Διαφημίσεις

Η Πολωνία έχει ως στόχο να αποδυναμώσει την Ρωσία μακροπρόθεσμα λέγοντας πως η Μόσχα πρέπει να υποστεί μία ολοκληρωτική ήττα.

Η Πολωνία έχει δείξει πολλές φορές ότι στόχος της είναι να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη. Για να το κάνει αυτό επιδιώκει να αυξήσει την στρατιωτική της ισχύ, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να έχει προβεί στην άνοδο του ποσοστού του ΑΕΠ που χρησιμοποιείται για χρήση αμυντικών δαπανών. Το ποσοστό που έχει θέσει για αμυντικές δαπάνες ανέρχεται στο 3%, πολύ πάνω και από 2% που έχουν θέσει ως όρο για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και το οποίο λίγα σχετικά κράτη έχουν πετύχει.

Δημοσίευμα της Welt, αναφέρει την θέση της Πολωνίας για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η μεν Πολωνία επιθυμεί πέρα από τον τερματισμό του πολέμου, την ολοκληρωτική καταστροφή της Ρωσίας. Από την άλλη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επιθυμούν να τιμωρηθεί μεν η Ρωσία, αλλά και να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος που έχει κοστίσει τόσα πολλά σε όλες τις κυβερνήσεις.

Η οπτική της Πολωνίας

Σύμφωνα με πολλούς Πολωνούς πολιτικούς: «Σε αυτόν τον πόλεμο που υποκινείται από τη Ρωσία, μπορεί να υπάρξει μόνο ένα αποτέλεσμα: Ή η Ουκρανία κερδίζει ή όλη η Ευρώπη χάνει», δήλωσε ο Ματέους Μοραουιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης του λεγόμενου τριγώνου του Λούμπλιν στο Κίεβο. Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε συναντηθεί εκεί με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λιθουανίας τον Νοέμβριο.

Οι Πολωνοί πολιτικοί λένε σε καθημερινή βάση αυτό που οι αξιωματούχοι στη Γερμανία ή τη Γαλλία συνήθως δεν τολμούν να πουν και έτσι περιγράφουν έναν από τους πολεμικούς τους στόχους: δηλαδή ότι η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί στον κτηνώδη επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας με κάθε κόστος και όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα.

«Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη Ρωσία μια για πάντα. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε έναν τεμπέλικο συμβιβασμό», λέει ανώτερος διπλωμάτης του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, σε συνέντευξή του στη Welt. «Μια κατάπαυση του πυρός με τους όρους της Ρωσίας θα οδηγούσε μόνο σε μια ύφεση των μαχών που θα διαρκούσε μέχρι να ανασυνταχθεί η Ρωσία. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας», συνέχισε ο διπλωμάτης.

Η χώρα όχι μόνο έχει δεχτεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Από νωρίς, η Βαρσοβία έστειλε στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, σύγχρονα οβιδοβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλο βαρύ εξοπλισμό. Η Πολωνία, όπως φαίνεται, πρέπει μερικές φορές να συγκρατείται από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ από το να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Σε δύο στρατόπεδα οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μπορεί σύντομα να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο θα αποτελείται από μία ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία που επιθυμεί τον γρήγορο τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους Κραστέφ και Λεονάρντ, η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού προτιμά επίσης τη «δικαιοσύνη» από την γρήγορη επίτευξη της «ειρήνης».

Το άλλο στρατόπεδο αποτελείται από την Πολωνία που αντιπροσωπεύει τα κράτη της Βαλτικής, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Αυτά τα κράτη, ζητούν περισσότερη σκληρότητα απέναντι στη Ρωσία. «Ας ξεχωρίσουμε το θύμα από τον εκτελεστή», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μαρτσίν Πρζιντατς στη Welt. «Το θύμα αξίζει βοήθεια και ο επιτιθέμενος αξίζει την κατάλληλη απάντηση», δήλωσε.

Η πολωνική άποψη διαφέρει από εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης, από όλες τις χώρες, η οποία είναι πολύ πιο διστακτική. «Η Πολωνία και η Γερμανία διαφέρουν θεμελιωδώς στην εκτίμησή τους για το πώς θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», λέει στη WELT η Γιουστίνα Γκοτκοβσκα, υποδιευθύντρια του πολωνικού think tank Κέντρο Ανατολικών Σπουδών (OSW).

ΗΠΑ και Βρετανία φοβούνται την πλήρη αποσύνθεση της Ρωσίας
Είναι δεδομένο ότι στο παρόν status quo η Ρωσία είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες δυνάμεις να μην θέλουν να καταστραφεί ολοσχερώς φοβούμενες τι συνέπειες μπορούν να προκληθούν.

Η Γκοτόβκα, Πολωνή ειδικός, αναφέρει πως θα πρέπει ο ρωσικός στρατός να φτάσει στη γραμμή που βρισκόταν στις 24 Φεβρουαρίου προκειμένου να μην απειλεί το ΝΑΤΟ. Αυτό, βέβαια, είναι εφικτό μόνο με τύπους όπλων όπως τα άρματα μάχης και τα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες υποστηρίζουν ουσιαστικά την Ουκρανία με όπλα, είναι λιγότερο ριζοσπαστικές. Οι φόβοι για μια αποσύνθεση της Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες ή μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ είναι πολύ μεγάλοι. Ακόμη και η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να προμηθεύσει ορισμένα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Στην Πολωνία, από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι λένε συνεχώς ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εφοδιαστεί με όλα όσα χρειάζεται η χώρα.

«Δεν στοχεύουμε στην καταστροφή του ρωσικού κράτους, αλλά στην αποδυνάμωση της Ρωσίας, καθιστώντας την ανίκανη να δράσει, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες», εξηγεί ο υπάλληλος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Οι Πολωνοί προσπαθούν να πείσουν τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ – ιδίως τη Γερμανία και τη Γαλλία – ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, επιβεβαιώνει. «Ασκούμε πιέσεις για την αποδυνάμωση της Ρωσίας.»

in.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek