Πως η έκθεση στη ρητορική μίσους επηρεάζει τον εγκέφαλο
Διαφημίσεις

Υπάρχει ένα τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου το οποίο ευθύνεται για την ενσυναίσθηση που νιώθουμε για άλλους ανθρώπους και ζώα. Μια μελέτη νευροαπεικόνισης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, αποκαλύπτει ότι η ρητορική μίσους επηρεάζει τρουφακια χριστουγεννιατικα τις αντιδράσεις ενσυναίσθησης του εγκεφάλου. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Η ρητορική μίσους είναι μια μορφή επικοινωνίας που περιλαμβάνει την έκφραση μεροληπτικών, εχθρικών ή προκατειλημμένων συναισθημάτων και ιδεών που απευθύνονται σε άτομα ή ομάδες με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία ή άλλα χαρακτηριστικά τους. Συνήθως διεξάγεται χρησιμοποιώντας προσβλητική γλώσσα, προσβολές, στερεότυπα ή απειλές που στοχεύουν στην υποβάθμιση, την υποβάθμιση ή την υποκίνηση βλάβης ή βίας εναντίον ατόμων ή κοινοτήτων-στόχων.

Σε ατομικό επίπεδο, τα άτομα που εκτίθενται στη ρητορική μίσους στο περιβάλλον τους τη συνηθίζουν. Αυτό τους κάνει πιο πιθανό να χρησιμοποιούν υποτιμητική γλώσσα και να εμπλέκονται σε άλλες μορφές διακρίσεων σε βάρος άλλων ομάδων. Με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο η έκθεση στη βία κάνει τους ανθρώπους λιγότερο συναισθηματικά ανταποκρινόμενους και συμπονετικούς όταν παρατηρούν βία, είναι πιθανό ότι η έκθεση στη ρητορική μίσους μπορεί επίσης να μειώσει την ενσυναίσθηση.

Η συγγραφέας της μελέτης Agnieszka Pluta και οι συνάδελφοί της θέλησαν να διερευνήσουν αν αυτό είναι πράγματι έτσι. Υπέθεσαν ότι η έκθεση στη ρητορική μίσους θα μειώσει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που θεωρούνται απαραίτητες για την επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, δηλαδή τον πρόσθιο φλοιό και την πρόσθια νησίδα.

Προέβλεψαν επίσης μια μείωση της δραστηριότητας του δικτύου θεωρίας του νου – ενός δικτύου διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών των άλλων. Οι ερευνητές ανέμεναν περαιτέρω ότι η έκθεση στη ρητορική μίσους θα μείωνε τη δραστηριότητα σε περιοχές που αντηχούν με πόνο κατά την παρατήρηση του πόνου κάποιου άλλου, ανεξάρτητα από την ομαδική ταυτότητα αυτού του ατόμου.

Η μελέτη περιλάμβανε 32 ενήλικες Πολωνούς, με μέσο όρο ηλικίας 24 ετών. Από αυτές, οι 18 ήταν γυναίκες και καμία δεν ανέφερε νευρολογική ή ψυχιατρική πάθηση. Για το πείραμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ισόποσες ομάδες. Και στις δυο ομάδες δόθηκαν σχόλια μίσους για μειονότητες, όπως επίσης πραγματοποιήθηκε και αφήγηση ιστοριών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μικρή ενσυναίσθηση για τις μειονότητες αυτές. Τα αποτελέσματα της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν αυξημένη νευρική δραστηριότητα (υψηλότερα σήματα BOLD) στον πρόσθιο περιφερικό φλοιό, την πρόσθια νησίδα, την προ- και μετακεντρική έλικα, τον θάλαμο, τον κερκοφόρο, τον συμπληρωματικό κινητικό φλοιό, τον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό, τον μετωπιαίο πόλο αμφοτερόπλευρα και την περιοχή της παρεγκεφαλιδικής μοίρας όταν οι συμμετέχοντες διάβαζαν οδυνηρές ιστορίες. Αυτή η δραστηριότητα ήταν χαμηλότερη στους συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει προηγουμένως σχόλια μίσους σε σχέση με τους συμμετέχοντες που διάβασαν ουδέτερα σχόλια.

Η συχνή, λοιπόν, έκθεση στη ρητορική μίσους ενδέχεται να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να “παραλύσει” εκείνο το τμήμα το οποίο ευθύνεται για την ενσυναίσθηση. Παρατηρήστε πόσο μεθοδικά έχουν ενσωματώσει ρητορική μίσους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είτε πρόκειται για ανθελληνική ρητορική μίσους στο μάθημα της Ιστορίας, είτε πρόκειται για μίσανδρη ρητορική μίσους στο μάθημα της Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου κλήθηκαν φέτος να αναλύσουν τις δογματικές θεωρίες του νεοφεμινισμού, ενώ την περσινή χρονιά να αναλύσουν την “τοξική αρρενωπότητα”. Έννοιες που -εκτός από τον ντροπιασμό και λιθοβολισμό ανήλικων αγοριών- στοχεύουν στην κανονικοποίηση της ρητορικής μίσους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος… είναι τα παιδιά.

 

Πηγή: Enternow.gr

Η μελέτη: «Exposure to hate speech deteriorates neurocognitive mechanisms of the ability to understand others’ pain».
Συντάκτες: Agnieszka Pluta, Joanna Mazurek, Jakub Wojciechowski, Tomasz Wolak, Wiktor Soral και Michał Bilewicz.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *