Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Στην τελευταία έρευνα της WGC για τις κεντρικές τράπεζες, 19 από 36 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αγοράζουν χρυσό απευθείας από εγχώριους μικρούς χρυσωρύχους χρησιμοποιώντας τοπικό νόμισμα

Έντονη κινητικότητα δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, προσπαθώντας να ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τα αποθέματα χρυσού τους, στρεφόμενες ακόμη και προς τα ορυχεία για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο μέταλλο.

Ενώ χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Εκουαδόρ εφαρμόζουν αυτή τη στρατηγική εδώ και χρόνια, περισσότερες κεντρικές τράπεζες που έχουν πρόσβαση σε ορυχεία χρυσού έχουν αρχίσει ή σκέφτονται να αρχίσουν να πραγματοποιούν απευθείας τοπικές αγορές, σύμφωνα με την World Gold Council (WGC).

Στην τελευταία έρευνα της WGC για τις κεντρικές τράπεζες, 19 από 36 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αγοράζουν χρυσό απευθείας από εγχώριους μικρούς χρυσωρύχους χρησιμοποιώντας τοπικό νόμισμα.
Τέσσερις ακόμη σκέφτονται να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Πρόκειται για μια ελαφρώς μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με την περσινή έρευνα, όταν 14 κεντρικές τράπεζες από 57 δήλωσαν ότι αγόραζαν χρυσό απευθείας από εγχώριες πηγές.

«Μια τάση που βλέπουμε είναι ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες, ειδικά στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αρχίζουν να αγοράζουν χρυσό απευθείας από τα εγχώρια μικρού κλίμακας ορυχεία χρυσού, τα οποία έχουν πληθύνει λόγω της αύξησης της τιμής», δήλωσε ο Shaokai Fan, παγκόσμιος επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών στην WGC.

Οι κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Κολομβία, η Τανζανία, η Γκάνα, η Ζάμπια, η Μογγολία και οι Φιλιππίνες βασίζονται στον εγχώριο χρυσό για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τον φορέα της βιομηχανίας.

Η Γκάνα και η κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται τις αγορές χρυσού εκ μέρους της Τράπεζας της Γκάνα, τον Απρίλιο εξασφάλισε συμφωνίες με αρκετές εταιρείες εξόρυξης για να αγοράσει το 20% της παραγωγής τους χρυσού, σύμφωνα με το Reuters.
Τον Σεπτέμβριο που πέρασε, η αρχή εξόρυξης της Τανζανίας ανέθεσε σε όλους τους εξαγωγείς χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακωρύχων και εμπόρων, να διαθέτουν τουλάχιστον το 20% της παραγωγής τους για πώληση στην κεντρική τράπεζα.

«Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι πιο οικονομικό από το να αγοράσεις χρυσό από τη διεθνή αγορά, γιατί πολλές από αυτές τις κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με μια μικρή έκπτωση στην διεθνή τιμή», δήλωσε ο Fan.

Η παράδοση των αγορών χρυσού

Παραδοσιακά, οι κεντρικές τράπεζες αποκτούν χρυσό μέσω της διεθνούς αγοράς εξωτερικού, συνήθως μέσω του Λονδίνου, όπου ο χρυσός διαπραγματεύεται μέσω μεγάλων τραπεζών εμπορευμάτων, σε τιμές σε δολάρια ΗΠΑ, ευρώ ή στερλίνες.

Αυτές οι αγορές συνήθως περιλαμβάνουν χρυσές μπάρες υψηλής καθαρότητας London Good Delivery ή LGD, οι οποίες πληρούν τα διεθνή εμπορικά πρότυπα και αποθηκεύονται σε υπερσύγχρονα θησαυροφυλάκια, όπως αυτά της Τράπεζας της Αγγλίας.

Λόγω της αύξησης των τιμών του χρυσού και της έλξης του ως ασφάλεια έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων, είναι φυσικό οι κεντρικές τράπεζες παραγωγών χωρών να στραφούν στην εγχώρια παραγωγή, δήλωσε ο Adrian Ash, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία χρυσού BullionVault.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν αυξητικές τάσεις, φτάνοντας σε νέα υψηλά εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και μειούμενης εμπιστοσύνης σε άλλες παραδοσιακές ασφαλείς επενδύσεις.
Οι τιμές του χρυσού είναι αυτή τη στιγμή στα 3.328,3 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 27% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με δεδομένα από την LSEG.

Η αγορά χρυσού από εγχώρια ορυχεία μειώνει τα έξοδα τραπεζικών και μεσολαβητικών χρεώσεων, καθώς και τα έξοδα αποστολής.
Ωστόσο, οι χώρες πρέπει να πληρώσουν για την επεξεργασία και τη διύλιση του μετάλλου σε πρότυπα LGD — το de facto διεθνές σημείο αναφοράς για τις μεγάλες μπάρες χρυσού.

Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται στο εξωτερικό εάν η χώρα δεν διαθέτει εγχώρια διύλιση LGD, κάτι που θα προσθέσει επιπλέον κόστος, δήλωσε ο Ash.

Οι κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν χρυσές μπάρες από τοπικά ορυχεία και έχουν εγχώρια δυνατότητες διύλισης LGD, εξαλείφουν αυτά τα επιπλέον κόστη.

Η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων, για παράδειγμα, είναι πιστοποιημένος διυλιστής LGD.
Το Καζακστάν διαθέτει δύο διυλιστές πιστοποιημένους από την London Bullion Market Association.
Η Ρωσία είχε επτά μέχρι που αναστάλθηκαν το 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Άλλες χώρες, όπως η Γκάνα και η Ζάμπια, ίσως χρειαστεί να εξαρτώνται από εξωτερικούς διυλιστές, ακυρώνοντας ένα μέρος των αρχικών εξοικονομήσεων.

Στρατηγική αποθεμάτων

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την αγορά χρυσού από τοπικά ορυχεία είναι η νομισματική ευελιξία.
Η αγορά χρυσού μέσω της διεθνούς αγοράς απαιτεί συνήθως δολάρια — ένα βασικό αποθεματικό νόμισμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ανταλλάξουν ένα αποθεματικό με άλλο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει εάν χρησιμοποιούν το τοπικό τους νόμισμα για να αγοράσουν χρυσό από τα εγχώρια ορυχεία.
«Μπορείς να αυξήσεις τα αποθέματά σου χρησιμοποιώντας το τοπικό νόμισμα και επομένως να μην θυσιάζεις άλλο αποθεματικό για να αυξήσεις τα αποθέματα χρυσού σου», δήλωσε ο Fan της WGC.

Με την αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων χρέους, τους εμπορικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους για να προστατευτούν από ξαφνικά χρηματοοικονομικά σοκ.
Η κατοχή περισσοτέρων αποθεμάτων — σε διάφορες μορφές — παρέχει καύσιμα για τη διαχείριση πιθανών κρίσεων.
Από τις 73 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα της WGC, περίπου το 95% δήλωσαν ότι αναμένουν από τους συναδέλφους τους να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού τους τον επόμενο χρόνο.

Στο παρελθόν, εάν αυτές οι κεντρικές τράπεζες ήθελαν να αγοράσουν χρυσό, πιθανότατα θα τον αγόραζαν από τη διεθνή αγορά, εξήγησε ο Fan.

«Αλλά αν έχεις τοπική παραγωγή χρυσού στη χώρα σου, πολλές κεντρικές τράπεζες σκέφτονται, καλά, ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τοπική παραγωγή χρυσού αντί για αγορά από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Στήριξη στην τοπική βιομηχανία

Η στήριξη των τοπικών εξορυκτικών τομέων και των κοινοτήτων τους είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν τις αγορές από τοπικά ορυχεία.

Στην περίπτωση που η ζήτηση για χρυσό σε κάποιες χώρες είναι μικρή, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κίνητρο να στηρίξουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν θέσεις εργασίας, δήλωσε η Nicky Shiels, επικεφαλής ερευνών και στρατηγικής μετάλλων στην MKS PAMP.

Η Shiels σημείωσε ωστόσο ότι η αγορά χρυσού μέσω τοπικών ορυχείων ενέχει κινδύνους.

Οι αγορές από διεθνείς αγορές μέσω κορυφαίων τραπεζών εμπορευμάτων προσφέρουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους φήμης για τις κεντρικές τράπεζες, είπε. Μεγάλο μέρος του χρυσού που αγοράζεται εγχώρια προέρχεται από μικρής κλίμακας εξόρυξη — η οποία έχει συνδεθεί με κακές εργασιακές πρακτικές, περιβαλλοντική καταστροφή και παράνομο λαθρεμπόριο.

Ωστόσο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι κεντρικές τράπεζες, με την θεσμική τους αξιοπιστία και τη χρηματοοικονομική τους δύναμη, είναι σε θέση να «καθαρίσουν» την αλυσίδα εφοδιασμού και να την τυποποιήσουν, δήλωσε ο Fan της WGC.
«Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αγοραστική τους δύναμη για να κάνουν καλό σε αυτούς τους μικρούς εξορυκτές», δήλωσε.

«Έχοντας έναν αξιόπιστο και μεγάλο αγοραστή όπως η κεντρική τράπεζα, οι μικροί εξορυκτές έχουν μια νόμιμη και δίκαιη διέξοδο για να πουλήσουν τον χρυσό τους», ανέφερε ο Fan.

«Αυτό δεν μόνο αποτρέπει τη ροή των προϊόντων προς εγκληματικά δίκτυα, αλλά βελτιώνει και την ιχνηλασιμότητα και την υπευθυνότητα.»

«Αυτό ακριβώς είναι — μια κατάσταση win-win.»

bankingnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek