08:58 - 24/09/2023

Νέο εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας που βασίζεται στο CRISPR… για να προκαλούν στο DNA μόνο “επιθυμητές” αλλαγές!!!

Διαφημίσεις
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο διαχωρισμός του επεξεργαστή γονιδίων που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τεχνολογία CRISPR δημιουργεί ένα πιο ακριβές εργαλείο που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί, με σημαντικά λιγότερες πιθανότητες πρόκλησης ακούσιων μεταλλάξεων γονιδιώματος.

Λένε ότι το νέο τους εργαλείο μπορεί ενδεχομένως να διορθώσει περίπου τις μισές από τις μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένεια.

Το CRISPR είναι ένας από εκείνους τους επιστημονικούς όρους που έχουν μπει στο καθημερινό λεξικό. Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα, το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας έχει φέρει επανάσταση στην έρευνα και τη θεραπεία γενετικών και μη γενετικών ασθενειών. Ωστόσο, ο πρωταρχικός κίνδυνος που σχετίζεται με την τεχνολογία CRISPR είναι οι « εκτός στόχου τροποποιήσεις », δηλαδή απροσδόκητες, ανεπιθύμητες ή ακόμη και δυσμενείς αλλαγές σε θέσεις στο γονιδίωμα εκτός από τη στοχευμένη τοποθεσία.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rice ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων που βασίζεται στο CRISPR, το οποίο είναι πιο ακριβές και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αλλαγών εκτός στόχου.

«Η ομάδα μας ξεκίνησε να δημιουργήσει μια πολύ βελτιωμένη έκδοση που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, παρέχοντας ένα απαράμιλλο επίπεδο ασφάλειας και ακρίβειας», δήλωσε ο Hongzhi Zeng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό το εργαλείο έχει τη δυνατότητα να διορθώσει σχεδόν τις μισές σημειακές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες στο γονιδίωμά μας. Ωστόσο, οι τρέχοντες συντάκτες βάσης αδενίνης βρίσκονται σε μια σταθερή κατάσταση «ενεργοποιημένη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλλαγές γονιδιώματος παράλληλα με την επιθυμητή διόρθωση στο γονιδίωμα του ξενιστή».

Το DNA αποτελείται από δύο συνδεδεμένους κλώνους που τυλίγονται ο ένας γύρω από τον άλλο, σχηματίζοντας μια διπλή έλικα που μοιάζει με μια στριμμένη σκάλα. Οι «βαθμίδες» της κλίμακας αποτελούνται από ζεύγη βάσεων, δύο συμπληρωματικές νουκλεοτιδικές βάσεις που συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου: αδενίνη (Α) ζεύγη με θυμίνη (Τ) και κυτοσίνη (C) με γουανίνη (G).

Οι μεταλλάξεις ζεύγους βάσεων ονομάζονται επίσης «σημειακές μεταλλάξεις» και είναι υπεύθυνες για την πρόκληση χιλιάδων ασθενειών. Το παραδοσιακό CRISPR χρησιμοποιεί είτε έναν επεξεργαστή βάσης αδενίνης (ABE) είτε έναν επεξεργαστή βάσης κυτοσίνης (CBE) για τη δημιουργία σημειακών μεταλλάξεων στις επιθυμητές θέσεις. Εδώ, οι ερευνητές πήραν ένα ABE και το τροποποίησαν.

Διαχωρίζουν το ABE σε δύο ξεχωριστές πρωτεΐνες που παραμένουν ανενεργές μέχρι να προστεθεί ένα μόριο sirolimus. Το Sirolimus, γνωστό και ως ραπαμυκίνη, είναι ένα φάρμακο με αντικαρκινικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης στη μεταμόσχευση οργάνων και τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου.

«Με την εισαγωγή αυτού του μικρού μορίου, τα δύο ξεχωριστά ανενεργά θραύσματα του επεξεργαστή βάσης αδενίνης συγκολλούνται μεταξύ τους και καθίστανται ενεργά», είπε ο Ζενγκ. «Καθώς το σώμα μεταβολίζει τη ραπαμυκίνη, τα δύο θραύσματα διαχωρίζονται, απενεργοποιώντας το σύστημα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νέο τους εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων διαίρεσης είχε οφέλη εκτός από το ότι παραμένει ενεργό για μικρότερο χρονικό διάστημα από το αρχικό, άθικτο ABE.

«Σε σύγκριση με ένα άθικτο [βασικό] πρόγραμμα επεξεργασίας, η έκδοσή μας μειώνει τις επεξεργασίες εκτός στόχου κατά πάνω από 70% και αυξάνει την ακρίβεια των επεξεργασιών επί του στόχου», είπε ο Zeng.

Δοκίμασαν τη μέθοδό τους στοχεύοντας το γονίδιο PCSK9 σε ένα ήπαρ ποντικού. Το γονίδιο PCSK9 παράγει μια πρωτεΐνη που βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως είναι θεραπευτικά σημαντική για τον άνθρωπο. Συσκευάζοντας το ενεργοποιημένο από τη ραπαμυκίνη διαχωρισμένο ΑΒΕ τους σε φορέα αδενο-σχετιζόμενου ιού (AAV), διαπίστωσαν ότι μετέτρεψε ένα ζεύγος βάσεων A●T σε ένα ζεύγος βάσεων G●C στο γονίδιο. Αυτή η μετατροπή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς οι μεταλλάξεις στις οποίες το G●C μεταλλάσσεται σε ένα ζεύγος βάσεων A●T αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των μεταλλάξεων ενός σημείου που σχετίζονται με ανθρώπινες γενετικές ασθένειες.

«Ελπίζουμε να δούμε την τελική εφαρμογή του εργαλείου μας επεξεργασίας διαχωρισμένου γονιδιώματος με μεγαλύτερη ακρίβεια για την αντιμετώπιση ερωτημάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία με πολύ πιο ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Xue Gao, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications .

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*