Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι πολίτες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ έπιναν τον καφέ τους, πήγαιναν τα παιδιά τους στο σχολείο, και άλλοι έριχναν κατάρες στα αυτοκίνητα τους για την κυκλοφορία, ένας διαστημικός βράχος μεγάλος όσο ένα κτίριο 10 ορόφων πέρασε πολύ κοντά από την Γη.
Ο διαστημικός βράχος, που ονομάστηκε αστεροειδής 2017 AG13, ανακαλύφθηκε μόλις το Σάββατο 7/11 από το Πανεπιστήμιο Catalina Sky Survey της Αριζόνα, σύμφωνα με το Slooh, έναν οργανισμό που μεταδίδει αστρονομικά γεγονότα σε ζωντανή μετάδοση.
Ο 2017 AG3 υπολογίστηκε από 15 έως 34 μέτρα μήκος και πετούσε με 16 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Το αντικείμενο πέρασε στο μισό της απόστασης Γης Σελήνης, σύμφωνα πάντα με το Slooh.
«Αυτό κινείται πολύ γρήγορα και πολύ κοντά σε μας,» δήλωσε ο Eric Feldman, ένας αστρονόμος του Slooh, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης που έκαναν την ώρα που περνούσε ο αστεροειδής κοντά στην Γη, στις 7.47π.μ. ET, σύμφωνα με το Sciencealert.
Τι θα είχε συμβεί αν ο αστεροειδής είχε πορεία προς τον πλανήτη μας και είχε μπει στην ατμόσφαιρά μας
Ευτυχώς, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue, δημιούργησαν έναν προσομοιωτή και εξέτασαν τη δυνατότητα αυτή, και τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι… δεν θα ερχόταν και το τέλος του κόσμου.
Ο αστεροειδής θα χτυπούσε τη Γη σε μια γωνία 45 μοιρών και ο προσομοιωτής έδειξε ότι θα είχε εκραγεί στην ατμόσφαιρα περίπου 15 χιλιόμετρα από το έδαφος.
Η έκρηξη θα απελευθέρωνε ενέργεια 700 χιλιάδων τόνων, δεκάδες φορές δηλαδή πιο ισχυρή από την έκρηξη της ατομικής βόμβας που έπεσε στην Χιροσίμα.
Δεδομένου ότι η έκρηξη θα γινόταν στην ατμόσφαιρα, πιθανότατα αυτή δεν θα είχε μεγάλη επίδραση στο έδαφος.
Τέτοιες «εισβολές» συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε 150 χρόνια, σύμφωνα με το Purdue.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Slooh, ο 2017 AG3 ήταν «περίπου στο ίδιο μέγεθος με τον αστεροειδή που χτύπησε το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013», έτσι υπολογίζουν οι επιδράσεις στο έδαφος – συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων παραθύρων και μερικώς κατεστραμμένων κτηρίων – μπορεί να ήταν παρόμοιες.
«Δεν είναι ασυνήθιστο ένα τέτοιο γεγονός,» είπε ο Mark Sykes, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Πλανητικής, στο Business Insider.
Στην πραγματικότητα, περίπου 38 ακόμα τέτοιες «στενές προσεγγίσεις», όπως του αστεροειδούς 2017 AG3 αναμένονται μόνο μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Κοντά στην Γη Αντικείμενα» (Near Earth Project – NEO) της NASA.
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΦΤΗΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΠΑΛΙ. ΤΕΛΙΚΑ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ. ΑΛΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΛΙΖ, ΦΤΙΑΧΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ. ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ