Μια “αποτυχημένη γραμμή μεταφοράς” προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ολόκληρου του Ισημερινού αυτή την εβδομάδα.
Η κυβέρνηση λέει ότι δεκαετίες υποεπενδύσεων προκάλεσαν το πανεθνικό μπλακ άουτ, το οποίο βύθισε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους στο απόλυτο σκοτάδι για αρκετές ώρες.
Ο Ρομπέρτο Λούκε, υπουργός Δημοσίων Έργων του Ισημερινού, ανακοίνωσε ότι η διακοπή ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ. τοπική ώρα στη σύνδεση Milagro-Zhoray των 230.000 βολτ, όπου γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το δίκτυο. Μέχρι τις 6:40 μ.μ. περίπου, οι ανταποκριτές ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν την υπηρεσία στο 95% περίπου της χώρας.
Μεταξύ 3 μ.μ. και 6:40 μ.μ., αναφέρθηκε κυκλοφοριακό χάος σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Κίτο και το Γκουαγιακίλ. Το σύστημα του μετρό στην πρωτεύουσα του Ισημερινού ανέστειλε επίσης τη λειτουργία του, ενώ τα σχολεία σε μεγαλύτερες κοινότητες στράφηκαν προσωρινά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία από την ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών.
🇪🇨 – A widespread power blackout is reported in Ecuador after a "cascade disconnection" in the CENACE (Ecuador's National Centre of Energy Control) systems.
In Quito, massive traffic jams are reported after public transport and traffic lights were shut down | @Florian99815909 pic.twitter.com/ImKo4140Qo— Faytuks Network (@FaytuksNetwork) June 19, 2024
#BREAKING : A nationwide blackout in Ecuador caused the subway to collapse, leading to a dangerous situation for passengers.
The power outage forced people to evacuate and walk through subway tunnels in complete darkness.
🇪🇨 #Quito #Ecuador #Blackout #Subway pic.twitter.com/kz06dLZaUO
— upuknews (@upuknews1) June 19, 2024
Το Εκουαδόρ χρειάζεται ενεργειακή ώθηση
Το χειρότερο μπλακ άουτ στον Ισημερινό από τον Οκτώβριο του 2016, η διακοπή είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του ενεργειακού τομέα εδώ και περίπου 20 χρόνια, σύμφωνα με τον Luque. Το 2004 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει στη βελτίωση του ενεργειακού δικτύου του Ισημερινού, αλλά ο Luque λέει ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά.
“Για χρόνια, δεν επενδύαμε σε αυτά τα συστήματα”, δήλωσε ο Luque στον Τύπο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. “Και σήμερα, βιώνουμε τις συνέπειες”.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προέκυψε από ένα ασυνήθιστο και σπάνιο σύνολο περιστάσεων, συνέχισε ο Luque, εκθέτοντας την πραγματική ευπάθεια της ενεργειακής υποδομής του Ισημερινού. Ο Luque θα ήθελε να δει περισσότερες εφεδρικές θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας του.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας που επηρέασε την ικανότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας του Ισημερινού. Τώρα, το πρόβλημα είναι οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις ξέβρασαν ιζήματα και απείλησαν να καταστρέψουν τις ενεργειακές τουρμπίνες στις εγκαταστάσεις Coca Codo Sinclair και Agoyan.
“Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έπρεπε να κλείσουν”, ανέφερε το RT.
Στα σχόλια, κάποιος κατηγόρησε τον Luque επειδή πρότεινε περισσότερες “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” ως μέρος της λύσης στα προβλήματα του Ισημερινού αντί απλώς να συντηρήσει καλύτερα την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή της χώρας και να αυξήσει την ικανότητα βασικού φορτίου, “είτε πρόκειται για άνθρακα, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρική ή πυρηνική παραγωγή”.
“Δεν μπορείτε ποτέ να λειτουργήσετε ένα σταθερό εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με ασταθή, όχι και τόσο “ανανεώσιμη” παραγωγή”, πρόσθεσε αυτό το άτομο. “Αυτή η αποτυχημένη γραμμή μεταφοράς, διέκοψε τη σταθερότητα του δικτύου και οι κυμαινόμενες συχνότητες είναι ο λόγος που οι γεννήτριες έκλεισαν, η μία μετά την άλλη”.
Ένας άλλος σημείωσε ότι η ίδια κατάσταση συμβαίνει στη Νότια Αφρική και σύντομα θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, που προσπαθούν να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), παρά το “απαρχαιωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης”.
“Λοιπόν, αυτό σίγουρα κάνει ακόμα πιο δύσκολο να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε τη ροή των μεταναστών μέσω του Ισημερινού”, έγραψε ένας άλλος, προσφέροντας μια πιο συνωμοτική οπτική γωνία σε αυτές τις τελευταίες εξελίξεις νότια των συνόρων.
“Αυτό είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εκστρατείας που καλεί τους φορολογούμενους να διασώσουν ιδιωτικές εταιρείες που δεν μπορούν να διαχειριστούν την περιουσία τους σύμφωνα με ένα κανονικό επιχειρηματικό μοντέλο”, έγραψε ένας άλλος.
“Κρίμα που δεν λένε το ίδιο πράγμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: ‘Βέβαια, η στέγη σας μόλις κατέρρευσε. Δεν φταίτε εσείς! Η συλλογική υποεπένδυση είναι ο πραγματικός ένοχος!””
Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία συντριβής προς την κατάρρευση λόγω της “πράσινης” τυραννίας και άλλων παγκοσμιοποιητικών σχεδίων αποανάπτυξης.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice