Η πτώση του αστεροειδή που συγκρούστηκε με τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, έγινε με τη χειρότερη δυνατή γωνία σύμφωνα με επιστήμονες.
Αποτέλεσε μια καταστροφή που εξάλειψε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε έμβιο ον στη Γη, αλλά έγινε και με τέτοιο τρόπο ώστε η καταστροφή αυτή να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία από την πτώση αστεροειδή στη Γη πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και η οποία οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων –μεταξύ άλλων ζώων– η σύγκρουση του διαστημικού βράχου με τον πλανήτη μας έγινε με τη χειρότερη δυνατή γωνία.
Οι επιστήμονες ερεύνησαν τον κρατήρα Τσικσουλούμπ στο Μεξικό, το «αποτύπωμα» της φονικής σύγκρουσης στην επιφάνεια της Γης και με τη χρήση τρισδιάστατων εξομοιωτών 3D, κατέληξαν πως η γωνία με την οποία ο αστεροειδής «χτύπησε» τη Γη ήταν γύρω στις 60 μοίρες, γεγονός που αποτελούσε και το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
«Η σύγκρουση του Τσικσουλούμπ ήταν μια πολύ κακή ημέρα για τους δεινόσαυρους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο καθηγητής Γκάρεθ Κόλινς του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής «αυτό που το κάνει ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι το πώς η ζωή επιβίωσε και ανέκαμψε τόσο γρήγορα» συμπληρώνοντας πως η σύγκρουση ήταν «χειρότερη» απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, στην οποία μετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, αν η σύγκρουση γινόταν σε μικρότερη γωνία ή σε σχεδόν κάθετη γωνία, η ποσότητα σκόνης ή άλλων συντριμμιών που εκλήθησαν στην ατμόσφαιρα, θα ήταν σημαντικά λιγότερα και τα αποτελέσματα θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικά.
«60 μοίρες είναι μια πολύ φονική γωνία σύγκρουσης, διότι εκλύει μεγαλύτερη ποσότητα υλικών πολύ πιο γρήγορα» εξήγησε ο καθηγητής Κόλινς.
«Η σύγκρουση του Τσικσουλούμπ προκάλεσε μαζική εξάλειψη επειδή εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες σκόνης και αερίων από τον κρατήρα, τόσο γρήγορα ώστε να διασκορπιστούν γύρω από τον πλανήτη» συμπλήρωσε.
Η έρευνα κατέληξε πως ο διαστημικός βράχος έφτασε στη Γη από τα βορειοανατολικά, οδηγώντας στην παραγωγή θείου στον αέρα σε μορφή μικρών σωματιδίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί, για αρκετό χρόνο, το ηλιακό φως να φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη και έτσι να αρχίσει περίοδος ψύχους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να καταλάβουν γιατί το περιστατικό οδήγησε στην εξαφάνιση ορισμένων μόνο ειδών, ενώ το 25% της ζωής στη Γη επιβίωσε, αλλά μελλοντικές αναλύσεις του κρατήρα Τσικσουλούμπ, διαμέτρου 200 χιλιομέτρων στο νότιο Μεξικό, ίσως φέρουν αποτελέσματα, τα οποία θα ρίξουν περισσότερο φως στα ερωτήματα.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Θα εχουμε και νέα συγκρουση συντομα.