ΝΑΤΟ: Η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη οδηγείται στην επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου
Η έκκληση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα βρεθεί σύντομα στα ικανά χέρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, θα επιβλέψει προσωπικά την κρίσιμη αυτή κίνηση μετά την επιστροφή του από την Πράγα αύριο, Τετάρτη.
Σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Κουρτουλμούς εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί γρήγορα στο κοινοβούλιο, επιτρέποντας στους βουλευτές να ασκήσουν την κρίση τους και να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα.
Αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Την προσδοκία του για την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον. Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε θερμά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επακόλουθη παραπομπή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εμπιστεύτηκε την ταχεία διαδικασία επικύρωσης εντός της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τονίζοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ισχύ της Συμμαχίας.
Η έγκριση του Ερντογάν για την άνοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Με μια συνοπτική ανακοίνωση από την τουρκική Προεδρία, αποκαλύφθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την έγκρισή του στο πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το έγγραφο αναμένει τώρα τη διαβούλευση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μόνο το αρχικό βήμα της διαδικασίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης να προγραμματίσει την επίσημη συνεδρίαση. Μόλις συμβεί αυτό, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού θα λάβουν εντολή να ψηφίσουν. Ο Ερντογάν έχει σταθερά τονίσει την αυτονομία των Τούρκων βουλευτών στη λήψη αυτής της απόφασης.
Η στρατηγική κίνηση του Ερντογάν φαίνεται προφανής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν ποικίλες ανησυχίες. Σε ένα μέτωπο, εμπόδιζε την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, καλλιεργούσε τη συνεργασία με τη Μόσχα και διεκδικούσε την επιρροή του στην παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα κατά του Ισραήλ. Αυτή η διπλή προσέγγιση έχει αρχίσει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τα δυτικά έθνη, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας προς μια πιθανή σύγκρουση.
Κάνοντας αυτό το σταδιακό βήμα, ελπίζει να αμβλύνει κάποιες από τις αυξανόμενες εντάσεις. Η αποστολή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση είναι μια προσπάθεια να επιδιορθωθούν οι σχέσεις, αν και χωρίς σαφείς ενδείξεις “συμμόρφωσης” από τη Στοκχόλμη όσον αφορά τα πρόσφατα αιτήματα του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εκδηλώσεων για το κάψιμο του Κορανίου και της έκδοσης ατόμων που αναζητούνται για φερόμενες ως “τρομοκρατικές” δραστηριότητες στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν προσδοκά να αξιοποιήσει την κίνηση αυτή ως “ευκαιρία” που παρουσιάζεται με την απομάκρυνση του Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με στόχο να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για το πακέτο της συμφωνίας για τα F-16.
Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα επικριτικά σχόλιά του για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν προφανώς συμβάλει στην αλλαγή της στάσης του αμερικανικού νομοθετικού σώματος απέναντι στην Τουρκία. Επιπλέον, παραμένει αβέβαιο αν η αμερικανική κυβέρνηση, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, θα είναι διατεθειμένη να προωθήσει τη συμφωνία για τα F-16 μέσω του Κογκρέσου χωρίς να παρατηρήσει απτή πρόοδο σε άλλους τομείς.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
https://www.youtube.com/watch?v=6xmxX341INQ