Ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστροφές «βιβλικών διαστάσεων», με εκατομμύρια ανθρώπους να παλεύουν με τον υποσιτισμό παγκοσμίως, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.
«Όλα τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που παλεύουν με τον υποσιτισμό θα αυξηθεί κατά 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς, δείχνουν πως έρχεται μια πραγματική καταστροφή», δήλωσε ο Μπίσλεϊ.
Η ραγδαία αύξηση της ασιτίας θα αποτελεί μόλις μια από τις συνέπειες της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει μείωση στην καλλιέργεια τροφίμων παγκοσμίως. Άλλες μακροπρόθεσμες ζημιές αναμένεται να εκδηλωθούν στα επόμενα χρόνια.
«Προφανώς οι κοινωνικές εντάσεις θα πληθύνουν, η μετανάστευση θα αυξηθεί, οι συγκρούσεις θα κλιμακωθούν και η ασιτία πιθανότατα θα επηρεάσει ομάδες που δεν έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν», εξηγεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.
Οι προβλέψεις του Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως οι Λατινοαμερικάνοι βιώνουν την πιο δραματική αλλαγή, με τον υποσιτισμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά 269%. Οι ίδιες μετρήσεις στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ασίας δείχνουν αύξηση της τάξεως του 135%. Η Υποσαχάρια Αφρική ενδέχεται να δει τον αριθμό των υποσιτισμένων της να διπλασιάζεται.
Ο παγκόσμιος υποσιτισμός βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, προειδοποιεί ο Μπίσλεϊ. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα τώρα, «θα πεθάνουν πολλοί, τα παιδιά θα υποφέρουν από τις συνέπειες του υποσιτισμού για πολλά ακόμη χρόνια και η πρόοδος που έχει σημειώσει ο πλανήτης στην καταπολέμηση της ασιτίας την τελευταία δεκαετία θα χαθεί».
Φέτος, περίπου 138 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 83 χώρες, στηρίζονται στο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ για τρόφιμα, δηλώνει ο επικεφαλής Μπίσλεϊ. Για πολλούς από αυτούς το Σώμα του ΟΗΕ είναι η «τελευταία τους ελπίδα».
Στο Νότιο Σουδάν, 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν φέτος στα ήδη υπάρχοντα 5 εκατομμύρια που χρίζουν βοηθείας. Στην Υεμένη το Πρόγραμμα Σίτισης υποστηρίζει 13 εκατομμύρια άτομα.
Η κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώθηκε δραματικά μετά από την έκρηξη στη Βηρυτό. Η έκρηξη κατέστρεψε προμήθειες σιτηρών και διέκοψε την εισαγωγή αγαθών, καθώς το λιμάνι χρησιμοποιούταν για την προμήθεια του 85% των τροφίμων που χρειάζεται ο Λίβανος.
Τέλος, ο Μπίσλεϊ ελπίζει στις δωρεές για να μπορέσει ο Οργανισμός να αντεπεξέλθει στην απειλή της επερχόμενης καταστροφής. Το Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ χρειάζεται 4.9 δισεκατομμύρια δολάρια στους επόμενους έξι μήνες για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το έργο του.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice