14:08 - 02/05/2024

Ο ιδρυτής του Telegram λέει ότι το FBI ήθελε μια κερκόπορτα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για να μπορούν να κατασκοπεύουν τους χρήστες

Διαφημίσεις

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε τους προγραμματιστές της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram να συμπεριλάβουν μια «κερκόπορτα» που θα τους επέτρεπε να κατασκοπεύουν τους χρήστες, σύμφωνα με τον ιδρυτή της πλατφόρμας, Pavel Durov.

Μιλώντας στον Tucker Carlson, ο Durov εξήγησε πώς αυτή η ανεπιθύμητη προσοχή από το FBI ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ρωσικής καταγωγής προγραμματιστής εγκατέλειψε το σχέδιό του να ιδρύσει την εταιρεία του στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Durov και ο αδελφός του, Nikolay, ίδρυσαν τη ρωσική εκδοχή του Facebook, VK, πριν καταλήξουν στην ιδέα για το Telegram, το οποίο θεωρείται μία από τις καλύτερα προστατευμένες και ασφαλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα. Αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στο VK, πούλησε το μερίδιό του στην πλατφόρμα και εγκατέλειψε τη χώρα και έζησε σε διάφορα άλλα μέρη, ενώ αναζητούσε την ιδανική βάση για το Telegram.

Είπε στον Carlson ότι πήγε αρκετές φορές στις ΗΠΑ ενώ έπαιρνε την απόφασή του, συναντώντας μάλιστα σε μια περίπτωση τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Jack Dorsey. Ωστόσο, αναφέρει ότι ένιωθε άβολα στις ΗΠΑ επειδή το FBI τον παρακολουθούσε, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία αυτή ως «ανησυχητική».

Σύμφωνα με τον Ντούροφ, ένας από τους καλύτερους υπαλλήλους του ήρθε και του είπε ότι τον είχε προσεγγίσει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο ίδιος εξήγησε: «Υπήρξε μια μυστική προσπάθεια να προσληφθεί ο μηχανικός μου πίσω από την πλάτη μου από αξιωματικούς της κυβερνοασφάλειας. Προσπαθούσαν να τον πείσουν να χρησιμοποιήσει ορισμένα εργαλεία ανοιχτού κώδικα τα οποία στη συνέχεια θα ενσωμάτωνε στον κώδικα της Telegram και τα οποία, κατά την άποψή μου, θα χρησίμευαν ως backdoors».

Είπε ότι είχε βιώσει και ο ίδιος αυτή την πίεση, αφού τον είχαν προσεγγίσει αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου σε πολλές περιπτώσεις.

«Κάθε φορά που πήγαινα στις ΗΠΑ, με υποδέχονταν στο αεροδρόμιο δύο πράκτορες του FBI, οι οποίοι μου έκαναν ερωτήσεις. Μια φορά, έτρωγα πρωινό στις 9 το πρωί και το FBI εμφανίστηκε στο σπίτι που νοίκιαζα”, πρόσθεσε.

Η εμπειρία του στις ΗΠΑ τον οδήγησε τελικά στην απόφαση να μην εγκαταστήσει εκεί τη βάση του, επιλέγοντας αντ’ αυτού το Ντουμπάι ως έδρα της Telegram.

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ήθελαν να δημιουργήσουν μια σχέση για να ελέγχουν καλύτερα την Telegram. Καταλαβαίνω ότι έκαναν τη δουλειά τους. [Αλλά] για εμάς, που διαχειριζόμαστε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αυτό μάλλον δεν ήταν το καλύτερο περιβάλλον”, σημείωσε.

Ο Durov λέει ότι η Google και η Apple είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ελευθερία του λόγου
Παρόλο που αυτή η προσοχή από το FBI τον έκανε να αισθανθεί άβολα, δήλωσε ότι δεν θεωρεί τις κυβερνήσεις ως τους κύριους αμφισβητίες της ελευθερίας του λόγου- αντίθετα, εντόπισε τους ανταγωνιστές όπως η Google και η Apple ως τις μεγαλύτερες απειλές.

«Αυτές οι δύο πλατφόρμες, θα μπορούσαν ουσιαστικά να λογοκρίνουν ό,τι μπορείτε να διαβάσετε, να έχετε πρόσβαση στο έξυπνο τηλέφωνό σας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είπαν στο Telegram ότι θα το αφαιρούσαν από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα αν δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες τους.

Ο Durov δήλωσε ότι στόχος του είναι να διατηρήσει την πλατφόρμα πολιτικά ουδέτερη, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένοι διοργανωτές διαδηλώσεων την έχουν χρησιμοποιήσει σε διάφορες χώρες. Είπε στον Carlson ότι πιστεύει ότι θα προσελκύσουν 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες το μήνα μέσα σε ένα χρόνο- το WhatsApp της Meta, εν τω μεταξύ, έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Το Telegram έχει ιδιαίτερη επιρροή σε χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του FBI δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς ήδη διαθέτουν μια κερκόπορτα σε δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το YouTube και το Instagram. Επιπλέον, ένας εσωτερικός οδηγός του FBI από το 2021 που δείχνει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου τι είδους δεδομένα μπορούν να ζητήσουν από τις εννέα πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκτήσουν δεδομένα από το WhatsApp του Facebook και το iMessage της Apple, αρκεί να έχουν κλήτευση ή ένταλμα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*