Νέα εφιαλτική κατάρρευση 1.000 μονάδων του δείκτη Dow Jones έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης μετά την φαινομενική ηρεμία που κράτησε μόνο μια ημέρα καθώς την Τετάρτη δεν υπήρξε πτώση, επαναφέρει μνήμες της κρίσης του 2008
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,15% στις 23.860 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 3,75% στις 2.581 μονάδες και ο Nasdaq στο -3,90% στις 6.777 μονάδες.
Oι αγορές ήδη αντιδρούν άσχημα στην πτώση αυτή. Η αγορά του Τόκιο μετά την τεταμένη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ και εν μέσω της υποχώρησης (και) των τιμών του πετρελαίου κατέγραψε μείωση 3,2% στο δείκτη Nikkei, στις 21.1185,76 μονάδες, με τις απώλειες του ως τώρα αυτή την εβδομάδα να αγγίζουν το 9%.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρεί 2,8% στις 1.715,52 μονάδες, ή κατά 8% μέσα στην εβδομάδα.
Τα ισχυρά κέρδη και τα μακροικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν τις ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο Dow αν κι έχασε 1033 μονάδες δεν έφτασε στο χαμηλό της Τρίτης οπότε και άγγιξε τις 23.778 μονάδες. American Express και Intel είχαν τις χειρότερες επιδόσεις του δείκτη άνω του 5%.
Στο μεταξύ, η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφθασε σήμερα έως και 2,88% πριν υποχωρήσει στο 2,82%. Η άνοδος της απόδοσης συνδέεται και με την ανακοίνωση ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν χαμηλό 45ετίας καθώς έφθασαν τις 221.000.
«Τα μεγάλα νέα περιστρέφονται γύρω από τις αποδόσεις των ομολόγων που συνεχίζουν την άνοδο τους», δήλωσε ο Mark Newton, διευθυντικό στέλεχος της Newton Advisors.
Μετά την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων οι κύριοι δείκτες έδειχναν τάσεις ανόδου. Το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το 2013, ανακοίνωσε η Twitter με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει «άλμα» άνω του 12%.
Τα έσοδα της Twitter στο τρίμηνο αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το περασμένο έτος, στα 731,6 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 687 εκατ. δολαρίων. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 91,1 εκατ. δολάρια, έναντι των ζημιών 167,1 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 προκλήθηκε ως αποτέλεσμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 σε τομείς της πραγματικής οικονομίας της διεθνούς κοινότητας.
Η πιστωτική κρίση από την έλλειψη ρευστότητας έγινε εμφανής στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ πολλά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω των μεγάλων απωλειών από τις πωλήσεις των επενδυτών.
Σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας επλήγησαν, όπως ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, ο κτηματομεσιτικός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το εμπόριο και άλλοι, με άμεσα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη των οικονομιών, όπως αύξηση της ανεργίας, νέες πληθωριστικές πιέσεις, υποτίμηση νομισμάτων κ.α.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση της οικονομικής ύφεσης τότε προσομοίαζε με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν και τα δημοσιονομικά των χωρών να εκτίθενται στο ενδεχόμενο εκτροπής.
Την λεγόμενη “Μαύρη Παρασκευή”, στις 24 Οκτωβρίου 2008, σημειώθηκαν απώλειες $ 3,2 τρις στην Ευρασία, ενώ ξένοι επενδυτές έσπευσαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα. Ο Γενικός Χρηματιστηριακός Δείκτης των Αθηνών έπεσε κάτω από τις 1.800 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989, παρά τα πραγματικά κέρδη που εμφάνιζαν οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα σημειώθηκαν απώλειες 24 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, μέσα σε 24 μέρες.
Δηλαδή έχουμε μια παρόμοια κατάσταση σήμερα.
Οι εταιρείες παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη αλλά οι αγορές καταρρέουν με προεξάρχουσα την αμερικανική. Ως γνωστόν επειδή το δολάριο είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ότι συμβαίνει κακό στην Αμερική είναι κακό και για τους υπόλοιπους.
pronews
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΝΙΚΟΥΣΕ Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΛΟΓΛΥΦΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΥΒΡΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΑ ΝΕΜΕΣΙΣΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΩΝ
Τι θα γινοταν εαν ποσταρεις την ειδηση αλλα δεν υπαρχει συνειδησιακη αντιληψη ?