Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν, με επικεφαλής έναν εκ των ιδρυτών της οργάνωσης και υπουργό Εσωτερικών άνδρα που καταζητείται από το FBI.
Της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ηγηθεί ο Μουλά Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, με αντιπρόεδρο τον συνιδρυτή του κινήματος, Μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, όπως αποκάλυψε στο Reuters εκπρόσωπος των ισλαμιστών.
«Γνωρίζουμε πως οι πολίτες της χώρας μας ανέμεναν μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τα τέλη Αυγούστου, μαζί με τον Μουλά Μπαράνταρ, επικεφαλής του «πολιτικού γραφείου» του κινήματος, θέσεις-κλειδιά του καθεστώτος θα καταλάβουν ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και τη διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του ισλάμ.
Καταζητείται από το FBI ο νέος υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Ο Τζαλαλουντίν Χακανί, νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ένοπλου σκέλους των Ταλιμπάν, γνωστού ως το δίκτυο Χακανί, βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις πιο φονικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, που δεν έχουν ενταχθεί στην αμερικανική λίστα, το δίκτυο Χακανί έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Αν και είναι τμήμα των Ταλιμπάν, παρατηρητές θεωρούν ότι το δίκτυο Χακάνι, που έχει τη βάση του στο ανατολικό Αφγανιστάν και λέγεται ότι έχει ορμητήρια και σε παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν, διατηρεί την αυτονομία του λόγω της τρομακτικής φήμης του.
Πιστεύουν δε ότι το δίκτυο αυτό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ταλιμπάν, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», έχει συνεργαστεί με το ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος Χορασάν) σε επιθέσεις την τελευταία διετία.
Μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται και ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ στη θέση του υπουργού Άμυνας, ο Αμίρ Καν Μουτακί ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Χαναφί ως αναπληρωτής αντιπρόεδρος.
Ποιοι είναι οι Χακάνι
Η σκιώδης ομάδα σχηματίστηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, ο οποίος έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1980 ως ήρωας της αντισοβιετικής τζιχάντ. Εκείνη την εποχή ήταν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της CIA, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, όπως το Πακιστάν, παρέδιδαν όπλα και χρήματα στους μουτζαχεντίν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης και μετά τη σοβιετική αποχώρηση, ο Τζαλαχεντίν Χακάνι προώθησε στενούς δεσμούς με ξένους τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αργότερα, συμμάχησε με τους Ταλιμπάν, που κατέλαβαν το Αφγανιστάν το 1996, υπηρετώντας ως υπουργός του ισλαμιστικού καθεστώτος, έως ότου ανατραπεί από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2001.
Ο θάνατος του Τζαλαλουντίν Χακάνι μετά από μακρά ασθένεια ανακοινώθηκε από τους Ταλιμπάν το 2018, και ο γιος του, Σιραζουντίν, έγινε επίσημα επικεφαλής του δικτύου.
Χάρη στην οικονομική και στρατιωτική του ισχύ -και τη φήμη των αδυσώπητων εγκληματιών- το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ημιαυτόνομο, ενώ παραμένει εντός των Ταλιμπάν.
Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι
Με κύρια βάση στο ανατολικό Αφγανιστάν -με φερόμενες βάσεις στα σύνορα στα βορειοδυτικά του Πακιστάν-, η ομάδα έγινε πιο εμφανής στην ηγεσία των Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια και ο Σιρατζουντίν Χακάνι διορίστηκε αναπληρωτής ηγέτης το 2015.
Ο Άνας Χακάνι συνομιλεί με τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ στην Καμπούλ
Ο μικρότερος αδελφός του, Άνας, που κάποτε φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση, έχει συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ μετά την πτώση της Καμπούλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
φωτο- Μέλη των Χακάνι παραβρέθηκαν στις συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, Καρζάι, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Πηγή:iefimerida.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice