Έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε ‘Σταυρόφιδο’ και κατά καιρούς έχουμε δει στυλιστικές παραλλαγές να κοσμούν αγωνιστικά αυτοκίνητα η απλώς καθημερινά αυτοκίνητα αμετανόητων Alfisti. Πολλοί αναφέρονται στο φίδι σαν δράκος και η ερμηνεία του σχεδίου πολλές φορές ποικίλλει ανάλογα με τις τεκμηριωμένες η όχι γνώσεις του εκάστοτε αφηγητή, ας κάνουμε λοιπόν μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του εμβλήματος της Alfa Romeo για να ξεδιαλύνουμε τις αμφιβολίες.
Ας αρχίσουμε με το να τονίσουμε πως το πλάσμα που απεικονίζεται στο σήμα δεν είναι ένας δράκος αλλά ένα φίδι και ότι το σχέδιο βασίζεται στο οικόσημο της Οικογενείας Visconti, ιστορικών ευγενών της πόλης του Μιλάνο.
Η απαίτηση για ένα σήμα για την εταιρεία του Μιλάνο γεννήθηκε αμέσως μετά την ίδρυση της A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) που διαδέχθηκε της Societa’ Italiana Automobili Darracq και που ήταν ουσιαστικά μια ιταλική θυγατρική της Γαλλικής Automobiles Darracq. Το ΔΣ της νεοσύστατης εταιρείας ήθελε να τονίσει την ρήξη με τις γαλλικές ρίζες και την έναρξη της σχεδίασης και παραγωγής αμιγώς Ιταλικών αυτοκινήτων, και δη της περιοχής της Λομβαρδίας, της βιομηχανικής πρωτεύουσας της χώρας.
Η μελέτη για το νέο σήμα ανατέθηκε στον αρχισχεδιαστή της εταιρείας Giuseppe Merosi, ο οποίος επειδή ήταν πλήρως αφιερωμένος στο σχεδιασμό της 24HP, ανέθεσε το εγχείρημα στον νεότερο σχεδιαστή της ALFA, τον Romano Cattaneo, μικρός αδελφός του Giuseppe Cattaneo που διέπρεπε σαν σχεδιαστής της Isotta Fraschini.
Η ιδέα μάλιστα του να βασιστεί το σήμα της ALFA πάνω στο οικόσημο των Visconti ήταν του μικρού Cattaneo που κάθε μέρα για να πάει στο Portello έπαιρνε τη γραμμή 14 του τραμ που είχε αφετηρία κοντά στον πύργο Del Filarete που κοσμείται από το οικόσημο. Ο Cattaneo ήταν εντυπωσιασμένος από το σήμα της οικογενείας που σημάδεψε την ιστορία της πόλης αλλά και από την πλούσια ιστορία του με τις πολλές εκδοχές και τις λαϊκές αναφορές και πρότεινε στον Merosi να αποτελέσει την βάση για το έμβλημα που θα χαρακτήριζε την πλέον δυναμική και δυνατή αυτοκινητοβιομηχανία της πόλης και της Ιταλίας.
Το έμβλημα των Visconti στον Πύργο del Filarete στο Μιλάνο
Το σήμα των Visconti αρχικά ήταν το έμβλημα μιας εκ των περιοχών του Μιλάνου και αποτελούταν από το φίδι που συμβολίζει την Βασιλική του Αγίου Αμβρόσιου, προστάτου της πόλης, σε γαλάζιο χρώμα πάνω από λευκό φόντο. Μετά τις σταυροφορίες προστέθηκε ένας αιμόφυρτος σαρακηνός. Πάντως σύμφωνα με τους ιστορικούς ακόμα και αυτό το σήμα εμπνέεται από την απεικόνιση του ψαριού που έφαγε τον Ιώνα, σύμφωνα με τις γραφές της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
Σε ένα γραπτό του 1288, το De magnalibus urbis Mediolani (Η μεγαλειώδης πόλης του Μιλάνου) ο ποιητής Bonvesin de la Riva αναφέρει ότι:
‘Προσφέρθηκε από τον Δήμο του Μιλάνο στον πλέον αξιοσέβαστο εκπρόσωπο της Ευγενέστατης Οικογενείας των Visconti μία σημαία με ένα φίδι ζωγραφισμένο σε γαλάζιο χρώμα που καταπίνει ένα κόκκινο Σαρακηνό. Και αυτή τη σημαία πρέπει να φέρουν μπροστά απο οποιαδήποτε άλλη. Και ο στρατός μας δεν θα κατασκηνώνει ποτέ αν δεν δει πρώτα να ανεμίζει στο ψηλότερο κοντάρι το σήμα με το φίδι. Αυτό το προνόμιο προσφέρθηκε σε εκείνη την οικογένεια σε αναγνώριση των πολλών νικηφόρων αποστολών στην Ανατολή του γενναίου Ottone Visconti, ενάντια στους Σαρακηνούς’
Με το πέρας των ετών το φίδι έχασε την μοχθηρή πλευρά του και αγαπήθηκε από τους Μιλανέζους σαν το ‘Biscione’,και όταν πλέον δεν χρειάστηκε να φοβίζει τους αντιπάλους του στην Ανατολή, αλλά και για διπλωματικούς λόγους, δόθηκαν στον κόκκινο άνθρωπο διάφορες ερμηνείες για να ξεχαστεί ότι πρόκειται για τον περιβόητο Σαρακηνό, σύμβολο του λαού της Μέσης Ανατολής που μαχόταν για να προστατέψει τα εδάφη του από τους Ευρωπαίους κατακτητές.
Το πρώτο έμβλημα της ALFA όπως το σχεδίασε ο Romano Cattaneo
Η ιδέα του Cattaneo άρεσε πολύ στον Merosi που πρότεινε στον βοηθό του να κάνει ένα πρώτο σκίτσο στο οποίο όμως θα προσέθετε τον κόκκινο σταυρό, που είναι το επίσημο σήμα της πόλης, πάνω σε ασημένιο περίγραμμα, και την επιγραφή ALFA και MILANO με χρυσά γράμματα πάνω σε ένα μπλε δαχτυλίδι και χωρισμένα από δύο ναυτικούς κόμβους για να τιμήσουν την Βασιλική Οικογένεια των Savoia, που τους χρησιμοποιούν στο δικό τους οικόσημο.
Η εξέλιξη του σήματος της Alfa Romeo από το 1910 έως σήμερα
Το σκίτσο παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Ugo Stella που ενθουσιάστηκε με την ιδέα και ανέθεσε στον Cattaneo να το τελειοποιήσει και να ετοιμάσει την τελική εκδοχή που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά, αν όχι ΤΟ πιο όμορφο και χαρακτηριστικό, σήματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Νίκος Κουμπής’
theitalianjob.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice