Πώς διαμορφώνει τις διπλωματικές εξελίξεις η νέα τουρκική δέσμευση για έρευνες των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πριν κοπάσει η διπλωματική ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναφορικά με τις έρευνες που αναμενόταν να ξεκινήσει το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, μια νέα Navtex που αυτή τη φορά αναφέρεται στην Κυπριακή ΑΟΖ εκδόθηκε την Τρίτη.
Ειδικότερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράτυπη Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Navtex έχει ισχύ από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει μεγάλες περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13».
Αυτή τη στιγμή, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο.
«Η Τουρκία έχει ανοιχτά τέσσερα μέτωπα: το Λιβυκό, το Συριακό, τα ελληνοτουρκικά και τα θέματα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι ο νέος αδύναμος κρίκος» επισημαίνει στο Sputnik ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τουρκία δεν θα καταφέρει κάτι στο Λιβυκό και το Συριακό, καθότι θα υπάρξει ρωσική αντίδραση, ενώ στα ελληνοτουρκικά «επεμβαίνει η Γερμανία προσπαθώντας να διαμορφώσει» ένα νέο πλαίσιο διαλόγου.
«Άρα το ευκολότερο για την Τουρκία να καταγράψει τετελεσμένα είναι το πεδίο της κυπριακής ΑΟΖ και η Αμμόχωστος», προσθέτει, εκφράζοντας την άποψη ότι η γείτονα «θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα όλα αυτά τα οποία οι Αμερικανοί παρουσίασαν ως αμφισβητούμενα ύδατα. Σε αυτά εντάσσεται και ο θαλάσσιος χώρος της Κύπρου και φυσικά ολόκληρη η κυπριακή ΑΟΖ».
Όπως εκτιμά, η Τουρκία θα προσπαθήσει να ξεκινήσει έναν διάλογο με την Ελλάδα βάζοντας όμως στο τραπέζι πολλά παραπάνω ζητήματα από όσα της αναλογούν:
«Δεν θα ανανεώσει Navtex στο σημείο που δέσμευσε κοντά στο Καστελλόριζο, αλλά θα προσπαθήσει να θέσει θέματα στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα που ανταποκρίνονται μόνο στα τουρκικά συμφέροντα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τα θέματα της Κύπρου καθώς την ίδια στιγμή θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες στο οικόπεδα 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ».
Κρίσιμο παραμένει τι θα αποδεχθεί η ελληνική πλευρά και αν θα δεχθεί να συζητήσει θέματα της Κύπρου.
«Θα είναι εντελώς απαράδεκτο να δοκιμάσει η Τουρκία να συζητήσει με την Ελλάδα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ».
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να μιλήσουν σαν να μην υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα με τα οικόπεδα 2 και 3 θα επιχειρήσει να τεστάρει τη Γαλλία.
«Η Τουρκία σήμερα θα θελήσει να διαπιστώσει αν η Γαλλία θα παρεμποδίσει τη γεώτρηση, ειδικά αυτή την περίοδο που οι γεωτρήσεις έχουν βρεθεί στον πάγο λόγω πανδημίας και οικονομικών ζητημάτων. Θα ζητήσει να αργήσει περισσότερο η επιστροφή των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με άλλα αιτήματα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής θυμίζει, τέλος, ότι όταν η ΕΝΙ προσπάθησε να κάνει γεώτρηση και παρεμποδίστηκε από τους Τούρκους, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία έσπευσε να δώσει άδεια στην Total ως ανάχωμα.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice