Διαφημίσεις

Τα μέλη της επιστημονική ομάδας συνέκριναν απολιθώματα φύλλων που έφεραν ίχνη από την παρουσία εντόμων στη Βόρεια Αμερική και την ΠαταγονίαΤα οικοσυστήματα στο νότιο ημισφαίριο ανέκαμψαν τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από εκείνα του βορρά μετά τη συνταρακτική σύγκρουση με τη Γη του αστεροειδούς που «εξαφάνισε» τους δεινόσαυρους, ισχυρίζεται μια νέα έρευνα.

Η μαζική εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους συνέβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας τεράστιος αστεροειδής συγκρούστηκε με την πλανήτη μας, δημιουργώντας τον πελώριο κρατήρα Κρατήρας Τσιξουλούμπ στην ακτή του Μεξικό και «σβήνοντας» από την παγκόσμια πανίδα διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων.

Παρόλο που τα επιστημονικά ευρήματα του παρελθόντος υποδείκνυαν ότι οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης ενδέχεται να ήταν λιγότερο σοβαρές στο νότιο ημισφαίριο, επειδή αποτελούσε καταφύγιο για πολλά ζωικά είδη, η νέα μελέτη υιοθετεί μια αρκετά διαφορετική εξήγηση.

Ειδικότερα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο περιορισμός της οικολογικής ζημιάς στο νότιο ημισφαίριο ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικοσυστήματα εκεί ανέκαμψαν τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνα στον βορρά.

Η ομάδα των επιστημόνων που έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησε τις επιπτώσεις της σύγκρουσης του αστεροειδούς με τη γη στα έντομα που τρέφονταν με φυλλώματα, μέσα από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί. Ερευνητές από τις ΗΠΑ αλλά και από την Αργεντινή ανέλυσαν 3.646 απολιθωμένα φύλλα από την Παταγονία, με εύρος ηλικίας περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια πριν την σύγκρουση έως και 4 εκατομμύρια χρόνια μετά. 

Η ανάλυση συνέκρινε τη ζημιά που προκαλούσε το «τσιμπολόγημα» των εντόμων πριν από την πτώση του αστεροειδούς με την φθορά των απολιθωμένων φύλλων της εποχής μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στη Βόρεια Αμερική τα ίχνη που άφηναν τα έντομα στα φύλλα μειώθηκε δραματικά την περίοδο της σύγκρουσης, ενώ για να επανέλθει στα προ-αστεροειδούς επίπεδα πέρασαν εννέα εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, η αντίστοιχη μελέτη στην Παταγονία έδειξε δύο φορές ταχύτερη ανάκαμψη των οικοσυστημάτων, με τη φθορά στα φύλλα να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μόλις 4 εκατομμύρια χρόνια μετά την σύγκρουση.

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

4 σχόλια στο “Ποιο τμήμα της Γης ανέκαμψε ταχύτερα από τον αστεροειδή που αφάνισε τους δεινόσαυρους;”
  1. αυτα παπαρηλικια που λενε δεν εχουν τελειωμο τα μαμουθ βρικανε στη κηλια τους τροπικη βλαστηση και ολα παγωσαν ξαφνικα αστερεοηδεις επεσε οι καπιοι εστρεψαν το βορειο πολο σε νοτιο με ασυληπτη τεχνολογια ε…..καποτε λεγανε οτι ειμαστε απο πηθικους εχω βαρεθει τα ψεματα και τα παπαριλικια σας χρονια ατελειωτα που εχουν φλομοσει την ανθρωποτητα σε ολα τα επειπεδα….και που σε για τα χρονια πολλα μηλησαμε….

    1. Καταρχάς τα μαμούθ δεν συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους. Τα μαμούθ εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, όπως κ οι περίοδοι των παγετώνων που χρονολογούνται από λίγες χιλιάδες εώς κ 6 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Κοίτα λίγο τις διαφορές για να μην μπερδεύεσαι.

  2. <> άρθρα τού κ@λου..
    Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνεις
    Εχει σίγουρη την εξαφάνηση των δεινοσαύρων από τον αστεροειδή και επι πλέον θα μας φωτίσει πιο μέρος επανήλθε συντομότερα.
    Όπως τόσο σίγουρες έχουν όλες τίς θεωρίες για τα εκατοντάδες χιλιάδες , εκατομμύρια και δυσ\μύρια χρόνια εξέλιξη των πάντων με την φύση στο ρόλο του μαθητευόμενου μάγου, με τον Θεό να είναι απαγορευμένη λέξη και έννοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek