ΓΙΑΤΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Γράφει ο PragerU
Μετάφραση: Απολλόδωρος
Οδεύουμε προς ένα πλήρως ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον, με αιχμή του δόρατος την αιολική και την ηλιακή ενέργεια; Ή μήπως αυτές οι πηγές ενέργειας είναι εντελώς ανεπαρκείς για το έργο;
Εδώ είναι η πραγματικότητα.
Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παρέχουν το 84% της παγκόσμιας ενέργειας. Αυτό είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από είκοσι χρόνια πριν.
Και το πετρέλαιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί σχεδόν το 97% του συνόλου των παγκόσμιων μεταφορών.
Σε αντίθεση με τους πηχυαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι μεταβαίνουμε γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα,αυτό απλά δεν συμβαίνει . Δύο δεκαετίες και πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια που οι κυβερνήσεις “επενδύουν” στην πράσινη ενέργεια και μόλις που έχουμε μετακινήσει τη βελόνα.
Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν εύκολο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Με μια λέξη: πέτρες.
Για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που παίρνουμε τώρα από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να αυξήσουμε μαζικά την εξόρυξη.
Κατά περισσότερο από 1.000%. Αυτό δεν είναι εικασία. Αυτό είναι φυσική.
Ο Mark Mills, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μανχάταν και συγγραφέας του βιβλίου The Cloud Revolution, συγκρίνει το ενεργειακό όνειρο με την ενεργειακή πραγματικότητα.
Παρακολουθήστε:
Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:
Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)
Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)
Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια
Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ),
Ελληνικά ή Greek (κλικ).
Απομαγνητοφώνηση:
“Οδεύουμε προς ένα συναρπαστικό ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτήσουν τον κόσμο του αύριο.
Και το αύριο δεν είναι μακριά!…
Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε.
Βλέπετε ένα όνειρο.
Εδώ είναι η πραγματικότητα.
Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παρέχουν το 84% του συνόλου της παγκόσμιας ενέργειας. Αυτό είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από είκοσι χρόνια πριν.
Και το πετρέλαιο εξακολουθεί να τροφοδοτεί σχεδόν το 97% του συνόλου των παγκόσμιων μεταφορών.
Σε αντίθεση με τους πηχυαίους τίτλους που ισχυρίζονται ότι μεταβαίνουμε γρήγορα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, απλά δεν συμβαίνει. Δύο δεκαετίες και πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνήσεις που “επενδύουν” στην πράσινη ενέργεια και μόλις που έχουμε μετακινήσει τη βελόνα.
Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν εύκολο. Γιατί είναι τόσο δύσκολο;
Με μια λέξη: πέτρες.
Για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που παίρνουμε τώρα από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να αυξήσουμε μαζικά την εξόρυξη.
Κατά περισσότερο από 1000%.
Αυτό δεν είναι εικασία. Αυτό είναι φυσική.
Χαλκός, σιδηρομετάλλευμα, πυρίτιο, νικέλιο, χρώμιο, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, λίθιο, γραφίτης και μέταλλα σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο. Τα χρειαζόμαστε όλα.
Και μετά αυτά τα μέταλλα και υλικά πρέπει να μετατραπούν σε κινητήρες, πτερύγια τουρμπίνων, ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες και εκατοντάδες άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα.
Αυτό απαιτεί επίσης πολλή ενέργεια, η οποία απαιτεί ακόμη περισσότερη εξόρυξη.
Όπως αναφέρει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτές οι πράσινες “τεχνολογίες … είναι στην πραγματικότητα σημαντικά πιο απαιτητικές σε υλικά” από το σημερινό ενεργειακό μας μείγμα. Αυτό μπορεί να είναι η υποεκτίμηση του αιώνα:
Οι πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν το 50-70% του κόστους κατασκευής τόσο των ηλιακών συλλεκτών όσο και των μπαταριών.
Μέχρι τώρα αυτό δεν είχε τόση σημασία, επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα λίγες ποσοστιαίες μονάδες της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς. Είναι μια γραμμή χειροκροτημάτων για τους περιβαλλοντολόγους – όχι ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης. Και είναι απίθανο να γίνουν στο ορατό μέλλον.
Αλλά για χάρη του επιχειρήματος, ας πούμε ότι αυξάνουμε απότομα την εξόρυξη.
Πού θα τοποθετηθούν αυτά τα νέα ορυχεία;
Πρώτον, στην Κίνα.
Η χώρα αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πηγή για τα περισσότερα από τα κρίσιμα ενεργειακά υλικά μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η πράσινη ενέργεια είναι απάτη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο ένας δευτερεύων παίκτης, αλλά εξαρτώνται από τις εισαγωγές για το 100% των 17 κρίσιμων ορυκτών. Θέλουμε να δώσουμε στην Κίνα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική επιρροή;
Η Ευρώπη έχει εξαρτηθεί από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της. Πόσο καλά λειτούργησε αυτό;
Κατά ειρωνικό τρόπο, έχουμε όλα τα ορυκτά που χρειαζόμαστε εδώ στη Βόρεια Αμερική.
Αλλά καλή τύχη στην προσπάθειά μας να τα βγάλουμε από το έδαφος.
Προτάσεις για την κατασκευή ορυχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και, όλο και περισσότερο, σχεδόν παντού αλλού, συναντούν σφοδρή αντίδραση, αν όχι απόλυτη απαγόρευση. Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, το 2022 η κυβέρνηση Biden ακύρωσε ένα προτεινόμενο ορυχείο χαλκού και νικελίου στη βόρεια Μινεσότα.
Αυτό συνέβη μετά από χρόνια καθυστερήσεων, με την πλοήγηση σε έναν λαβύρινθο περιβαλλοντικών κανονισμών.
Ναι, οι ίδιοι περιβαλλοντολόγοι και οι πολιτικοί με πράσινο προσανατολισμό που διατυμπανίζουν όλα τα οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν την εξόρυξη των υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτών των αυτοκινήτων, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, σχεδόν αδύνατη.
Προσπαθήστε να τετραγωνίσετε αυτόν τον κύκλο.
Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει μόνο για τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες. Τι γίνεται με τις αυριανές;
Η μελλοντική ενεργειακή ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αυτό ισχύει για όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. του πολιτισμού. Το μέλλον δεν θα έχει μόνο περισσότερους ανθρώπους αλλά και περισσότερες καινοτομίες. Και οι επιχειρηματίες ήταν πάντα καλύτεροι στο να εφευρίσκουν νέους τρόπους χρήσης της ενέργειας παρά στην παραγωγή της.
Είναι προφανές, αλλά αξίζει να το δηλώσουμε: Πριν από την εφεύρεση των αυτοκινήτων, των αεροπλάνων, φαρμακευτικών προϊόντων ή υπολογιστών, δεν υπήρχε ενέργεια που να χρειάζεται για την τροφοδοσία τους.
Και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο ευημερούντες, θα θέλουν τα πράγματα που οι άλλοι έχουν ήδη – από καλύτερη ιατρική περίθαλψη μέχρι διακοπές και αυτοκίνητα.
Στην Αμερική, υπάρχουν περίπου 80 αυτοκίνητα για κάθε 100 πολίτες.
Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, είναι περίπου πέντε ανά εκατό πολίτες.
Πάνω από το 80% των αεροπορικών ταξιδιών γίνεται για προσωπικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως.
Τα νοσοκομεία καταναλώνουν 250% περισσότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό πόδι από ένα μέσο εμπορικό κτίριο.
Και η παγκόσμια πληροφοριακή υποδομή -το νέφος- χρησιμοποιεί ήδη διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρη την Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Μόνο τα τεράστια κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στην καρδιά του Cloud καταναλώνουν σχεδόν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει απογειωθεί και ωθεί την ανάπτυξη ρεκόρ στις αποθήκες, που όλο και περισσότερο γεμίζουν με ενεργοβόρα ρομπότ. Ο δείκτης εμπορευματικών μεταφορών με φορτηγά στην Αμερική υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία για την παράδοση των αγαθών από και προς αυτές τις αποθήκες.
Αυτές είναι οι σημερινές γνωστές τάσεις. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες καινοτομίες – ρομποτική, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κβαντική πληροφορική, βιοτεχνολογία.
Και νέες βιομηχανίες που δεν έχουν ακόμη φανταστεί.
Όλα αυτά θα απαιτούν περισσότερη ενέργεια – πολύ περισσότερη.
Θα χρειαστούν ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια και ναι, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά αν νομίζετε ότι μπορούμε να τα πάρουμε όλα από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ονειρευτείτε.
Είμαι ο Mark Mills, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μανχάταν, για το Πανεπιστήμιο Prager.”
ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Why Wind And Solar Will Never Meet The World’s Energy Needs | Principia Scientific Intl.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ “ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ”;
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice