Εκτός Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την επιτομή του εκλεπτυσμένου, σίγουρου για τον εαυτό του ευρωπαίου πολιτικού.
Στη Γαλλία, θεωρείται όλο και περισσότερο ως εμπόδιο, όπως επισημαίνει το Politico σε ανάλυσή του σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στον απόηχο της απόφασης-βόμβας του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές, οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, μπορώ να σας το πω αυτό», είπε ένα μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου. «Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχει κατανοήσει πραγματικά την “αντιπροεδρική” διάθεση στη Γαλλία», είπε ένας αξιωματούχος της «Αναγέννησης», του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως περιφρονητικό και αυταρχικό και χωρίς καμιά διάθεση να τα βάλει με τις ελίτ, στον απόηχο πολυάριθμων κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και η πανδημία Covid, που έπληξαν τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία ενόψει των εκτεταμένων διαμαρτυριών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι ενίσχυσε την άποψη ότι είναι απόμακρος και εκτός επαφής με την κοινωνική πραγματικότητα, ενώ ο τόνος του μπορεί να φανεί αλαζονικός και ελιτίστικος.
Την Κυριακή, αυτή η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε στην κάλπη. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός τερμάτισε πρώτος αποσπώντας το 31,4% των ψήφων – υπερδιπλάσιο από το 14,6% που έλαβε το κόμμα του Μακρόν. Μια έρευνα που διεξήχθη την ημέρα της ψηφοφορίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν έναν βασικό στόχο: «να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση».
Ως απάντηση στην ήττα, ο Μακρόν ταρακούνησε την Ευρώπη διαλύοντας το γαλλικό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες εθνικές εκλογές για να πάρει την πρωτοβουλία ελπίζοντας να περιορίσει την ακροδεξιά. Η ψηφοφορία απειλεί όχι μόνο να αναστατώσει τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά και να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι πλέον βαθιά στον τρίτο χρόνο.
Ωστόσο, ενώ ο Μακρόν βλέπει τις πρόωρες εκλογές ως τον μόνο τρόπο να ανατρέψει την ακροδεξιά παλίρροια και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, ο φόβος μέσα στο δικό του στρατόπεδο είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο.
«Αν ο πρόεδρος τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας, ο κίνδυνος θα είναι τεράστιος», δήλωσε ο Mathieu Gallard, ερευνητής στην Ipsos. «Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον του».
Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε για άλλη μια φορά να δεχθεί πλήγμα καθώς οι ψηφοφόροι θα επιστρέφουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, με δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αναδύεται μια πραγματική προοπτική ότι ο προεδρικός συνασπισμός θα μπορούσε ακόμη και να υποβιβαστεί στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και ενδεχομένως την αριστερά.
Για πολλούς συμμάχους και πρώην υποστηρικτές, η εξαιρετική αυτοπεποίθηση του Μακρόν μετατρέπεται τώρα σε άρνηση της πραγματικότητας που τον κάνει τυφλό στην αντιπάθεια που δημιουργεί.
Οι εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού που στηρίζει τον Μακρόν είναι τέτοιες που κορυφαία στελέχη του καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Μακρόν, βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το μήνυμα ότι ο Μακρόν «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην εκστρατεία», σύμφωνα με κεντρώο βουλευτή. Ο Μπαϊρού έχει συζητήσει ακόμη και μια αναγκαία «απομακρονοποίηση» με τους βουλευτές του, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος, επίσης μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε πόντους [στις δημοσκοπήσεις]», είπε ένας σύμβουλος βουλευτή από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν.
Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της κομματικής δυναμικής για την «Αναγέννηση».
Ενώ είναι συνηθισμένο για τους Γάλλους προέδρους να χάνουν την ελκυστικότητά τους, ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για κακή διαχείριση μιας σειράς κρίσεων, μερικές από τις οποίες ήταν της δικής του κυβέρνησης. Οι περσινές διαμαρτυρίες για τις συντάξεις, στις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δεν τον συγκίνησαν. Ο Μακρόν ουσιαστικά αγνόησε αυτές τις φωνές, χρησιμοποιώντας μια συνταγματική κερκόπορτα για να περάσει το νόμο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice