Διαφημίσεις

Αποφορά πολέμου στην Ευρώπη, που μπορεί να απέχει χιλιόμετρα μακριά πό το πεδίο αντιπαράθεσης Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλά θα επηρεαστεί άμεσα από την κρίση με τις τιμές σε βασικά αγθά όπως το ψωμί να εκτινάσσονται στα ύψη!

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους δύο από τους παγκόσμιους κολοσσούς προμηθευτών τροφίμων, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιθανό να υποχρεώσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές και έμποροι.

Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές λένε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμών που ήδη βρίσκονται κοντά στα υψηλότερά τους, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα υποχρέωνε τους εισαγωγείς να αναζητήσουν σε άλλες χώρες τις προμήθειες τους.

«Οι δυσχέρεια στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσει τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φιν Ζιέμπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αγροτικές επιχειρήσεις στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Η παγκόσμια αγορά σιταριού τρέμει

Τα δεδομένα εμπορίου της Refinitiv έδειξαν ότι περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021.

Οι διεθνείς έμποροι υποστηρίζουν ότι πολλοί αγοραστές έχουν ήδη στρέψει… την πλώρη των καραβιών τους σε άλλους προμηθευτές, λόγω ανησυχίας ότι οποιοδήποτε ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις διακίνησης προϊόντων.

«Τα πλοία αποφεύγουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας οικονομικός αναλυτής με έδρα τη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι «ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις και διακοπές στον εφοδιασμό». Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το σιτάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της έντονης ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 12%, και το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών (14,5% αύξηση), με την τιμή της σόγιας επίσης να κινείται σε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της έντονης ζήτησης.

«Αν και η περίοδος συγκομιδής απέχει ακόμη λίγους μήνες, μια παρατεταμένη έντασηση θα δημιουργούσε ελλείψεις ψωμιού και θα αύξανε τις τιμές το φθινόπωρο», δήλωσε ο άλαν Χόλαντ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar.

Εμπλέκεται και η Κίνα

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κίνα είναι ο μεγάλος εισαγωγέας του ουκρανικού καλαμποκιού. Η Ουκρανία πήρε τη θέση των ΗΠΑ, που ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας σε καλαμπόκι, το 2021. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι προμηθευτές μεταλλευμάτων και άλλων εμπορευμάτων της Ευρώπης και άλλων ηπείρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαζόταν από την κλιμακούμενη κρίση ιδιαίτερα και η Γερμανία περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί από την κλιμακούμενη κρίση, η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά: Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών για την παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία, ενώ οι κορυφαίες εξαγωγές από τη Γερμανία προς τις δύο χώρες που εμπλέκονται στην κ΄ριση, περιλαμβάνουν αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, άλλο εξοπλισμό μεταφορών, ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα και πλαστικά.

Η Ρωσία ελέγχει επίσης περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας.

Το νικέλιο είναι η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός – που θεωρείται ευρέως ως οικονομικός παράγοντας – χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ηλεκτρονικών και την κατασκευή κατοικιών.

Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον ουκρανικής προέλευσης και η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων τζετ, αυτοκινήτων και φαρμάκων.

Ντόμινο εξελίξεων λοιπόν σε ολόκληρο τον κόσμο με τους καταναλωτές να είναι αυτοί που θα πέσουν πρώτοι… μετά τους στρατιώτες!

ethnos.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

4 σχόλια στο “Πόλεμος: Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι – Πώς η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας θα βουλιάξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων”
  1. “ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος, αλλ΄επί παντί ρήματι Θεού”!
    “πλην ζητείτε την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστςθήσεται υμίν. Μη φοβού, το μικρόν ποίμνιον, ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν.”

  2. …και φουρνο εχω!!
    η στημενη ελεω [στημενου] ουκρανικου πολεμου επισιτιστικη προ των πυλων..
    οσονουπω αναλαμβανουν δραση οι “φιλανθρωπες” κυβερνησεις να μοιρασουν ΕΠΙΔΩΜΑΤΑ στο πεινασμενο ποπολο ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΕΙΟ ΜΥΑΛΟ..
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΝΑ ΖΕΙ? ΜΕ ΕΠΙΔΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΟΙΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΛΔ Η ΥΠΑΚΟΥΜΕ Η ΠΕΙΝΑΜΕ..ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ..ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek