι συγκεκριμένες περιοχές τα έχουν δώσει σε αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες εκμετάλλευσης. Η Ρωσία δεν έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις πάντως Απλώς προχωράει Με πολλή προσοχή για να μην σκοτωθούν άμαχοι και να μην καταστρέψουν τις υποδομές της

  2. Η Ρωσία υποστήριζε τους αυτονομιστες που σκότωσαν 14000 άτομα τα τελευταία 8 χρόνια σε Donetsk κ Luhansk? Τι άλλο θα διαβασουμε;… Δείτε κανένα βίντεο από freelance δημοσιογράφους των περιοχών που καλύπτουν το θέμα αυτά τα 8 τελευταία χρόνια μπας κ βγάλετε άκρη κ σταματήσετε να τρώτε το κουτόχορτο που μας ταΐζουν όπως λέει κι ο Λιάτσος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *